Autor |
Tworzenie siatki o różnej gęstości |
ewn
Użytkownik
Data rejestracji: 17.09.12 |
Dodane dnia 05/24/2013 18:13 |
|
|
Witam wszystkich.
Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem:
mam multi body parta którego bez problemu siatkuję body sizing 50mm, całość. Kiedy rozmiar siatki dla jednego z elementów zmieniam na 10mm zaczynają się problemy np. pojawia mi się problematic geometry gdzieś w ogóle z drugiej strony bryły.
Czy ktoś z was wie co może być przyczyną? |
|
Autor |
RE: Tworzenie siatki o różnej gęstości |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/24/2013 18:42 |
|
|
problem jest zazwyczaj nieprzystająca geometria miejsc "styku" różnych brył |
|
Autor |
ewn
Użytkownik
Dodane dnia 05/25/2013 14:55 |
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Jak to rozumieć? Za dużo brył styka się w jednym miejscu i to wywołuje problem? Jak temu przeciw działać? Jeżeli stworzę jedną dużą bryłę to odpadnie mi sporo brył z możliwością wyciągnięcia. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/25/2013 14:59 |
|
|
Na początek sprawdź czy zapewniłeś by w miejscu połączenia brył wielkość siatki była taka sama od strony każdej z brył wchodzących do połączenia.
Potem sprawdź czy powierzchnia połączenia tworzona jest, dla obu brył, z tych samych krawędzi. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 05/25/2013 17:04 |
|
|
Pamiętaj również o tym, że troszkę inaczej powinieneś podejść do tworzenia modelu do FE, a inaczej to tworzenia modelu geometrii do innych celów. W FE jakieś małe nieznaczące rzeczy można czasami pominąć aby właśnie ustrzec się takich problemów przy modelowaniu i później przy ocenie wyników.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
ewn
Użytkownik
Dodane dnia 05/26/2013 11:12 |
|
|
Do tej pory byłem przekonany że podzielenie modelu (nieregularnej bryły) na jak największą ilość brył prostych, przyniesie skutek w postaci ułatwienia algorytmowi stworzenia siatki. Ale moje wczorajsze doświadczenia pokazały że nie jest to zawsze prawdą. Zbyt sumienny podział (zamiast 114 brył wyszły mi 654) doprowadził do dramatycznego wydłużenia czasu tworzenia siatki, o ile w ogóle ją stworzył.
WNIOSKI:
-jak najmniej brył, o możliwie regularnym kształcie (z możliwością wyciągnięcia);
-tworzenie stref przejściowych, jeżeli element regularny ma kontakt z elementem nieregularnym, co skutkuje brakiem możliwości wykonania wyciągniętej siatki na nim, wart się zastanowić czy nie połączyć ich trzecim elementem (odciętym od regularnej bryły) który pozwoli takową stworzyć;
-brak pewników, to że w jednej części modelu algorytm stworzył siatkę przez wyciągniecie na elemencie (posiadającym niewielką nie regularność) nie oznacza że na bliźniaczym elemencie z drugiej strony mu się to uda.
Do Tomka.
Model został poprawiony do analizy, tj. brak małych krawędzi, powierzchni itd. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 05/26/2013 14:25 |
|
|
[b]ewn napisał/a /b]
Model został poprawiony do analizy, tj. brak małych krawędzi, powierzchni itd.
Super
Ja robię czasami tak, usuwam wszystkie podziały, zapisuje model, robię sobie dzień przerwy i dopiero wracam do tematu, zazwyczaj rano oglądanie "siatki" z kafelek w łazience pomaga w przemyśleniach Ale typ mojej pracy pozwala mi na to...
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/28/2013 11:00 |
|
|
Jeszcze jedno pytanie:
czy modelujesz na geometrii wziętej z jakiegoś CAD'a czy od razu w ANSYS'ie? |
|
Autor |
ewn
Użytkownik
Dodane dnia 05/28/2013 18:29 |
|
|
geometria jest z ANSYSa |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/28/2013 21:57 |
|
|
No to moja teoria padła... |
|
Autor |
ewn
Użytkownik
Dodane dnia 05/29/2013 21:08 |
|
|
Znalazłem.
przyczyną jest "nie oczywistość" występująca w ANSYSie, i pewnie w innych programach tego typu.
W modelu była przygotowana spoina pachwinowa a5, jako kawałem Multi Parat. Duża część kątowników użytych w złożeniu miała grubość 3mm. I te 3mm mnie zwiodły. Wydawało mi się że jeżeli zrobi siatkę na 3mm elemencie to z pachwiną powinien sobie poradzić. Niestety nie.
Po zlikwidowaniu spoiny wszystko działa aż miło.
Dzięki za pomoc |
|