Autor |
ANSYS Materialy kompozytowe |
Mateusz
Użytkownik
Miejscowość: KRK
Data rejestracji: 27.03.09 |
Dodane dnia 03/27/2009 21:09 |
|
|
Witam,
Mam za zadanie zaprojektować rure stalowa na którą nawinięty jest włóknisty element kompozytowy. Modeluje to w ten sposób: stal-solid45(isothropic), kompozyt-shell99(orthotropic). Oczywiscie tworze model w ANSYSIE. Dokonuje podzialu wartstw na 34 warstwy kompozytowe (0.15mm) i jedna stali (20mm). Kat 45,-45... I tu pojawiaja sie moje watpliwosci poniewaz:
1. Tworze rurę o średnicy (dw=400mm,dz=440,l=800mm) powiększając średnice dz o grubość warstwy kompozytowej czyli dz=450.2mm. Wprowadzam warstwy preprocessor>real constans>add> no i tam wybieram ilość warstw 35 z czego 34 to kompozyt a 1 to stal. Co się stanie jeżeli np wymiar warstw będzie za duzy? dołoży mi ten materiał? a jeśli za mały to co z ta warstwa która zostanie? Może źle to robie?
2. Czy można jakoś fizycznie zobaczyć te warstwy na elemencie? nie przez Plot>Layers elements. Tzn czy jak przybliżę to widzę ten podział?
3. Czy ktoś używał sections>shell>lay-up>add może mi ktoś coś na ten temat powiedzieć bo nawet w helpie ansysa nie ma nic na ten temat ;/
4. Tworząc w ten sposób element powinno się dać wyswietlić wyniki dla poszczególnej warstwy GenPostpr>OptionsforOutp i tam wybiera się numer warstwy która chce pokazać....nie pokazuje
Bardzo proszę o pomoc! Każda wskazówka będzie cenna. Tylko prosze nie mowcie mi że nie patrzyłem w google bo już przepatrzyłem tyle tego że już oczoplasów dostaje a nie mam doświadczenia w projektowaniu materiałów kompozytowych w ANSYSIE
Z poważaniem,
Mateusz
Edytowane przez piotr dnia 03/29/2009 23:42 |
|
Autor |
RE: ANSYS Materialy kompozytowe |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/29/2009 23:44 |
|
|
Ansysa nie znam więc Ci nie pomogę przy pytaniach 2-4, ale zaintrygowało mnie Twoje pierwsze pytanie. Nie bardzo chwytam o co Ci chodzi? Czego "a dużo" a czego "a mało"? |
|
Autor |
Mateusz
Użytkownik
Miejscowość: KRK
Data rejestracji: 27.03.09 |
Dodane dnia 03/30/2009 23:38 |
|
|
chodzi mi o to czy jak chce zamodelowac warstwe typu shell99 musze ja utworzyc fizycznie tzn czy robie dodatkowy pierscien o takich wymiarach i go poprostu dziele. I np mam rure o sciance 5mm a modeluje 4 warstwy o lacznej grubosci 6 mm. Czy on mi to jakos doklada czy co??
Naprawde nie ma nikogo kto modeluje kompozyty?
Tworzac plyte area np 100x100 po wprowadzeniu warstw pojawiaja sie i je widze natomiast tutaj nie ma nic a plotujac sa |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/31/2009 17:56 |
|
|
Podkreślę, nie znam Ansysa, ale jeżeli chodzi o płyty warstwowe (kompozytowe) to są to twory 2 wymiarowe (umownie :długość x szerokość) oczywiście w sensie parametrycznej przestrzeni! tym niemniej taka wartość jak GRUBOŚć nie jest wymiarem w sensie geometrycznym modelu służy jedynie oddaniu cech modelu dwuwymiarowego związanych z wewnętrzną budową (zastosowanym modele) elementu. Dla klasycznej płyty jednorodenj też nie mamy do czynienia z grubością płyty w sensie cechy geometrycznej tylko w sensie własności określonej jako "grubość" czy poprawniej wysokość. Innymi słowy z teoretycznego punktu widzenia można dodać tyle warstw ile teoretyczny model powłoki kompozytowej (warstwowej) "zniesie" czyli jeżeli dany model teoretyczny jest poprawny dla płyt o 30 warstwach i łącznej grubości np. 30 mm to wszystko co mieści się w tym modelu jest poprawne i modelowane jak JEDNA powłoka o geometrycznej grubości 0 (zero) i własności modelu "grubość" równej sumie grubości wszystkich warstw.
Edytowane przez piotr dnia 03/31/2009 18:41 |
|
Autor |
Rafonu
Użytkownik
Data rejestracji: 09.07.08 |
Dodane dnia 04/01/2009 01:57 |
|
|
dawno nie używałem ansysa ale może coś pomogę
1. modelowałbym rurę jako powierzchnie o średnicy d wew i ustawił
element type > add/edit/del > option
K8 all layers - będziesz mógł oglądać mapy napr. dla wybranej warstwy
K11 node @ bot face - tu na setkę nie jestem pewny ale przy tej opcji formułowanie warstw po kolei w real const. powinno odzwierciedlać się na zewnątrz rury
2. co do podglądu grubości (widok warstw) to :
plot ctrls > style > size and shape
display of element powinno być zaznaczone ON
3. oczywiście 2 modele materiałowe i stal jako pierwsza warstwa w real constans a dalej warstwy orto
Edytowane przez Rafonu dnia 04/01/2009 02:04 |
|