Autor |
Całość czy część? |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/20/2008 20:05 |
|
|
No właśnie! Modelujemy całość czy część. Nasunęło mi się to pytanie po zauważeniu, że jedynym naprawdę ładnie symetrycznym (linia pionowa) jest model 1 pozostałe wprawdzie można podzielić na segmenty czy połowy ale pojawi siep problem, którą część poddać największym obciążeniom. Dlatego też stawiam pytanie: całoś czy część? |
|
Autor |
RE: Całość czy część? |
wieczny_student
Użytkownik
Miejscowość: Warszafka
Data rejestracji: 19.06.08 |
Dodane dnia 10/22/2008 21:14 |
|
|
Myślę że przy dzisiejszych komputerach czas obliczeń całej felgi nie będzie zbyt długi, a wyniki będą wyglądać bardziej efektownie.
Pozdrowienia,
Emalia:
wieczny_student-1976@o2.pl
student mechatroniki PW na 14-tym roku . |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/22/2008 22:13 |
|
|
Co do efektów to tak. Ale błąd numeryczny zaczyna majaczyć na horyzoncie... Może i jedno i drugie? |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 10/22/2008 22:27 |
|
|
Może - jedno i drugie. Będzie ciekawe, pouczające porównanie.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 10/25/2008 07:37 |
|
|
Część modelu najlepiej byłoby zamodelować w Patranie. Mogę się tego podjąć.
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 11/25/2008 14:41 |
|
|
Dzisiaj usiadłem i podzieliłem felgę w Patranie a wczoraj w Ansysie. Ręczny podział przy tak dużej ilości powierzchni chyba będzie masochizmem. Poza tym spotykają się duże i bardzo małe powierzchnie. Będą problemy. Z automatu podział tetrahedronami dał nieco ponad milion ELEMENTÓW w tym kilka, ok20 ma niezbyt poprawny kształt, więc rozwiązanie na maszynie 32 bit niewykonalne i na 64 będzie długo zdecydowanie zbyt długo W patranie przymierzyłem się z ręki przy porannej kawie i tetrami robolami w 3 min pięknie podzieliło na 214 tyś Elementów i nieco ponad 300 tyś węzłów. Więc zaczyna być sympatycznie. Baza zajmuje ok 80 MB. Nieco gorszy podział i 100 kilka tyś elementów i niecałe 200 tyś węzłów. Może być do wstępnej analizy. Jeżeli macie ochotę zamieszczę foteczki siatek z Patrana. Ansysa chyba trza odpuścić. Nie jest to niewykonalne ale nakład pracy na podział olbrzymi i z czystego lenistwa odpuszczę. Do do wyboru ćwiartki połówki czy całości to do wstępnej analizy moim zdaniem można rozwiązać ćwiarteczkę. Przemyśleć kwestię modelowania opony ciśnienia i podparcie raczej nie będą nastręczać problemów. Orientując się co się dzieje od ciśnień moi zdaniem można potem podjąć decyzję czy połówkę czy całość felgi trza analizować 
Edytowane przez iceq dnia 11/25/2008 14:42 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/25/2008 19:14 |
|
|
Czekam na obrazki! Dodam do galerii. |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 12/18/2008 23:09 |
|
|
wróciłem do pracy jutro wyślę  |
|
Autor |
PB
Użytkownik
Data rejestracji: 03.09.08 |
Dodane dnia 01/10/2009 16:24 |
|
|
Nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważył, ale wybrany model daleko odbiega od rzeczywistości. Średnica obręczy wynosi 0.096 m !?
Z tego powodu wybrałem model 2, jednocześnie trochę go zmodyfikowałem.

Później postaram się więcej napisać i dodać kolejne screeny.
Edytowane przez PB dnia 01/11/2009 00:24 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/12/2009 22:08 |
|
|
Dobrze, że to zauważyłeś. ale przecież to nie ma znaczenia. Przeskalować nie jest trudno... |
|
Autor |
PB
Użytkownik
Dodane dnia 01/12/2009 23:22 |
|
|
Owszem można przeskalować, akurat w programie którym liczyłem nie ma możliwości skalowania modeli CAD..... może ustalmy jaki rozmiar ma mieć felga? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/13/2009 10:29 |
|
|
Dobry pomysł!!!! Zwłaszcza, że wymiary felgi mają wpływ również na obciążenie. Pozwolę sobie zacytować informację nt wymiarów felg:
CHARAKTERYSTYKA FELGI:
Felgę charakteryzuje kilka oznaczeń. Dla przykładu felga o oznaczeniu 6Jx15 oznacza felgę o szerokości 6" i średnicy 15"
Oprócz tych podstawowych parametrów felgę cechuje również otwór centrujący a w zasadzie jego wielkość (podawana w milimetrach). Stanowi go kołnierz piasty.
Bardzo ważne znaczenie pełni również ET czyli odsadzenie felgi. Jest to odległość wyrażona w milimetrach pomiędzy osią symetrii felgi a płaszczyzną przylegania felgi do piasty. ET występuje zazwyczaj w postaci liczb dodatnich ale zdarzają się felgi z ET ujemnym. Felga posiadająca mniejszą wartość ET zwiększa rozstaw kół zwiększając tym samym rant felgi. ET dobieramy odpowiednio wraz z szerokością felgi tak by koła nie wystawały poza obrys pojazdu. Od połowy szerokości felgi (uprzednio przeliczonej na mm) odejmując wartość ET otrzymamy odległość ile felga będzie odsunięta na zewnątrz auta licząc od piasty.
No to teraz ustalmy to w ten sposób że wybierzemy model samochodu?
Wcześniej była mowa o mercedesie
Ustalmy więc, że chodzi o Mercedesa SLK z felgą: 7JX15
Edytowane przez piotr dnia 01/13/2009 19:40 |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Dodane dnia 01/22/2009 01:40 |
|
|
Możecie wystawić pliki w tym serwisie albo na rapidach ?
SLK :) Lubie roadstery!
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
PB
Użytkownik
Dodane dnia 01/24/2009 11:10 |
|
|
To teraz trzeba zmodyfikować model felgi. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/24/2009 11:48 |
|
|
Myślę, że do naszych potrzeb wystarczy odpowiednio przeskalować. Tak npraaaaadę nie musimy znać wielkości piasty mercedesa, to jest nieistne chodzi tylko to by wszyscy zinteresowani mieli ten sam zestaw danych. Tak aby można było porównywać wyniki.
Przeskaluję modele jak się zdecydujemy całość czy część. Decyzja na podstawie sondy do końca moich wakacji tj do 9 II. |
|
Autor |
PB
Użytkownik
Dodane dnia 01/24/2009 13:48 |
|
|
Jedyną słuszną odpowiedzią jest całość |
|
Autor |
wieczny_student
Użytkownik
Miejscowość: Warszafka
Data rejestracji: 19.06.08 |
Dodane dnia 01/25/2009 22:30 |
|
|
Całość - tak, ale czy nie warto zrobić też ćwiartki dla porównania wyników ? Takie moje 5 groszy...
Pozdrowienia,
Emalia:
wieczny_student-1976@o2.pl
student mechatroniki PW na 14-tym roku :). |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Dodane dnia 01/26/2009 18:58 |
|
|
Zgadzam się z wiecznym studentem. Jednocześnie dodam, ze nie ważne czy się zacznie od tego czy od tego. Ważne żeby popchnąc do przodu projekt.
W czym można pomóc ?
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
Maciek
Użytkownik
Data rejestracji: 13.01.08 |
Dodane dnia 02/05/2009 02:07 |
|
|
mozesz dac linka na pm do tgo modelu juz po mesh,
jak masz w miare szybka maszyne to sprobuj jeszcze hex dominantem powinno ubyc wezlow no i siateczka bedzie bardziej imponujaca.
|
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 02/05/2009 12:19 |
|
|
[b]Maciek napisał/a  /b]
mozesz dac linka na pm do tgo modelu juz po mesh,
jak masz w miare szybka maszyne to sprobuj jeszcze hex dominantem powinno ubyc wezlow no i siateczka bedzie bardziej imponujaca.
Tu są modele:
http://www.feazone.org/downloads.php?cat_id=5
A mesh o ile dobrze pamiętam robił użytkownik mnichv.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|