Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Z góry przepraszam, jeśli zdarza mi się używać niefachowych terminów - MES uczyłem się w Niemczech, gdzie studiuję. Mam jednak zdecydowanie więcej wiary w polską umiejętność " przechytrzenia maszyny"
Sam nie do końca wiedziałem, w którym dziale opisać mój problem - wydaje mi się jednak, że dotyczy on głównie oprogramowania.
Obliczanym obiektem jest stalowy tłoczek przedstawiony tutaj:
https://imageshack.com/i/fvnb5yp
Średnica zewnętrzna denka 60 mm, wysokość całkowita 52,95 mm, grubość dna 5,8 mm, grubość ścianki 3 mm.
Celem uproszczenia zdefiniowałem model jako bryłę obrotową w 2D (Axisymmetric) i naszkicowałem jedynie półprofil, jak widać na linku poniżej:
https://imageshack.com/i/mv8qd1p
" Na dole" figura jest umocowana we wszystkich kierunkach, z zewnątrz oddziałuje ciśnienie o wartości 160 bar, powodujące wgniecenie dna i ścianek tłoczka do środka. Właśnie owe wgniecenie jest obiektem rozważań w zadaniu.
Aby jakoś określić to wgniecenie, obliczam zmniejszenie objętości powietrza znajdującego się wewnątrz tłoczka (kładziemy tłoczek na podłożu do góry dnem i rzeczoną objętością jest ta znajdująca się " pod" tłoczkiem). Obliczenie tego na bazie brył obrotowych w 2D jest stosunkowo proste:
- definiuję wewnętrzną powierzchnię profilu
- wywołuję współrzędne węzłów znajdujących się na tej powierzchni - przed i po deformacji
- za pomocą skryptu w Pythonie nanoszę punkty na dwa szkice (przed i po deformacji)
- szkice wykorzystuję do wygenerowania brył obrotowych w 3D (3D, solid, revolution), które odwzorowują powietrze zamknięte pod tłoczkiem
- wyznaczam różnicę objętości obu brył
Problem pojawia się, gdy chcę wzmocnić konstrukcję, np. kątownikami pomiędzy dnem i ścianką lub "gwiazdą" na dnie. Wtedy nie mamy już do czynienia z bryłą obrotową i prezentacja modelu w 2D nie jest już możliwa.
Istnieje jakiś sposób, żeby obliczyć objętość powietrza ograniczonego przez tłoczek również w 3D? Zastanawiałem się m.in. nad zmeshowaniem tego powietrza i zsumowaniem objętości - wtedy jednak liczba węzłów przekroczy 100 000, które mam do dyspozycji (model jest w rzeczywistości bardziej skomplikowany geometrycznie, ten pokazałem tylko jako przykład).
Dzięki z góry i pozdrawiam.
Edytowane przez kamilteau dnia 12/30/2013 21:55
Autor
RE: Obliczenie zmiany objętości zamkniętej przez bryłę
Dodane dnia 12/31/2013 15:32
Zrób, pełny walec o wymiarach gdzieś po środku Twoich (jak zepsujesz pierwszy raz, będziesz wiedział o co chodzi), a następnie w assembly użyj opcji boolean i odejmij jedna bryłę od drugiej, następnie weź i sprawdź objętość tego co wyjdzie... proste
Zastanawia mnie po co używasz pythona do tak prostego modelu... mógłbyś może rozwinąć tą część gdzieś w osobnym wątku?
Dzięki, pomysł sam w sobie jest rzeczywiście genialnie prosty.
Problem pojawia się w realizacji. Zdeformowany tłoczek mogę zaimportować wyłącznie jako sieć (Orphan Mesh), a te nie dają się odejmować w CAE. Dodawanie zarówno sieci, jak i sieci z geometrią nie prowadzi do wykrycia części wspólnej, tzn. objętość sumy części jest równa sumie objętości części składowych. Idealnie byłoby znaleźć sposób, jak zaimportować zdeformowaną geometrię lub przekonwertować otrzymaną sieć w geometrię.
Co do Pythona - obliczenia na bryłach obrotowych prowadziłem w 2D, bo tylko w taki sposób mogłem zmieścić się w 1000 węzłach, które początkowo miałem do dyspozycji (studencka darmowa licencja). Pythona użyłem do naniesienia punktów na szkic, aby potem połączyć je w wewnętrzny profil zdeformowanej bryły. Teraz liczę w 3D z max. 100 000 węzłami.
EDIT: znalazłem metodę na zamianę Orphan Mesha w geometrię - Simulia oferuje w tym celu wtyczkę. Objętość utworzonej geometrii nie jest co prawda co do mm³ równa objętości sieci, ale na nic lepszego chyba na razie nie ma co liczyć. Testowałem jeszcze skrypt w Pythonie napisany przez doktoranta z Grazu, ale temu zajęło to 3 doby i jeszcze nie było to to, czego oczekiwałem. W każdym razie, dzięki za podpowiedź z Boolean :)
Edytowane przez kamilteau dnia 01/10/2014 15:02
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc