Autor |
Problem przy modelu łopatki turbiny |
KrystianP
Użytkownik
Data rejestracji: 31.03.10 |
Dodane dnia 03/31/2010 21:54 |
|
|
Witam wszystkich.
Mam Problem z modelowaniem łopatki turbiny w Patranie. A mianowicie potrafię narysować zamek i oddzielnie pióro. Niestety przy meshowaniu nie wiem jak zrobić żeby było meshowane jako całość. Bawiłem się Mesh Seedem i nic. I druga rzecz jak zrobić promień przejścia z łopatki do zamka (ucięty z jednej strony). Oczywiście zawsze mogę pociąć model na dziesiątki brył i próbować pojedynczo nakładać ziarno a potem meshować ale czyż to nie jest Syzyfowa Praca. |
|
Autor |
RE: Problem przy modelu łopatki turbiny |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 03/31/2010 22:06 |
|
|
spróbuj associate curve to surface lub hard nody (jak nie widzimy modelu ciezko cos wiecej pomoc) |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/31/2010 22:31 |
|
|
A na czym polega to przy meshowaniu nie wiem jak zrobić żeby było meshowane jako całość. . Czy wiesz to wizualnie (tzn siatki do siebie nie pasują) czy obliczeniowo (model się"nie liczy" choć "na oko" jest OK)? W tym drugim przypadku możesz mieć zaznaczoną opcję pozostawienia zduplikowanych węzłów w strefie "kontaktu" obu brył "Create duplicate nodes" |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 04/01/2010 10:28 |
|
|
No i sprawdź czy ustawiłeś opcje assembling! |
|
Autor |
KrystianP
Użytkownik
Dodane dnia 04/01/2010 20:31 |
|
|
Widzę to wizualnie. Wcześniej coś próbowałem z twardymi węzłami ale mi nie wychodziło.
Popróbuje a jak mi się uda to może nagram filmik jakimś programem do zgrywania pulpitu. i zmieszczę na forum dla przyszłych pokoleń |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/01/2010 21:46 |
|
|
No to jeszcze jedno pytanie siatka iso czy tet? Bo trochę inne problemy występują przy jednej i inne przy drugiej. Wydaje mi się, że prościej " na początek" jest z tet.
Ustaw global seed na jakąś rozsądną wartość np 1:10 w stosunku do najmniejszego wymiaru gabarytowego, potem w zakładce bodajże Finite elements wybierz tetmesh i ustaw globalną długość krawędzi; kliknij w Assembly coś tam... chyba "parameters" no i teraz nie pamiętam co jest w tej opcji, a nie mam akurat dostępu do patrana, ale to właśnie tam można "podzielić" wszystkie bryły za jednym zamachem wymuszając uzgadnianie podziału.
Ale niestety jeżeli bryły (czytaj powierzchnie styku)z jakiegoś powodu nie pasują do siebie to i tak będzie klops
Edytowane przez piotr dnia 04/02/2010 16:00 |
|
Autor |
KrystianP
Użytkownik
Dodane dnia 04/09/2010 10:29 |
|
|
Chodzi głównie o siatkę Hex. Z tetra bym się nie bawił tylko narysował w Catii zaimportował i założył siatkę ale chce to zrobić z siatką HEX. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/10/2010 20:41 |
|
|
Możliwym powodem jest odmienna orientacja brył. Masz różne ilości elementów na krawędziach w powierzchni kontaktu brył. Aby to zobaczyć poczytaj stronę 26 w podręczniku:
http://www.rrzn.uni-hannover.de/fileadmin/aws_dok/msc/docs/patran/user_manual/geometry_modeling/geometry_modeling.pdf
Inną metodą jest wywalenie wszystkich parametrów mesh seed, które ustawiłeś wcześniej, a następnie zdefiniować globalną wielkość podziału.
Trzecią opcją jest ustawić mesh seed na obu bryłach przedtem jednak sprawdzając jak są zorientowane. (masz to w tym samym miejscu podręcznika co wymienione wyżej) |
|