Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Postów: 651 Miejscowość: Warszawa, PL Data rejestracji: 18.10.07
Dodane dnia 07/09/2008 02:00
Drukowanie 3D wielu materiałów i materiałów o zmiennej strukturze jest już możliwe
Dzięki współfinansowanemu przez Unię Europejską projektowi Custom-Fit możliwe jest wytwarzanie produktów z jednego lub wielu materiałów o zmiennej strukturze w pojedynczym procesie z wykorzystaniem technik wytwarzania przyrostowego.
Nowy system wytwarzania przyrostowego, bazujący na technologii drukowania natryskowego cieczy o wysokiej lepkości (High Viscosity Inkjet Printing), jest opracowywany w ośrodku badawczym TNO w Holandii w ramach projektu Custom-Fit. System jest wyposażony w kilka głowic drukujących wytwarzających ciągłe strumienie bardzo małych kropli materiału.
Dr Michiel Willemse, kierujący zespołem opracowującym nowe urządzenie w TNO mówi: rroces ten jest wyjątkowy ze względu na możliwość drukowania żywic o wysokiej lepkości utwardzalnych światłem ultrafioletowym. Udało nam się już uzyskać możliwość stosowania w procesie materiałów o lepkości do 500 mPa. Umożliwi to trójwymiarowe drukowanie produktów o właściwościach mechanicznych nieporównywalnych z jakimkolwiek innym systemem drukowania 3D.r1;
Urządzenie do drukowania 3D z bardzo lepkich cieczy daje również możliwość stosowania wielu materiałów równocześnie. Aktualnie większość maszyn do wytwarzania metodami przyrostowymi umożliwia budowanie obiektów z jednego materiału. Urządzenie opracowane w TNO umożliwia nie tylko drukowanie z wielu materiałów, ale także mieszanie i zmianę składu materiału w dowolnych proporcjach. Pozwoli to na wytwarzanie produktów z dwóch lub więcej materiałów o zmiennej strukturze bez wyraźnej granicy między nimi. W rezultacie otrzymamy produkt o wyjątkowych właściwościach mechanicznych. Aby umożliwić modelowanie produktów wielomateriałowych o zmiennej strukturze, TNO opracowało własny system do komputerowego modelowania CAD nazwany InnerSpace.
Rysunek 3. Próbka uzyskana w procesie drukowania natryskowego cieczy o wysokiej lepkości
Nowy system umożliwia także drukowanie z materiałów biokompatybilnych, następnym krokiem będzie drukowanie wszczepialnych rusztowań komórkowych przy użyciu materiałów bioresorbowalnych (rozpuszczających się po pewnym czasie i absorbowanych lub usuwanych przez organizm) o zmiennej porowatości i z regulowaną zawartością dodatków aktywnych biologicznie, np. antybiotyków lub substancji przyspieszających wzrost komórek. Dr Willemse mówi: rWielkim wyzwaniem jest dalszy rozwój koncepcji drukowania implantów bioresorbowalnych. Samo udoskonalenie maszyny wymaga jednak tylko niewielkich nakładów w porównaniu do środków koniecznych dla uzyskania odpowiedniej zgody na stosowanie procedur modelowania, drukowania, sterylizowania i wszczepiania implantów o zmiennej strukturze materiału. Biorąc pod uwagę innowacyjność technologii, materiałów i procedur, znacznie większego wysiłku wymagać będzie otrzymanie zezwoleń od takich instytucji jak FDA (Food and Drug Administration).r1;
Podstawowe informacje o projekcie:
Custom-Fit jest projektem ukierunkowanym na badania opartych na wiedzy metod wytwarzania przez połączenie technologii Rapid Manufacturing, informatyki i materiałoznawstwa. Projekt finansowany jest w ramach 6 Programu Ramowego, skupia 33 partnerów z całej Europy. Celem jest stworzenie w pełni zintegrowanego systemu projektowania, wytwarzania i dostaw zindywidualizowanych produktów. Produktami docelowym dla implementacji nowych technologii mają być siedzenia motocyklowe, kaski, implanty i protezy.
¬ródło: www.aiju.info
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc