Autor |
wentylator przemysłowy - FLUENT czy ANSYS (Workbench) ?? |
adrianmaterlak
Użytkownik
Data rejestracji: 12.08.08 |
Dodane dnia 08/12/2008 11:01 |
|
|
Witam.
W ramach pewnego projektu (uczelnianego :)) chcę otrzymać parametry pracy wentylatora, wykonując symulację...
Moje pytanie: w którym programie ŁATWIEJ/SZYBCIEJ można wykonać tego typu symulację ?
Mam dostęp do FLUENTa 6.3 (+GAMBIT) oraz ANSYSa 11 (zwykły oraz Workbench) z SP1 (licencje akademickie).
Poniżej przedstawiam model wspomnianego wentylatora... ktoś modelował "coś" w tym stylu i potrafi doradzić w kwestii wystartowania obliczeń? (szczególnie kwestie dot. ' boundary layers ' / rotacji wirnika).
Wszelkie sugestie będą mile widziane.
Pzdr :) |
|
Autor |
RE: wentylator przemysłowy - FLUENT czy ANSYS (Workbench) ?? |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/13/2008 21:12 |
|
|
Wprawdzie nie pracowałem na FLUENT'cie ale wydaje mi się, że specjalizowany produkt powinien być zawsze lepszy od ogólnego kombajnu , jakim jest ANSYS. Zwłaszcza polecałbym uwadze fakt, że przykładowe rozwiązania we FLUENT'cie prawie na 100% będą zawierały problemy zbliżone do opisywanych a w Ansysie nie koniecznie...
Z drugiej strony ze względu na popularność Ansysa powinno być łatwiej o literaturę i pomoc |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 08/14/2008 01:49 |
|
|
Piotr dobrze to ujął i w zasadzie nie ma nic do dodania.
Moim zdaniem Fluent będzie lepszy od ANSYS-a, chyba że chodzi Ci o ANSYS CFX (czyli pakiet CFD). Bo w zwykłym ANSYSie jest jakiś tam FLOTRAN CFD, ale jest to raczej uproszczony moduł).
Twój problem nie jest skomplikowany i ja bym próbował się zmierzyć z nim w Fluencie albo Ansys CFX (oba należa teraz do ANSYS Inc,). Do Fluenta jest sporo pomocy, są nawet książki, a do ANSYS CFX - jest z tym gorzej.
Różnice miedzy pakietami są opisane tutaj:
http://mesco.com.pl/produkty/ansys/cfx_vs_fluent.pdf
Jest też na MESCO opis nowego CFX 12.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 08/14/2008 01:51 |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 08/17/2008 18:48 |
|
|
adrianmaterlak - jak uporasz się z tym problemem, to przedstaw na forum wyniki obliczeń, screeny, input, itp. ¯eby wszyscy skorzystali... |
|
Autor |
adrianmaterlak
Użytkownik
Data rejestracji: 12.08.08 |
Dodane dnia 08/18/2008 11:37 |
|
|
Na wstępie 'dzięki' za wszystkie wypowiedzi w moim wątku...
Co do mojego wyboru, to postawiłem na Fluenta - bo to specjalizowany produkt, a poza tym już dobrze znam jego interfejs i nie mam czasu na poznawanie nowego softu. Ansys CFX na Workbenchu (bo o nim faktycznie myślałem) jest dobry ze względu choćby na kreatory i gotowe raporty (np. html), poza tym jego funkcjonalność jest ta sama jak u mojego faworyta.
Jeśli chodzi o literaturę / pomoc, to macie rację... ale nie do końca - przynajmniej jeśli chodzi o przypadek mojego rodzaju. Wszystko co znalazłem, tyczy się przypadków 2d (płaskich), w 3d sprawa komplikuje się dość znacznie (męczę się z tym tematem nie od wczoraj).
Ale mam też dobrą wiadomość :) Widzę światełko w tunelu, jeśli chodzi o rozwiązanie mojego problemu, gdyż wreszcie (!) udało mi się policzyć w 3d prosty, ruchomy przykładzik (4 łopatki na krzyż :)). Aktualnie dopieszczam siatkę dla finalnego modelu i jak tylko skończę, puszczam obliczenia :) Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie jak trzeba - trzymajcie kciuki :)
Co do pochwalenia się rezultatami, to czemu nie :) Prace mgr są jawne... :> |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/18/2008 17:55 |
|
|
Czekamy... i trzymamy kciuki! |
|