Autor |
konwersja geometrii 3D |
hawranek
Użytkownik
Data rejestracji: 05.07.10 |
Dodane dnia 10/15/2010 14:04 |
|
|
Witam
czym (najlepiej na licencji GPL) mogę konwertować ładnie pliku z 3D *.dwg/*dxf do *.brep, *.iges, *.igs, *.stp.
Próbowałem FreeCAD-em, niby ma w opisie
"...Import/export to standard formats such as STEP, IGES, OBJ, DXF, SVG, U3D or STL..."
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/free-cad/index.php?title=Main_Page
ale po imporcie do FreeCAD-a mojego dxf widzę go tylko w "drzewie". Zum all nic nie pokazuje :/
Pozdrawiam,
Krzych
Edytowane przez hawranek dnia 10/18/2010 18:32 |
|
Autor |
RE: konwersja geometri 3D |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/15/2010 17:26 |
|
|
Dwa pytania:
1) a sprawdziłeś o którą wersję dxf chodzi (może tylko 2D)?
2) konwersja jest zawsze typu z-do i konwerterów takich w 100% realizujących wszystkie formaty to opensource nie ma. Więc z czego do czego chcesz konwertować. |
|
Autor |
RE: konwersja geometri 3D |
hawranek
Użytkownik
Dodane dnia 10/18/2010 18:31 |
|
|
piotr napisał
Dwa pytania:
1) a sprawdziłeś o którą wersję dxf chodzi (może tylko 2D)?
Próbowałem paru wersji, także starej R12 i lipa. W najlepszym wypadku
bryłę rozwaliło na kreski 2d (nie do końca poprawnie).
piotr napisał
2) konwersja jest zawsze typu z-do i konwerterów takich w 100% realizujących wszystkie formaty to opensource nie ma. Więc z czego do czego chcesz konwertować.
Potrzebuję przerobić bryłę z dwg (lub dxf) najlepiej do "stp" lub "igs" (te formaty dobrze wchłania Salome-Meca).
Pozdrawiam
P.S. Gdzieś ... dziś widziałem że BRL-CAD dobrze konwertuje różne formaty. Całość podobno odbywa się przy pomocy wiersza poleceń, niestety nie miałem czasu wypróbować |
|
Autor |
RE: konwersja geometrii 3D |
kokos
Użytkownik
Data rejestracji: 16.10.10 |
Dodane dnia 10/18/2010 22:37 |
|
|
Spróbuj VariCAD - wprawdzie nie opensurce, ale dużo tańszy. Przerabia DWG na IGS i STP. |
|
Autor |
hawranek
Użytkownik
Dodane dnia 10/19/2010 15:34 |
|
|
kokos napisał
Spróbuj VariCAD - wprawdzie nie opensurce, ale dużo tańszy. Przerabia DWG na IGS i STP.
Solidy z VariCAD do IGS zapisują się bardzo dobrze. Niestety z tego co zauważyłem VariCAD nie czyta dwg/dxf 3D. Zrobiłem także test z prostymi solidami z ACAD do VariCAD i nic |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/19/2010 18:51 |
|
|
Spróbuj testowej wersji t-flexa. Nie daję gwarancji, że w testowej to chodzi (choć podobno tak), ale próba nic nie kosztuje bo ta wersja jest darmowa choć tylko przez 30 dni. W wersji studenckiej (darmowej "na zawsze" na 90% brak możliwości konwersji.
Można też skorzystać z blendera ale on eksportuje tylko do VRLM i STL no i open inventora. Ten ostatni format powinien byćc czytany przez Salome |
|