Autor |
RE: Spawanie-modelowanie. |
beny841
Użytkownik
Data rejestracji: 24.03.09 |
Dodane dnia 03/26/2009 22:09 |
|
|
Witam wszystkich
Jak widzicie jestem tu nowy, pozwoliłem sobie odświeżyć temat.
Mam do wykonania model próbki implant, jedna z części całego zagadnienia obejmuje zamodelowania proces napawania napoiny na blasze.
Samo zagadnienie wydawało się proste bo wystarczy zamodelować punkt cieplny przesuwający się po elemencie, jednak tak nie jest bynajmniej dla mnie na dzień dzisiejszy 
Działam w plikach wsadowych, przesuwam punkt cieplny (mała powierzchnia) po siatce, ale mam problem. Umiem jak na razie 2 opcje przesuwania punktu:
--Pierwsza jest taka ze jak przesuwam ciepło po elemencie to ono mi nie znika i powstaje linia ciepła wzdłuż określonej drogi jaka sobie założę. Jak widać nie odzwierciedla to procesu spawania bo ciepło nie znika.
--Druga jest taka że jak mi się ciepło przesuwa to temperatura nie jest zapamiętywana przez ansysa, w każdej kolejnej pętli ansys widzi ciepło tylko przyłożone do tej jednej powierzchni w której jest teraz, a nie pamięta że ciepło było przyłożone chwile wcześniej do powierzchni obok.
Moje pytanie jest następujące czy ktoś ma albo wie jak prawidłowo powinien wyglądać taka pętla do przesuwania ciepła?? Aby zapamiętywał zmiany cieplne.
Z góry dziękuje za każdą wskazówkę. 
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/31/2009 17:59 |
|
|
W drugiej opcji:
Czyli nie liczysz 1 problemu tylko n(ilość pętli) oddzielnych problemów, dla których zmieniasz warunek brzegowy
Może po prostu liczysz stany ustalone zamiast przepływów ciepła? |
|
Autor |
beny841
Użytkownik
Dodane dnia 04/02/2009 10:16 |
|
|
dzięki wielkie za podpowiedź 
miałeś racje nie zmieniałem typu analizy, takie niedopatrzenie, aż wstyd sie przyznać 
teraz jak mi sie ciepło przesuwa to widać gdzie było przed chwila i ten problem jest już rozwiązany,
ale jak to zazwyczaj bywa czym dalej to trudniej (pewnie z braku wiedzy) bo prawdę mówiąc dopiero raczkuje w Antku
a mianowicie mam teraz problemik takiego typu że po pierwszym kroku obliczeniowym mój element ma najniższa temperaturę -176 stopni a ja
na samej górze pętli mam zdeklarowane ze "TUNIF,23" czyli temperatura odniesienia i początkowych obliczeń to 23 stopnie \
wiec moje pytanie jest następujące
co robie źle?? ze nie widz tego ze ma mieć temperaturę 23 stopnie
mogę dodać jeszcze że
--jeśli wyrzucę cały tok obliczeniowy a zostawię tylko komendę "TUNIF,23" to po komendę SOLVE element ma 23 stopni
--również moge powiedzieć ze jelsi obciążę go jedynie temperatura 50 stopni to w pierwszym kroku obliczeniowym element ma najniższą temperaturę 19 stopni,
--również powiem że jeśli minie cały tok obliczeniowy i zadam długo czas chłodzenia elementu to on sie ochładza do 23 stopni czyli tak jak powinno być
tylko dlaczego w pierwszych krokach najniższa temperatura to -176 potem -156 itd rośnie
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 04/02/2009 20:24 |
|
|
A jaka jest wydajność tego źródełka ? Bo jak myślę dodajesz ten punkt cieplny jako źródło ciepła? |
|
Autor |
beny841
Użytkownik
Dodane dnia 04/05/2009 11:26 |
|
|
tez nie wiem czy dobrze to robie ale robie to tak ze moje źródło ciepła to jest porostu powierzchnia 20 na 30 mm do której jako obciążenie dokładam temperaturę 1540 stopni
w następnym kroku na tej powierzchni wyłanczam temperaturę a włączam na powierzchni obok o takiej samej wielkości itd. od brzegu do brzegu blachy o wymiarach 200 na 300mm grubość 20mm
ciepło porusza się przez środek blachy |
|
Autor |
beny841
Użytkownik
Dodane dnia 04/05/2009 17:17 |
|
|
już wiem co było nie tak
jak zwykle wina moja