Autor |
MES dla pręta. HELP |
Wyderski
Użytkownik
Data rejestracji: 15.06.10 |
Dodane dnia 06/15/2010 23:50 |
|
|
Witam serdecznie!
Na potrzeby zaliczenia nieobecności zabrałem się za stworzenie prostego programu korzystającego z MES dla pręta, w celu obliczenia przemieszczenia punktu B.
|.................P-->.................|
|--------------o-----------------|
|<....L1......> <.......L2........>|
A B C
Gdzie w punkcie B znajduje się węzeł przegubowy o dwóch stopniach swobody, cały układ jest obciążony siła P zawartą na załączonym schemacie, zabrałem się za stworzenie macierzy sztywności natomiast nie do końca rozumiem jak ją zrobić. Macierz ma być o wymiarach 2x2, element K12 oraz K21 powinny być chyba równe ze względu na przyłożenie do tego samego punktu. Wydawało mi się ,że powinna macierz ta wyglądać następująco:
|0 -E1A1/L1|
Ke=|-E2A2/L1 E2A2/L2 |
natomiast
w takiej sytuacji jej rozwiązanie potrzebne do wyliczenia przemieszczenia zawsze będzie ujemne.
Jeżeli ktoś byłby łaskaw wytłumaczyć mi jak się uzupełnia macierz sztywności byłbym bardzo wdzięczny! Pozdrawiam
Edytowane przez Wyderski dnia 06/16/2010 00:18 |
|
Autor |
RE: MES dla pręta. HELP |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 06/16/2010 10:57 |
|
|
Macierz będzie nie 2x2 ale 4x4,
bo:
macierz sztywnosci piszesz dla elementu a element ma dwa węzły
z tego wynika że
dla dwóch węzłów w pręcie masz 4 możliwe przemieszczenia:
x1 i y1
oraz
x2 i y2
w różnych ksiązkach róznie oznacza sie te przemieszczenia.
Jak już napiszesz te macierze to składasze je w całość czyli robisz agregację macierzy.
W czym piszesz ten programik?
pozdr,
Edytowane przez dyku dnia 06/16/2010 10:59 |
|
Autor |
Wyderski
Użytkownik
Dodane dnia 06/16/2010 11:07 |
|
|
W C++,
a czy w przypadku utwierdzenia pręta możliwość liczba przemieszczeń nie wynosi 0?
W punkcie A pręt 1 jest utwierdzony w ścianie, w punkcie B mamy węzeł przegubowy, w punkcie C mamy utwierdzenie w ścianie. Macierz 4x4 to już 16 elementów na jakiej zasadzie należałoby ją wypełnić , bo trochę mnie przerastała macierz 2x2, a co dopiero macierz z 4 krotnie większą liczba elementów. W książce prof. Burczyńskiego trochę to dla mnie jest nie jasne. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 06/16/2010 11:42 |
|
|
Macierz 4 na 4 nie oznacza że wszystkie pola sa wypełniane.
Z tej macierzy wypełniasz dl preta tylko 4 pola.
Pozostałe są 0.
Z T¡D MO¯ESZ DOJŚC DO MACIERZY 2X2 ALE JA BYM NA TWOIM MIEJSCU JESZCZE TAK NA ŚCINKę NIE JECHAŁ SKORO MASZ PROBLEMY Z TYM.
Jak poskładasz macierze lokalne w macierz globalną to powinieneś dostać macierz 6x6.
Utwierdzenie nie ma znaczenia dla macierzy sztywności bo odnosi się ona do elementu.
Będzie to miało znaczenie gdy będziesz formułował warunki brzegowe i wtedy wprowadzisz przemieszczenia x1=0 i y1=0-to sie nazywa WEKTOR PRZEMIESZCZEń, a siłe deklarujesz w WEKTORZE OBCI¡¯Eń.
pozdr,
Edytowane przez dyku dnia 06/16/2010 11:47 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/16/2010 16:52 |
|
|
Trochę pytań uściślających:
1)Czy masz na myśli pręty czy belki ( to pytanie nasuwa mi się bo napisałeś, że w pkt B jest przegub (tzw, że w A i B nie?)
2) Czy siła P dział wzdłuż czy w poprzek układu prętów?
No i zajrzyj http://feazone.org/downloads.php?cat_id=3&download_id=45 a dowiesz się podstaw o budowaniu macierzy sztywności |
|
Autor |
Wyderski
Użytkownik
Dodane dnia 06/16/2010 23:25 |
|
|
Są to dwa pręty które w pkt. A i C są utwierdzone, natomiast w punkcie B są połączone węzłem przegubowym. Siła P tak jak strzałka czyli równolegle do osi pręta.
Dzięki za link, mam nadzieję ,że ułatwi mi życie : ) |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/17/2010 15:12 |
|
|
A to oznacza, że link pasuje idealnie. I wyjaśnia się sprawa macierzy 2x2! Węzły mają po 1 stopniu swobody. |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 06/19/2010 22:12 |
|
|
C++ jest fajne, ale polecam MATLAB-a. Szybciej dojdziesz do wyników, a jak się uda i wszystko będzie pięknie działać to sobie to opiszesz w C++, Java, Delphi czy jakimś innym jezyku.
Matlab jest genialny jeśli chodzi o pracę na macierzach, a MES się z grubsza do tego sprowadza.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 06/19/2010 22:13 |
|
Autor |
Wyderski
Użytkownik
Dodane dnia 06/23/2010 18:13 |
|
|
Link bardzo ułatwił życie, i skorzystam również z rady związanej z mathlabem choć zdecyduje się na mathcada ze względu na jego znajomość i posiadanie. Muszę macierze sprowadzić to najprostszych równań gdyż jak już zauważono, C++ z macierzami sobie niezbyt radzi : ) Pozdrawiam. |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Data rejestracji: 02.02.10 |
Dodane dnia 06/26/2010 04:49 |
|
|
@Wyderski
Ja tylko z obowiazku sumienia podam, ze uwazam Mathematice za odpowiedniejszy program:) Ale to dyskusja o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca;)
Co zas sie tyczy C++ to chyba cos nie doczytales, gdyz jezyk jest jakby stworzony do pisania tego typu programow;) (choc osobiscie preferuje Delphi)
W kazdym razie powodzenia i nie ma co sie zniechecac
edit: dodane zgubione literki
Edytowane przez sawinski dnia 06/26/2010 04:51 |
|