Autor |
Złożony stan naprężeń - zetownik. |
MarcinX
Użytkownik
Data rejestracji: 10.04.14 |
Dodane dnia 04/10/2014 18:37 |
|
|
Witam forumowiczów!
Od dłuższego czasu obserwuje Waszą stronkę i w końcu zdecydowałem się zarejestrować. Z tego co obserwuję, jest to chyba najlepsze miejsce do rozważań matematyczno-inżynierskich.
Na powitanie niestety nie przynoszę nic użytecznego, a może jednak?
Otóż zmagam się z problemem złożonego stanu naprężeń w belkach cienkościennych. Do tej pory zadowalała mnie formuła ogólna na naprężenia normalne. Jednak natrafiłem na pewną osobliwość.
Chcąc policzyć naprężenia normalne od momentu zginającego względem osi poziomej zetownika cienkościennego, otrzymuję niezadowalające wyniki. Poniżej załączam plik .pdf gdzie starałem się najczytelniej opisać problem.
Totalnie zaplątałem się w analizie - nie wiem czy popełniam błąd na przykład z przyjmowaniem osi, samego wzoru czy jednak problem tkwi w symetrii/antysymetrii. Tutaj muszę zasięgnąć rady specjalistów.
Byłbym wdzięczny za komentarz i pomoc.
Pozdrawiam!
Marcin
Link do pliku .pdf z opisanym problem (serwis wyslijto):
http://wyslijto.pl/plik/s4odmtn18z
Edytowane przez MarcinX dnia 04/10/2014 18:38 |
|
Autor |
RE: Złożony stan naprężeń - zetownik. |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 04/10/2014 22:24 |
|
|
Może się mylę, ale po pobieżnym obejrzeniu załącznika moim zdaniem robot liczy w wg centralnego układu współrzędnych a ty wg głównego centralnego u.w. |
|
Autor |
MarcinX
Użytkownik
Data rejestracji: 10.04.14 |
Dodane dnia 04/10/2014 22:57 |
|
|
W tym rzecz, że wg założeń wzorów siły przykładam w układzie nieobróconym. Podobnie jak w przykładzie:
http://limba.wil.pk.edu.pl/~mh/Zadania/Zginanie/Zad_z3/z_3.htm
Celowo nawet obliczyłem na dwa sposoby naprężenia. Patrząc na wykres to rzeczywiście można domniemać, że jest tak jak mówisz - ale właśnie czy na pewno? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 04/17/2014 18:14 |
|
|
Na pewno- to będzie jak spróbujesz przeliczyc tak jak Robot i wyjdą Ci te same wartości. |
|
Autor |
kapiknio
Użytkownik
Miejscowość: Gdańsk
Data rejestracji: 23.07.14 |
Dodane dnia 07/23/2014 12:04 |
|
|
Ach te belki i siły. O naprężeniach robiłem projekt dyplomowy ale moje problemy prostował głównie promotor :D |
|