Autor |
kurs MESCO czy studia podyplomowe MES? |
robert
Użytkownik
Data rejestracji: 22.01.09 |
Dodane dnia 06/15/2009 22:35 |
|
|
Witam,
Jestem już blisko rok po studiach, na których ukierunkowałem się na MES, ale niestety "kryzys" = anulowanie rekrutacji:/ ¯eby nie zostać w tyle i mieć jakiegoś asa w rękawie przed tegorocznymi absolwentami warto by było coś w siebie zainwestować.
Stąd też moje pytanie..Z czego można wynieść więcej: z kursu MESCO czy ze studiów podyplomowych związanych z MES.
Będe wdzięczny za info.
Pozdrawiam
Robert |
|
Autor |
RE: kurs MESCO czy studia podyplomowe MES? |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 06/16/2009 00:33 |
|
|
MESCO to są krótkie kursy, musiałbyś przejść wszystkie albo większość z nich żeby się nauczyć tyle co na podyplomowych. Ja bym wybrał studia podyplomowe w Gdańsku, ew. te na PW MEIL (ale one bardziej są CAD niż MES).
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
kzurawski
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 09.01.08 |
Dodane dnia 06/16/2009 12:52 |
|
|
Jestem na finiszu podyplomówki MES w Gdańsku. Jeśli miałbym ponownie wydać 5 000zł na te studia, to odczekałbym jakieś 2-3 lata, aż nauczą się prowadzić wszystko sprawnie.
Czy kurs, czy podyplomówka? Wybór zależy od potrzeb. Jeśli chcesz odrobiny teorii, praktyki i dowiedzieć się gdzie szukać odpowiedzi to proponuję studia mes. Jeśli natomiast chcesz nauczyć się obsługi oprogramowania, to proponuję kursy. Prawda jest taka, że nie nauczysz się MES jeśli tylko o niej czytasz, a praktyki w symulacjach i poprawnej oceny wyników można nabrać tylko w pracy jako analityk CAE pod okiem doświadczonego MES'owca.
Edytowane przez kzurawski dnia 06/16/2009 13:00 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/16/2009 15:26 |
|
|
Podyplomówka to dobre uzupełnienie wiedzy teoretycznej, w sytuacji gdy nasze podstawowe studia nie obejmowały, w szerszym zakresie tej wiedzy. Przyznaję, wiedzy niezbędnej, aby z pewną biegłościa poruszać się po dokumentacji naszego systemu.
Kursy są by "miekko" wejść w konkretny system obliczeniowy. Ale na kursach nie nauczą dlaczego trzeba zrobić tak, a nie inaczej tylko jak zrobić tak, a nie inaczej.
|
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 06/16/2009 18:25 |
|
|
To zależy, bo MESCO ma kursy (komputerowe z obsługi oprogramowania) i studium (na bazie ESOCAET - w PL 3 moduły).
http://www.mesco.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=149&Itemid=116
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 06/16/2009 18:27 |
|
Autor |
robert
Użytkownik
Data rejestracji: 22.01.09 |
Dodane dnia 06/16/2009 19:30 |
|
|
Mam dobre podstawy z teorii MES i pare dodatkowych kursów na PWR, więc myślę, że dobrym rozwiązaniem byłaby dla mnie podyplomówka w Gdańsku, ale niestety troche mi nie podrodze bo jestem z drugiego końca Polski:/ Ciekawie również wyglada to studium ESOCAET..
Muszę sie jeszcze zastanowić jaką podjąć decyzję.. żeby nie zmarnować tego czego nauczyłem sie podczas studiów. Dzięki za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Robert
|
|
Autor |
RE: ESoCAET |
exc
Użytkownik
Data rejestracji: 16.11.08 |
Dodane dnia 06/30/2009 18:13 |
|
|
Byłem na ESoCAET w MESCo w zeszłym roku i muszę powiedzieć, że jest ok. Co prawda bardzo krótko, bo tylko tydzień ale i tak było warto. Znakomici wykladowcy! Napewno nie da się tam nauczyć MES ale można sobie bardzo fajnie odświerzyć podstawy teoretyczne i liznąć trochę Ansysa. Polecam. |
|