Autor |
Kilka pytań od początkującego |
hubert
Użytkownik
Data rejestracji: 14.10.14 |
Dodane dnia 10/14/2014 00:52 |
|
|
Witam,
zupełnie zielony nie jestem - trochę bawiłem się HyperMesh, sam pisałem skrypt w matlabie do obliczeń metodą MES rozkładu temperatury w płycie. Jakieś pojęcie o tym jak programy MES działają mam, ale ciągle dużo do odkrycia przede mną. Dodam, że na chwilę obecną nie jest to związane z moją pracą - na razie hobbystycznie.
Aktualnie uczę się Abaqus'a (mam wersję SE 6.8).
Chciałbym tu zadać parę pytań i poradzić się. Na początek zacznę od pytania o moduł STEP:
Gdy mam kilka Stepów i chcę wykonać Obliczenia - jak wybrać Stepy do danych obliczeń? Spotkałem się z tym, że jest opcja "suppress", jednak u mnie jej nie ma. Opcja ta jest w module Load. Zastanawiam się czy to wina wersji....Komenda z linii poleceń też nie działa [Step.suppress(XYZ) ]
Z chęcią też bym przerobił jakieś materiały dotyczące funkcji merged i tie/constrained (?) - generalnie łączenia różnych elementów. |
|
Autor |
RE: Kilka pytań od początkującego |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 10/15/2014 21:19 |
|
|
Witaj,
Ja zazwyczaj korzystam z managerów dostępnych przy każdej opcji. I tam można "odhaczyć ptaszka" przy odpowiednich stepach.
Co do materiałów, zaprzyjaźnij się z helpem. To chyba (poza szkoleniami w Budsofcie) jedna z lepszych metod nauki. Trzeba opanować specyficzną nomenklaturę ale jak już to ogarniesz to z górki.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 10/15/2014 21:21 |
|
Autor |
hubert
Użytkownik
Dodane dnia 11/02/2014 15:32 |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Mam zadanie połączyć dwie prostopadłe powierzchnie przy pomocy belki w narożniku i opcji Tie Constraint. Próbowałem zrobić dwa połączenia: 1 - pierwsza powierzchnia belka, 2 - druga powierzchnia -belka, jednak zwraca mi błąd że nody slave (belki) nie mogą być wykorzystane dwa razy.
Spróbowałem więc przy wyborze Master Surface: Node region i zaznaczyłem obie powierzchnie - teraz nie ma błędu.
Czy tak też jest poprawnie, pod kątem oddziaływania na siebie tych elementów i później otrzymanych wyników czy może inny sposób będzie lepszy? |
|
Autor |
adalbert
Użytkownik
Data rejestracji: 14.06.11 |
Dodane dnia 11/07/2014 09:38 |
|
|
A mógłbyś jakoś ten skrypt w matlabie do obliczeń metodą MES udostępnić albo coś więcej napisać? |
|
Autor |
hubert
Użytkownik
Dodane dnia 11/18/2014 10:37 |
|
|
Uściślając - pisząc skrypt miałem na myśli kod który robi obliczenia i za kod wyjściowy służył mi kod z książki którą w wersji PDF można znaleźć w sieci:
The Finite Element Method using MATLAB - autorzy: Kwon, Bang
|
|
Autor |
adalbert
Użytkownik
Data rejestracji: 14.06.11 |
Dodane dnia 11/20/2014 14:27 |
|
|
Dzięki.
Chyba znalazłem tę książkę http://www.crcpress.com/product/isbn/9780849300967 i link do kodu źródłowego:
http://www.crcpress.com/downloads/0640/0640.zip |
|