Autor |
Guma w MES |
jack_1
Użytkownik
Data rejestracji: 05.05.10 |
Dodane dnia 05/25/2010 15:58 |
|
|
Witam
Poszukuje informacji na temat modelowania gumy z wykorzystaniem MES, a w szczególności przy użyciu Patrana (samo modelowanie, bez użycia solvera). Za wszelkie informacje dziękuje.
Edytowane przez jack_1 dnia 05/25/2010 16:03 |
|
Autor |
RE: Guma w MES |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/25/2010 19:16 |
|
|
Na tak ogólne pytanie można odpowiedzieć tylko ogólnie: jak każdy inny materiał!
Co chcesz zrobic z tą gumą, jaki jej aspekt Cię interesuje- sprężystość, wytrzymałość, dekrement tłumienia.....
No właśnie CO? |
|
Autor |
jack_1
Użytkownik
Data rejestracji: 05.05.10 |
Dodane dnia 05/25/2010 20:26 |
|
|
Wybacz Piotr, mój błąd, że nie uściśliłem.
Dokładnie to kumpel robi jakąś prezentację na zajęcia i potrzebuje informacji na ten temat. Dostał temat "Guma w MES" i musi coś stworzyć. Więc chyba każda informacja się przyda. Podejrzewam, że siatkę tworzy się tak jak dla innych obiektów Ja się nie zajmowałem tym tematem więc poruszyłem go na forum . Jak masz namiar na jakiś tutorial bądź prezentację to będę wdzięczny. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/25/2010 20:40 |
|
|
Może to:
http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=53543
http://www.rubberconsultants.com/pages/engineering.htm
No i najciekawsze
http://people.mcgill.ca/files/pascal.hubert/2006_SAMPE_51_Wadham-Gagnon.pdf
W skrócie rzecz ujmując przyjmuje się , że guma bądź nie ma, bądź bardzo mały moduł Younga, powoduje to konieczność stosowania nieliniowych funkcji zależności odkształcenia od naprężenia. |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 05/25/2010 22:16 |
|
|
modul Younga to nie wszystko .... guma ma tez duza liczbe Poissona co wymaga zastosowania specjalnych analiz nieliniowych ze specjalnymi charakterystykami nieliniowymi materialow. Z tego co wiem to Stomil symuluje swoje produkty z gumy w Marc'u. Dane materialowe wyznaczaja sobie z eksperymentow bo maja laboratorium (szczęściarze).
Z praktyki wlasnej to powiem tak.... problem symulacji gum w mesie jest baaardzo trudny ze wzgledu na brak danych materialowych ktore sa ukryte gleboko w sejfach |
|
Autor |
czaszka18
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.09 |
Dodane dnia 06/01/2010 22:31 |
|
|
materiały wysoce nieliniowe mozna modelowac w takim solverze jak LSDyna, jest tam wiele specjalistycznych modeli do takich materialow. Modele posiadaja nawet rownania opisujace zachowanie termodynamiczne poszczegolnych materialow.... ale stary, znalezc te wszystkie dane w necie to potrzeba troche wysilku... noi LSDyna to zagadnienia dynamiczne wiec tez nie wszystko policzysz... |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Miejscowość: Opole, Gliwice, Rybnik, Kraków
Data rejestracji: 28.02.09 |
Dodane dnia 06/11/2010 08:27 |
|
|
Popieram piotra, jeśli pisać o gumie to poszukaj o teorii np. Mooneya-Rivlina, guma to materiał silnie nieliniowy, więc klasyczny Hook odpada czyba że potrafisz zdefiniować w programie nieliniową ścieżke równowagi naprężenie-odkształcenie taki neo-Hook, ale do tego potrzeba wyników badań którymi raczej nikt się nie chce dzielić .
Abaqus... To jakieś zwierze? |
|
Autor |
Kam
Użytkownik
Data rejestracji: 31.12.12 |
Dodane dnia 01/11/2014 01:53 |
|
|
Witam,
proszę o wyjaśnienie kilku niejasnych dla mnie kwestii.
Guma jest to materiał o liczbie Poissona bliskiej 0.5. Jeden z użytkowników napisał: guma ma tez dużą liczbę Poissona co wymaga zastosowania specjalnych analiz nieliniowych ze specjalnymi charakterystykami nieliniowymi materiałów.
W książce K.J Bathe "Finite Element Procedures" (jeden z użytkowników podał link ze zbiorem książek o MES: Teoria\Dostęp do wiedzy\Teoria MES -> ftp://161... ) jest rozdział: MES dla prawie nieściśliwych warunków (str. 279).
Poświęcony jest analizie materiałów prawie nieściśliwych czyli taki dla których liczba Poissona jest bliska 0.5. Dla klasycznego sformułowania MES (m.przemieszczeniowa) układ równań staje się źle uwarunkowany stąd zaburzone zostaje rozwiązanie MES z rozwiązaniem ścisłym, autor przedstawia mieszane sformułowanie MES jako efektywniejszą dla tego typu materiałów.
Dlaczego w książce Bathe' ego nadal odnoszono się do analizy liniowej, skoro jak zasugerował użytkownik mnichv wymaga to już zastosowania analizy nieliniowej? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/11/2014 12:28 |
|
|
W zasadzie liniówką można wszystko.... tylko trzeba po pierwsze dodać górę założeń, i stosować różnego rodzaju sztuczki i tricki, a na końcu jeszcze po wielokroć obracać się za siebie by być pewnym wyniku. W rezultacie nie obchodzi się bez "dania na mszę" za poprawność wyników |
|
Autor |
Kam
Użytkownik
Data rejestracji: 31.12.12 |
Dodane dnia 01/12/2014 00:25 |
|
|
Gdzie można znaleźć przykład takiego zadania. Bathe nie wspomina, o dodatkowych założeniach itp.
Co do analizy nieliniowej, czy to nie jest tak, że rozwiązując zadanie nieliniowe tak na prawdę kilkukrotnie zadanie liniowe zmieniając odpowiednio warunki brzegowe itp? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/13/2014 21:30 |
|
|
Co do pierwszego pytania to prawie każdy system mes, który ma w materiałach gumę ma też w "typowych" zadania taki przykład - jak na początek powinno wystarczyć.
Co do drugie zagadnienia: tak, to prawda przynajmniej w najbardziej ogólnym sensie, choć nie jest to prawda absolutna i z wieloma zastrzeżeniami- chociażby (taki akurat mi przykład wyskoczył w głowie) weź pod uwagę tzw duże obroty: w liniówce gdy są to obroty małe mamy dzięki temu przemienność ich wykonywania, tymczasem duże obroty co do zasady przemienne nie są... itd itp... |
|