Autor |
Pomocy z usuwaniem narzędzi w MSC Marc |
qubus
Użytkownik
Data rejestracji: 12.05.08 |
Dodane dnia 06/18/2008 23:47 |
|
|
Witam jak juz napisałem wcześniej potrzebuje jakichś informacji dotyczących usuwania narzędzi po zasymulowanym procesie wyciskania przeciwbieżnego w celu zobrazowania zjawiska "odsprężynowania" materiału. Wielkie dzieki za jakiekolwiek info. |
|
Autor |
RE: Pomocy z usuwaniem narzędzi w MSC Marc |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/19/2008 00:05 |
|
|
Powiedz trochę więcej o swoim modelu.
Skoro masz taki kłopot to przypuszczam, że problemem jest istniejące w modelu połączenie elementów materiału obrabianego i formy, które jest niepotrzebne przy wycofywaniu narzędzi. Jeżeli mam rację to proponuję zastanowić się nad zerowaniem sztywności materiału narzędzia.
Ale i tak napisz coś więcej... |
|
Autor |
qubus
Użytkownik
Dodane dnia 06/19/2008 20:06 |
|
|
Pisze prace przejściową o MES-ie i jako zadanie do symulacji otrzymałem Wyciskanie współbieżne. Symulacja składa się z dwóch części: wyciskania właściwego i usuwania narzędzi. Proces wyciskania udało mi się zasymulować ale niewiem jak zrobić żeby po tym narzędzia "niknęły" lub się wycofały i żeby było widać jak zachowa się materiał. Nie mam pojęcia jak dodać kolejne zadanie do obliczeń w MSC Marc. |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 06/19/2008 20:22 |
|
|
Na kogoś ze znajomością MARC to będziesz musiał poczekać To tak rzadki program w PL,.... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/19/2008 21:12 |
|
|
A jak masz zamodelowane narzędzie i materiał czy pomiędzy nimi jest na całej powierzchni strefa kontaktu czy też masz powiązanie w części na stałe? No i jak modelujesz proces wyciskania? Jak sądzę masz wymuszony ruch o określonym skoku? Nie bardzo rozumiem na czym polega problem no bo jak zrobiłeś połowę procesu to w czym leży problem, żeby go kontynuować? A tak na marginesie w obliczeniach nieliniowych istnieje zawsze opcja zapisywania aktualnej macierzy sztywności czy możesz uzyskać nowy problem przez użycie jako modelu zapisanej macierzy sztywności w stanie odkształconym i kontynuowanie obliczeń od tego momentu jak nowego problemu...
Jeszcze znalałem taką bibliografię:
Tytul: Numeryczna analiza obciążenia narzędzia do wyciskania współbieżnego.
Tytul alternatywny: Numerical analysis of tool load in forward extrusion.
Tytul Konferencji: IV Konferencja "Odkształcalność Metali i Stopów", Łańcut - Zamek 19-22 Listopada 2001
Czasopismo: Rudy i Metale Nieżelazne
rok: 2001, R. 46, nr 11, s. 574-578, Bibliogr. 9 poz., rys., tab.
Edytowane przez piotr dnia 06/19/2008 21:18 |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 06/20/2008 07:48 |
|
|
usuwanie narzędzi....... to chyba będzie tak.... po wyciskaniu trzeba założyć brak kontaktu miedzy materiałem a tym czym wyciskasz.... innym sposób, po prostu wymusić ruch narzędzia ktorym wyciskasz tak by starcilo kontakt z materialem wyciskanym.... |
|
Autor |
qubus
Użytkownik
Dodane dnia 07/18/2008 20:33 |
|
|
Oczywiście to wiem z teori natomiast nie mam pojecia jak to fizycznie zamodelowac. wiem że są dwie metody albo żeby nadać narzędziom ruch powrotny lub ustawic aby po wyciskaniu były niewidoczne, natomiast jak to wykonać to nie wiem. Poza tym dziekuje bardzo za pozycje do bibliografi bardzo mi sie przyda, pozdrawiam. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/18/2008 21:13 |
|
|
Ale nie masz pojęcia w sensie teorii czy praktyki
|
|