Autor |
[Ansys CFX] - Problem ciągłości wyników |
TomSims
Użytkownik
Miejscowość: Częstochowa
Data rejestracji: 21.01.15 |
Dodane dnia 01/23/2015 13:47 |
|
|
Witam, mam następujący problem, chciałem przeprowadzić symulacje pracy wirnika osiowego, przygotowałem model składających się z trzech części, pierwsza i trzeci są nieruchome (Domain motion: Stationary), natomiast część środkowa ma nadaną prędkość 1450 obr/min (Domain motion: Rotating). Założyłem warunki przepływowe: na wlocie 1 kg/s, na wylocie jest zadany Opening. Jeśli chodzi o połączenia miedzy częściami (Interfaces) zadałem: Rotational periodicity i Fluid Fluid. Wyniki wychodzą zbliżone do wartości rzeczywistych ale zastanawia mnie brak ciągłości wyników w przypadku ciśnienie całkowitego pomiędzy poszczególnymi elementami modelu? Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Lub dysponuje przykładem który mógł bym przeanalizować?
PS. Proszę o zrozumienie jestem poczatkującym użytkownikiem Ansys-a w dodatku samoukiem :)
Warunki brzegowe:
Wyniki:
|
|
Autor |
RE: [Ansys CFX] - Problem ciągłości wyników |
bober018
Użytkownik
Data rejestracji: 16.12.14 |
Dodane dnia 01/26/2015 22:00 |
|
|
Faktycznie wyniki wychodzą dziwnie. Osobiście nie mam doświadczenia w przeprowadzaniu analiz wentylatorów w Fluentcie ale robiłem podobne rzeczy w OpenFOAM-ie i na wlocie dawałem warunek podobny do wylotu. Na pewno nie charakteryzowałem prędkości. Wlot jest wielkości do wyliczenia dla programu. Dodatkowo zmniejszałem "plaster" obracający się do wielkości rotora.
W Twoim przypadku problemem może jest zbyt duża zmiana wielkości siatki pomiędzy fragmentami wentylatora? |
|
Autor |
TomSims
Użytkownik
Dodane dnia 01/29/2015 08:45 |
|
|
Dziękuję za pomoc, faktycznie problem z brakiem ciągłości wynikał z tego że domena wirująca składała się nie tylko z wirnika ale i z obudowy. W nowym modelu prędkość obrotową nadałem tylko wirnikowi i wynik modyfikacji można zobaczyć na poniższym screenie. Co do warunków brzegowych, to uzyskałem taką podpowiedz na polibudzie, aby na wlocie zadać wydajność a na wylocie zrobić swobodny wylot do otoczenia, jeszcze rozeznam ten temat.
|
|
Autor |
steleri
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Data rejestracji: 28.08.14 |
Dodane dnia 01/29/2015 10:00 |
|
|
Wydajność na wlocie? Tylko wtedy gdy przed danym odcinkiem jest inna działająca "pompa" zapewniająca tę wydajność. Jeżeli wirnik jest jedynym źródłem przepływu to zgadzam się z Bober'em |
|
Autor |
bober018
Użytkownik
Dodane dnia 02/02/2015 21:51 |
|
|
Nie jestem specjalistą z branży metod numerycznych ale wydajność na wlocie może być warunkiem brzegowym początkowym (initial BC) co może powodować szybsze zbiegnięcie się obliczeń. |
|
Autor |
TomSims
Użytkownik
Dodane dnia 02/03/2015 10:09 |
|
|
Też nie jestem specjalistą w dziedzinie wentylatorów i aktualnie rozeznaje temat ale z informacji, które udało mi się do tej pory pozyskać wynika, że warunkiem brzegowym układu powinna być wartość wydajności zadana na wlocie. Wynikiem symulacji powinna być wartość różnicy ciśnień pomiędzy wylotem a wlotem co pozwoli nam na określenie charakterystyki wentylatora. Na stronie producenta wentylatorów znalazłem zdjęcie kanału pomiarowego i na jego wlocie jest wentylator wspomagający więc założenia są chyba dobre.
Przykładowa charakterystyka wentylatora:
|
|
Autor |
bober018
Użytkownik
Dodane dnia 02/03/2015 18:01 |
|
|
A nie bada się tego poprzez wstawianie kryzy na wylocie, która powoduje opory przepływu. Na skutek zwiększenia oporów przepływu następuje spadek wydajności. |
|