Autor |
Charakterystyki przekroju |
Betonb15
Użytkownik
Miejscowość: Opole, Gliwice, Rybnik, Kraków
Data rejestracji: 28.02.09 |
Dodane dnia 03/09/2009 21:26 |
|
|
Siedziałem sobie kiedyś spokojnie na nudnym wykładzie z geodezji aż tu nagle prof. wyjeżdża ze wzorem na obliczanie pola powierzchnii ze współrzędnych odczytanych z mapy... tak mnie to wciągnęło ze mu spokoju nie dałem jeszcze przez kolejne 2 godziny. Drążąc temat uzyskałem to co mnie interesowało: jak obliczyć inne charakterystyki niż pole powierzchni. Oczywiście odpowiedź nie padła z ust profesora musiałem poskładać do kupy kilka wątków wiedzy: ten wzór na obliczanie pola powierzchni + metody numeryczne (całkowanie simpsona) no i oczywiście mechanika teoretyczna. Efekt: juz nigdy nie bede musiał pamiętać gdzie mam tablice przekrojów
Jeśli jest ktoś chętny na mały wykład to piszcie. Ja postaram sie to dobrze przygotować i opublikowac na dniach. |
|
Autor |
RE: Charakterystyki przekroju |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 03/10/2009 01:14 |
|
|
No, baa! Jesteśmy ciekawi, przygotuj artykuł wyślij Panu Piotrowi (Super Administrator) i zostanie opublikowany na stronie.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Dodane dnia 03/10/2009 15:28 |
|
|
Poszło zapytanie co i jak przygotować. Jak wróce z urlopu to sie tym zajmę, w przyszłym tygodniu powinno już coś być... Ja tymczasem polecam lekture:
[1] Z. Fortuna, B. Macukow i J. Wąsowski "Metody Numeryczne", rozdział 4 Całkowanie Numeryczne str. 166-168, do wypożyczenia w dobrych bibliotekach technicznych (ja korzystałem z biblioteki politechniki śląskiej, a potem ją kupiłe mam równiez jej ksero jeśli jest ktoś chętny )
[2] A. Bodnar "Wytrzymałość Materiałów", rozdział 2 Charakterystyki geometryczne figur płaskich str. 14-30, do ściągnięcia cała w internecie: http://limba.wil.pk.edu.pl/~bz/abskrypt.htm
Powyższe pozycje wprowadzą wszystkich chętnych do tematu... polecam zarówno zaawansowanym konstruktorom jak i początkującym mechanikom.
P.S. Właśnie wróciłem z urlopu, artykuł jest w 70% gotowy... do końca tygodnia bedzie kompletny.
Edytowane przez Betonb15 dnia 03/17/2009 22:11 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/08/2011 21:41 |
|
|
A my ciągle czekamy!!! |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Dodane dnia 02/11/2011 20:02 |
|
|
Hmmm widzę ze chyba niektórych rozczarowałem brakiem kontynuacji tematu... już sie tłumaczę, a własciwie wystarczy że sprostuje: wszystko co chciałem napisać na ten temat znajdziecie w aktykule zamieszczonym w dziale
Download->Materiały Szkoleniowe->Obliczanie własności przekrojów belek.
Jeśli po przeczytaniu nadal czujecie niedosyt informacji piszcię proszę na mojego maila.
Miłego czytania.
Abaqus... To jakieś zwierze? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/15/2011 13:08 |
|
|
To sorry za mój błąd. Myślałem, że to jeszcze coś dodatkowego. Ech, ta skleroza!! |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 02/15/2011 17:16 |
|
|
Zastanawiam się jak ułożyć algorytm tak aby dokładność była na poziomie obliczeń dokładnych lub AutoCada.
Może zastosowanie innej metody zamiast Simpsona?
pozdr, |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Dodane dnia 02/15/2011 20:54 |
|
|
Z tego co analizowałem to Simpson pozwala na obliczenia dokładne (takie jak z teorii) jesli pole podzielone jest na dowolne figury za pomocą odcinków prostych. Jesli Chciałbyś zastosować jakąś krzywą np. wycinek okręgu to należałoby zmienić funkcję podstawową w całkowaniu Simpsona to tak jak z funkcjami kształtu w MES zakładasz pewne znane z doświadczenia przemieszczenia wiec wynik bedzie conajwyżej ich kombinacją liniową... zawsze możesz użyć funkcji kształtu drugiego rzędu zakłądającą bardziej wymyślne odkształcenia - opisy pola.
Próbowałem wyprowadzać nawet całkowanie dla takich krzywych ale poddałem się łatwiej jest interpolowac na 10^n dowolną krzywą niż wyprowadzać dla każdej z osobna całkę.
Abaqus... To jakieś zwierze? |
|