Autor |
[ANSYS WB] "Gladkie" przechodzenie pomiedzy load-step'ami |
jgrzmmm
Użytkownik
Data rejestracji: 13.06.11 |
Dodane dnia 06/24/2011 12:37 |
|
|
Witam,
Chcialem zrobić analizę dwoch płyt skręconych śrubą w Workbench'u, gdzie płyty są podgrzewane do wysokiej temperatury. Śruba posiada naciąg wstępny, kontakt zadany jest pomiędzy płytami oraz jedną z płyt i głową śruby, natomiast druga płyta posiada kontakt typu "bonded" z gwintem śruby.
Analiza w WB składa się z dwóch etapów:
- analiza "Steady-state thermal"
- analiza "Static structural", która korzysta z wyników termalnych analizy "Steady-state thermal"
Okazuje się, że po przeliczeniu analizy, kontakt pomiędzy płytami "nie załapał" i po prostu przeniknęły się ..
Identyczna analiza liczona "na zimno", z uniwersalną temperaturą pokojową, zbiega się znacznie szybciej i wyniki są zadowalające.
Probowałem zatem analizy składającej się z następujących etapów:
- analiza "Static structural" na zimno
- analiza "Steady-state thermal" podlinkowana do tej poprzedniej
- analiza "Static structural" na gorąco korzystająca z termalnych wyników poprzedniej analizy
i nic .. ten sam problem z kontaktami ..
Problem udało mi się rozwiązać przy użyciu Ansys'a Classic'a i makra:
!!! temp. uniwersalna 20 st. C
/solu
time,1
solve
!!! "na gorąco" temp. od 500 do 700 st. C
time,2
/input,temperatury,inp
solve
W tym przypadku makro w pierwszym kroku "załapuje kontakty" i w drugim kroku następuje kontynuacja i liczenie takiego modelu z dodatkowymi, podwyzszonymi temperaturami.
Jak poradzić sobie z takim płynnym przejściem pomiędzy load step'ami tylko w Workbench'u, bez pomocy Classic'a?
Dzięki za pomoc! |
|
Autor |
RE: [ANSYS WB] "Gladkie" przechodzenie pomiedzy load-step'ami |
Maxkosmo
Użytkownik
Data rejestracji: 01.02.11 |
Dodane dnia 06/26/2011 14:47 |
|
|
Liczyłem odkształcenia cieplne w Ansysie WB 12.1 w układzie z kontaktami i wszystko było w porządku. Najpierw policzyłem steady-state thermal a dopiero potem dodałem static structural do drzewka. Był jednak problem z tym że w takim układzie gdy zmieniałem parametry to nie przerzucał wyników do structurala. Podrzuć jakiś screen . |
|
Autor |
jgrzmmm
Użytkownik
Dodane dnia 06/29/2011 21:14 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie podrzucę screena, bo zajmuję się tym w pracy na komputerze służbowym ..
Wrzucam prosty schemat pokazujący dany układ.
W wyniku rozszerzania cieplnego górnej części materiału (kolor czerwony - najgorętszy, kolor niebieski - zimny) oraz sposobu zamocowania i siły działającej na górnych płaszczyznach, kontakt pomiedzy klockami nie załapuje. Efekt jest mniej więcej taki:
Jak wcześniej wspomniałem, w sytuacji gdy klocki są zimne, wszytko ładnie się przelicza. Pretension śruby to 40ksi.
W taki sposob ustawiam analize w WB:
Probowalem tez taki, na chłopską logikę, gdzie pierwszy "Static Structural" jest na zimno, a następnie jak poprzednio. Tak naprawdę jednak pomiędzy pierwszym a drugim następuje współdzielenie tylko materiałów, geometrii i siatki, a nie faktu, że po przeliczeniu się zbiegł i że w następnym "Static Structural" nastąpiłaby kontynuacja ..
Jak wspomniałem, da się to zrobić w Classic'u, ale jest to bardziej czasochłonne .. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/29/2011 22:47 |
|
|
Wprawdzie zupełnie nie znam Ansysa (w żadnej wersji) ale tego typu kłopoty biorą się w 90% z faktu, że po przyłożeniu obciążenia (pola temperatur) przemieszczenia węzłów przekraczają "odległość poszukiwania" innymi słowy węzły w polu kontaktu przemieściły się bardziej niż pozwoliła czułość algorytmu kontaktu. Na mój rozum musisz porównać ustawienia analizy kontaktowej w klasycznym ANSYS'ie z ustawieniami w WB'u - prawdopodobnie będą różnice i to tam znajdziesz rozwiązanie swoich problemów. |
|
Autor |
Maxkosmo
Użytkownik
Data rejestracji: 01.02.11 |
Dodane dnia 06/30/2011 20:29 |
|
|
Zrobiłem podobną symulacje. Tylko bez wstępnego naprężenia śruby. Najpierw steady-state thermal, jak się policzyło to dodałem static-structural
http://imageshack.us/f/600/modelsolid.png/
http://imageshack.us/f/263/temperaturawyniki.png/
http://imageshack.us/f/534/napzredwyniki.png/
http://imageshack.us/f/4/srubawyniki.png/ |
|
Autor |
jgrzmmm
Użytkownik
Dodane dnia 07/10/2011 21:49 |
|
|
Natknąłem się w helpie na coś takiego jak "solution combination", niedługo sprawdzę, czy to jest to o co mi chodziło ..
Pozdrawiam |
|