Autor |
Wytrzymałość zmęczeniowa a mechanika pękania |
Spike1991
Użytkownik
Data rejestracji: 27.02.13 |
Dodane dnia 02/05/2015 23:52 |
|
|
Witam serdecznie,
Chciałbym zapytać jaki cel stawia sobie mechanika pękania. Rozumiem że dzięki obliczeniom możemy określić w którym kierunku będzie propagować zniszczenie i pewnie jak szybko będzie się niszczył materiał. Tylko czy wiedząc o pęknięciu w jakiejś części nie powinniśmy jej po prostu wymienić..? pytanie jest głupie ale nie bardzo wiem kogo zapytać. Być może jest tak że najpierw sprawdza się gdzie występują największe naprężenia i przyjmuje się że tam mogą wystąpić pęknięcia.
Wszystko to nurtuje mnie dlatego że próbuje znaleźć sobie jakiś ciekawy temat pracy magisterskiej. Przeczytałem niedawno o metodzie XFEM zawartej w Abaqusie, która pozwala przeprowadzić analizę propagacji pęknięcia. Póki co próbuje ustalić jakie są związki pomiędzy mechąniką pękania i wytrzymałością zmęczeniową. Jeśli ktoś byłby w stanie podać mi literaturę związaną wytrzymałością zmęczeniową byłbym bardzo wdzięczny. Póki co jestem w posiadaniu 'Podstawy obliczeń zmęczeniowych' J. Kocańda.
Pozdrawiam |
|
Autor |
RE: Wytrzymałość zmęczeniowa a mechanika pękania |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 02/06/2015 11:09 |
|
|
NP. mikropęknięcia są jedną z pozostałości po obróbce materiału. Można więc badać ich zachowanie w konstrukcji. Konstrukcja jest eksploatowana i zauważono na niej pęknięcia. Naprawa nie jest łatwa i nie jest możliwa od ręki. Pytanie: czym grozi pozostawienie konstrukcji w stanie "jak jest"? Itd itp.
Pęknięcia pojawiają się z różnych przyczyn i w różnych miejscach i nie zawsze są niebezpieczne. Trudno to jednak ocenić tylko na podstawie "obejrzenia".
Co do materiałów to po polsku jest tego mało. Trochę materiałów otwartych "na początek" znajdziesz przy systemie Franc3d ( októrym pisałem w jednym z newsów )
Ten materiał trochę odpowie na pytanie "dlaczego":
www.cfg.cornell.edu/pdf/CEE_7700_2011.pdf
Ten drugi odpowie na pytanie "jak":
www.cfg.cornell.edu/pdf/ecm032_Ingraffea_proofs.pdf
Trzeci pokaże teorię pęknięć w MES:
www.cfg.cornell.edu/pdf/CEE_7700_2011.pdf
Edytowane przez piotr dnia 02/06/2015 11:12 |
|
Autor |
Spike1991
Użytkownik
Dodane dnia 02/08/2015 14:03 |
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedź :)
Z ciekawych polskich stron to znalazłem jeszcze takie:
Strona pana prof. Germana z PK http://limba.wil.pk.edu.pl/~jg/ - w wykładach można znaleźć dużo teorii, moim zdaniem prosto i rzetelnie wytłumaczonej, z mechaniki pękania, a także z kompozytów
Wykład o mechanice pękania: http://www.ikb.poznan.pl/warsztaty2012/pp_ikb_w2012_rozumek.pdf
Póki co wymyśliłem coś takiego. Prosiłbym o sprawdzenie czy to w ogóle się do czegoś nadaje (prosze nie zwracać uwagi na moje ubogie słównictwo w języku angielskim :) )
https://drive.google.com/file/d/0BzfDs_6CYDqYT3BZeldfOGs0UG8/view?usp=sharing
Edytowane przez Spike1991 dnia 02/08/2015 14:04 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/08/2015 18:39 |
|
|
No chyba o coś takiego chodzi. Mnie tylko zastanawia, czy mniejszy błąd zrobimy analizując rozkład sił przy kontakcie na dwu sąsiednich zębach czy zakładając permanentny kontakt na jednym zębie (patrz animacja na youtube).
Bowiem mechanika połączenia kół zębatych ulegnie zmianie gdy pęknięcie osiągnie rozmiary istotnie wpływające na przemieszczenia zęba... Nie mam w tym zakresie niestety doświadczenia obliczeniowego... |
|
Autor |
Spike1991
Użytkownik
Dodane dnia 02/08/2015 23:17 |
|
|
No tak to prawda. Dziękuje za bardzo cenną uwagę. Czy taki model który będzie uwzględniał zmiane geometrii w czasie analizy będziemy nazywać niestacjonarnym? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 02/09/2015 18:49 |
|
|
Problem stacjonarny to taki proces, którego stan ustalił się tak, że d(...)/dt = 0 |
|