Autor |
elementy typu CIRCU94 |
suchero
Użytkownik
Data rejestracji: 27.03.11 |
Dodane dnia 01/15/2012 13:31 |
|
|
Witam, chciałbym prosić o pomoc ponieważ mam problem z elementami typu CIRCU94. projektuje pasywny układ tłumienia drgań. Układ RL został już podpięty do materiału piezoelektrycznego, dodatkowo został dostrojony (rezystancja, indukcja, częstotliwość własna) do układu, ale w analizie modalnej i harmonicznej żadnych efektów. czy ktoś wie w czym może leżeć problem?? może chodzi o sposób spięcia elementów RL? proszę o pomoc lub wskazówki |
|
Autor |
RE: elementy typu CIRCU94 |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 01/16/2012 08:40 |
|
|
Może to:
The CIRCU94 element does not respond to automatic time stepping (AUTOTS command) |
|
Autor |
suchero
Użytkownik
Dodane dnia 01/19/2012 00:25 |
|
|
no nie bardzo dalej nic.... Sprawa bardzo mnie zastanawia, ponieważ cała kwestia w pasywnym układzie drgań sprowadza się do zamiany energii drgań na ciepło, na rezystorze. Teraz pojawia się pytanie czy w ogóle takie coś jest możliwe do uzyskania? Pytanie bierze się stąd, bo taka sytuacja miał by miejsce na rzeczywistym rezystorze,ale jak to wygląda w ansysie? Niby w Helpie coś wspominają o możliwości takiej symulacji,ale... Może ktoś z obecnych próbował swoich sił w takim zagadnieniu? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/19/2012 09:06 |
|
|
Nie rozumiem co u Ciebie znaczyło: ale w analizie modalnej i harmonicznej żadnych efektów.. ?
Myślałem, ze nie możesz uruchomić problemu, a teraz mam wrażenie, że analiza poszła, tylko nie objęła zagadnień, które chciałeś mieć rozwiązane.
Jeżeli chodzi o te drugą możliwość, to poprosimy o więcej szczegółów. |
|
Autor |
suchero
Użytkownik
Dodane dnia 01/19/2012 11:57 |
|
|
no tak, uruchomiłem analizę harmoniczną dla dwóch modeli, pierwszy z nich posiadał same plastry piezoelektryczne oraz siłę wymuszającą, dla której otrzymałem zadowalające wyniki. natomiast dla drugiego modelu gdzie podpiąłem pasywny układ tłumienia drgań, żadnych zmian w wynikach w porównaniu z modelem bez tego układu. i teraz się zastanawiam czy w ogóle można symulować wyżej wymienione układy? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/19/2012 16:15 |
|
|
Tak na moje oko, to szukałbym raczej błędnej definicji właściwości elementu piezoelektrycznego. Wprawdzie nie znam ANSYS'a. ale z opisu np elementu SOLIDD5 lub PLANE13 wynika, że po zmianie układu należy zmienić również opcje (KEYOPT) elementu. Bo zmienił się rodzaj analizy. |
|