Autor |
[ANSYS Workbench] Analiza nieliniowa |
mateusz89
Użytkownik
Data rejestracji: 26.11.13 |
Dodane dnia 11/19/2014 21:00 |
|
|
Cześć,
Czy zajmował się ktoś może analiza nieliniową? Czy wiecie gdzie szukać pomocy na ten temat? Czy się wybiera jakieś specjacje "opcje" w Workbench? Ogólnie szukam już od dłuższego czasu, ale bez skutków.
Chce wykonać analizę odkształceń i naprężeń pod wpływem liniowo zmieniającego się ciśnienia. Wiem, że moja odpowiedź odkształcenia i naprężeń powinna być nieliniowa, ale nie umiem tego zasymilować (normalnie w Static Structural wychodzi liniowo)
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc. |
|
Autor |
RE: [ANSYS Workbench] Analiza nieliniowa |
Primkosz1
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.14 |
Dodane dnia 11/20/2014 01:18 |
|
|
Czy kolega wie dokładnie co znaczy pojęcie analiza nieliniowa? |
|
Autor |
mateusz89
Użytkownik
Dodane dnia 11/20/2014 18:40 |
|
|
Jak pisałem są to dla mnie nowe symulacje. Ja chcę zaobserwować nieliniową zmianę odkształcenia pod wpływem liniowej zmiany przyłożonego ciśnienia.
Jeśli w materiałach zamiast zwykłych parametrów ustawię Bilinear..., to Ansys nie liczy tylko jest błąd. |
|
Autor |
Staszkinson
Użytkownik
Data rejestracji: 16.02.12 |
Dodane dnia 11/20/2014 22:03 |
|
|
Czym jest twój model?
Jak jest obciążony?
Jeżeli twoje zadanie to prosta nieliniowa analiza statyczna, to w Mechanicalu w opcjach analizy musisz ustawić auto time stepping = on, define by = substeps i wpisać liczbę kroków, na które chcesz podzielić swoją analizę. Następnie przyłóż obciążenie.
Zakładając, że spodziewasz się nieliniowej odpowiedzi układu, prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze włączyć duże deformacje, chociaż to zależy od tego co analizujesz.
Jeżeli chodzi o opcję BISO to albo nie masz odpowiedniej licencji do takiego zadania, albo źle zbudowałeś model / źle wprowadziłeś dane materiałowe.
Edytowane przez Staszkinson dnia 11/20/2014 22:04 |
|
Autor |
mateusz89
Użytkownik
Dodane dnia 11/20/2014 23:47 |
|
|
Robiłem już tak jak piszesz i otrzymuje liniowo narastające odkształcenia. Nie włączałem dużych deformacji, bo nie mam pojęcia jak to zrobić. |
|
Autor |
Primkosz1
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.14 |
Dodane dnia 11/21/2014 00:20 |
|
|
W analysis settings-> large deflection-> ON :) |
|