Autor |
Co robicie jak brakuje mocy?:) |
Luk_Fiz
Użytkownik
Data rejestracji: 20.08.08 |
Dodane dnia 02/18/2009 17:03 |
|
|
Czesc,
Byl tu juz watek o tym kto na jakim sprzecie liczy. A ja mam inne pytanie: co zwykle robicie gdy sprzet na ktorym normalnie dzialacie okazuje sie za slaby? Np. robicie studia siatkowe i okazuje sie ze ta "a duza" siatka jest rzeczywiscie za duza? Brakuje pamieci albo spodziewany czas obliczen jest zbyt dlugi zeby dotrzymac terminu.
Idziecie liczyc gdzies indziej? Rezygnujecie?
Luk |
|
Autor |
RE: Co robicie jak brakuje mocy?:) |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 02/18/2009 17:46 |
|
|
Ja nie liczę na poważnie, więc mnie ten problem nie dotyczy zupełnie. Wiem, że ty liczysz CFD a tam zdaję się potrzeba dużo poweru :) Nie wiem jaki masz sprzęt, ale zawsze można coś usprawnić, dodać poweru, poprawić - chociażby przez OC. A jak już masz topowy, podkręcony sprzęt to można się postarać o drugi, trzeci, czwarty,.... i zrobić cluster obliczeniowy. Klastry to ciekawy temat, chce coś takiego zmontować za jakiś czas... Narazie jednak nie mam tak dużych potrzeb jeśli chodzi o power.
Napisz (w tamtym wątku) co dostarcza ci poweru do obliczeń. Jakie PC.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 02/18/2009 17:49 |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 02/19/2009 09:13 |
|
|
Ja licze na kilku kompach (w domu q6600) ale nie chodzi o to kto jaki ma sprzet tylko co robicie jak on nie wystarcza. Jezeli macie pojedynczy komputer (PC, workstation) czy jest wystarczający do waszych potrzeb? Czy pojawiaja sie projekty wieksze do ktorych musielibyscie uzyc sieci? Czy macie dostep do takiego alternatywnego rozwiazania poza pojedynczym komputerem?
Luk
Edytowane przez Luk_Fiz dnia 02/19/2009 13:15 |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 02/19/2009 16:15 |
|
|
Tak jak pisałem, ja zajmuje się bzdetami. Dopiero się uczę więc, bardziej brakuje mi wiedzy na temat MES niż mocy komputera. Chętnie wysłucham co inni napiszą (ci którym brakuje).
Wiem, że na Zachodzie są firmy które użyczają mocy superkomputerów, kupuje się dostęp do maszyn i wykupuje potrzebną moc obliczeniową. W Polsce, jak to w Polsce, wszystko leży. Jedyne klastry jakie są to chyba wypożyczają moc obliczeniową jednostkom akademickim tylko do celów edukacyjnych.
Np. Yahoo wynajmuje moc:
http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/teraflopy-na-wynajem,1011433,2258
Ile masz w domu węzłów ? Na jakim systemie oparty jest cluster ? Win HPC ?
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 02/19/2009 16:30 |
|
Autor |
_D7D_
Użytkownik
Miejscowość: United States of Love
Data rejestracji: 08.10.08 |
Dodane dnia 02/19/2009 18:20 |
|
|
LUK_FIZ a w jakich zadaniach i przy jakich projektach brakuje ci poweru?
D7D
"Długie proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
CAM (CNC) - http://www.cnc.info.pl/
UG - http://www.unigraphics.pl/
CATIA - http://www.catia.com.pl/ |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 02/19/2009 19:39 |
|
|
Ja na razie nie narzekam.
Moze podziele pytanie:
1) zalozmy ze mamy szczegolnie rozbudowana analize do wykonania ale mozliwa do zapuszczenia na dostepnym sprzecie, zajmie to jednak nieprzyzwoicie dlugi czas. Zakladamy ze nie ma mozliwosci uproszeczenia/obejscia problemu. Co robicie: prubujecie jednak puscisc to i czekac, korzystacie z jakiejs sieci (niekoniecznie klastra)?
2) tym razem problem jest tak duzy ze nie mozliwe jest uruchomienie na dostepnym sprzecie. Co wtedy? Czy wynajmujecie gdzies zasoby?
Jakie rozwiazanie widzielibyscie jako najlepsze (oczywiscie poza tym ze przyjdzie mikolaj i sprezentuje maszyne)?. Czy bylibyscie gotowi uruchomic obliczenie na gdzie indziej na innym sofcie byleby miec rozwiazanie?
Luk |
|
Autor |
wieczny_student
Użytkownik
Miejscowość: Warszafka
Data rejestracji: 19.06.08 |
Dodane dnia 02/19/2009 20:34 |
|
|
Czy bylibyscie gotowi uruchomic obliczenie na gdzie indziej na innym sofcie byleby miec rozwiazanie?
Na to pytanie chyba trudno odpowiedzieć. To wydaje mi się zależy od klienta, jak ważne są wyniki obliczeń, itd.
Pozdrowienia,
Emalia:
wieczny_student-1976@o2.pl
student mechatroniki PW na 14-tym roku :). |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 02/19/2009 20:39 |
|
|
No oczywiscie ale... inaczej nie da rady.
Luk |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 03/01/2009 00:58 |
|
|
Luk_Fiz za półtorę roku będą Xeony Intela z 32 rdzeniami Chyba rozwiążą Twój problem!
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 03/01/2009 19:41 |
|
|
@Admin - dziekie za informacje.
Ale tak ogolnie - zle mnie zrozumieliscie. Mnie nie brakuje mocy obliczeniowej i chwilowo nie musze korzystac z innych kompow.
Pytanie brzmi czy WAM czasem nie jest za wolno) i co robicie jesli jest.
Luk |
|