Autor |
Modelowanie spoin. |
ola
Użytkownik
Data rejestracji: 13.07.08 |
Dodane dnia 07/31/2008 00:01 |
|
|
Mam nowe zadanie...i pytanie w zwiąku z tym właśnie...Czy ktoś ma doświadczenia z modelowaniem/obliczaniem spoin?? |
|
Autor |
RE: Modelowanie spoin. |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/31/2008 17:51 |
|
|
To trochę zbyt ogólne pytanie. Sprecyzuj problem.  |
|
Autor |
ola
Użytkownik
Dodane dnia 08/02/2008 00:26 |
|
|
Czy modelowanie spoiny pachwinowej za pomocą "fillet"lub"chamfer" (ewentualnie dodanie obiektu w kształcie spoiny pachwinowej i definiowanie odpowiednio kontaktu ( connetions)) jest wystarczające? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/02/2008 16:04 |
|
|
NO i o to właśnie chodzi! żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba znać Twój problem! No bo jeżeli masz dużą konstrukcję spawaną i chcesz się bawić w modelowanie spoin to nie polecam! Lepiej jest zapewnić sobie pewność wyników poprzez odpowiednie współczynniki bezpieczeństwa nałożone na obciążenia. Jeżeli zaś chcesz obliczyć naprężenia w spoinach to zagadnienie jest złożone ze względu na strefę przetopu. |
|
Autor |
ola
Użytkownik
Dodane dnia 08/05/2008 22:05 |
|
|
Ja sie tylko tak zapytam jeszcze..Czy w ogóle spoiny (spoina i łączone części) modeluje i oblicza się w ANSYSIE? Załączam przykład: spoina jest ścinana i zginana.
http://odsiebie.com/pokaz/372077---da15.html |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/06/2008 17:22 |
|
|
Jeżeli to co widzimy na przykładzie jest powiedzmy ponad 50% całego modelu to jasne że tak. Ale jeżeli to fragment to zastanowiłbym się. Są po temu ważne powody. Po pierwsze STRASZNA komplikacja modelu, naprawdę tylko w trywialnych przykładach spoina nie generuje problemów z siatką
Po drugie straszne zagęszczenie siatki- spoina powoduje konieczność bardzo drobnego meshowania model jest gigantyczny!
No i po trzecie jako praktyk powiem tak konstrukcja nigdy nie pęka w dobrze wykonanej spoinie (zawsze ciut obok) jeżeli pęknięcie pojawia się w spoinie to na 100% była źle wykonana spoina a skoro tak to żadne obliczenia tego nie wykryją.
Ach jeszcze jedno idealna spoina w technicznej realizacji nie istnieje musiała by być idealnie położona, brzegi musiałyby być napawane a potem całość delikatnie oszlifowana, że już nie wspomnę o idealnej strefie przetopu, kto to robi?
Jedynym uzasadnieniem włożenia do obliczeń spoin jest chęć sprawdzenia samej spoiny a to sie rzadko zdarza, choć się zdarza. |
|
Autor |
ola
Użytkownik
Dodane dnia 08/06/2008 19:57 |
|
|
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedż.
Panie Piotrze, czy zajmował się Pan obliczeniami z zastosowaniem materiału plastycznego(bilinear isotropic hardening/bilinear cinematic hardening)? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/06/2008 20:22 |
|
|
Robiłem cos takiego ale to była "czysta nauka" w praktycznych zastosowaniach nigdy. |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 08/14/2008 01:57 |
|
|
OLA wysłałem Tobie na PW coś co Ciebie zainteresuje! Powodzenia.
ADMIN
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 08/16/2008 23:18 |
|
|
To nie jest taki łatwy temat. Wszystko zależy od technologii wykonania spawu i materiałów spawanych (obróbka termiczna). |
|
Autor |
graja
Użytkownik
Data rejestracji: 01.12.08 |
Dodane dnia 12/01/2008 18:59 |
|
|
Witam, jestem nowy na forum więc na początku chciałem wszystkich powitać. Mam mały problem muszę zamodelować złącze krzyżowe z 4 spoinami pachwinowymi uwzględniając inne własności materiału w spoinie i materiale rodzimym i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać gdyż jeśli chodzi o Ansysa to dopiero w nim "raczkuję". Za wszelkie sugestie i pomoc będe wdzięczny.
pozdrawiam |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 12/01/2008 21:13 |
|
|
To jeszcze zbyt nieprecycyjne: Czy masz zamodelować proces kładzenia tych spoin tak aby znać rozkład naprężeń pospawalniczych? Czy tylko teoretyczne połączenie za pomocą idealnego spawu? A może jeszcze cóś innego?  |
|
Autor |
graja
Użytkownik
Dodane dnia 12/01/2008 23:35 |
|
|
nie chodzi o modelowanie procesu, chodzi o zamodelowanie gotowego złącza krzyżowego z karbem spiętrzającym naprężenia (będzie nim minimalna szczelina między łączonymi materiałami), z uwzględnieniem innych własności mechanicznych spoiny i materiału rodzimego. Następnie muszę poddać ja model rozciąganiu i przeanalizować jak będzie on się zachowywał w tym karbem. Musze także wyznaczyć w ansysie współczynnik intensywności naprężeń oraz całkę I (całkę Rice'a).
Ciężka sprawa :/
Pozdrawiam |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 12/02/2008 19:20 |
|
|
To zadanie z mechaniki pękania a nie spawów. Spaw jest tylko dla "upiększenia" zagadnienia. Zacznijmy od teorii ajrzyj tu:
http://www.wzwm.pwr.wroc.pl/lab_inst/inst_14_15.pdf
www.is.pw.edu.pl/plik/262/Pekanie.doc
www.ikb.poznan.pl/zaklady/komp/dydaktyka/dyplomy/prace_dyplomowe/DYPLOM_D_JASKOWSKA.pdf
riad.usk.pk.edu.pl/~biomech/druki/w16.pdf
jest też jakiś skrypt (w którym są ćwiczenia z Ansys'a) ale zapomniałem tytułu...
a potem możemy wrócić do konkretnych, krótkich pytań (Pamiętaj, że tylko takie zyskają odpowiedź) |
|
Autor |
graja
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2008 21:32 |
|
|
dobrze, dzięki wielkie za linki, zgłębie teraz temat i następne moje pytania będą bardziej precyzyjne i krótkie  |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/30/2009 19:11 |
|
|
Czy ktoś coś jeszcze liczy obecnie w spawach? Może jakieś krótkie przedstawienie problemu?
Edytowane przez piotr dnia 10/25/2011 11:44 |
|
Autor |
jarek
Użytkownik
Data rejestracji: 08.11.10 |
Dodane dnia 11/11/2011 18:34 |
|
|
A jak sprawa wygląda jeżeli chodzi o połączenia lutowane np.: w skraplaczach do klimatyzacji przemysłowej. Mają one ogromne wymiary, jest tam mnóstwo krawędzi lutowanych. Czy może nie uwzględnia się tych połączeń? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/14/2011 23:05 |
|
|
Podobnie jak dla spawów, wszystko zależy od tego czego chcesz się dowiedzieć z modelu.
Spoiny lutowane można modelować na różne sposoby (czesto jako brak połączenia), ale zawsze najpierw zapytam się: co chcesz aby model Ci pokazał...? |
|