Autor |
Inkluzje |
chomik007
Użytkownik
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 05/07/2009 10:55 |
|
|
Witam wszystkich jestem tu nowy wiec sie przedstawie jestem Marcin i mam taki problem do rozwiazania:
Mam płytke prostokątną z inkluzją eliptyczna umieszczoną w jej centrum mam ją rozciągac w osi x i y. Przyklad ten mam rozwiazac za pomocą MES. |
|
Autor |
RE: Inkluzje |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/07/2009 18:59 |
|
|
No i gdzie jest pytanie? Zadawaj krótkie pytania. Zacznij od tego co już wiesz i zadaj pierwsze pytanie, które się nasuwa na podstawie tej wiedzy, a potem możemy spróbować małymi kroczkami przejść całość zagadnienia.
Może też na początek dokładniej sformułujesz zagadnienie, np. coś bliższego o tej inkluzji? |
|
Autor |
chomik007
Użytkownik
Dodane dnia 05/08/2009 20:55 |
|
|
Rys poniżej przedstawia dokładniej jak wyglada to graficznie.
Musze podać wartości naprężeń jakie występują w tych trzech czerwonych punktach (one znajdują się wewnątrz tej inkluzji eliptycznej). Inkluzja jest tu wtrąceniem innego materiału w płytkę. Dane materiałowe mogę sobie dobrać dowolne. W sumie nie wiem jaki był by do tego zagadnienia najlepszy program, próbowałem zastosować Inventor 2009. Znalazłem analizę naprężeń ale po wykonaniu modelu (model sklada sie z dwóch elementów płytka i inkluzja) znika mi opcja analiza naprężeń a pojawia sie analiza dynamiczna która jest w tym przypadku chyba niepotrzebna. Szukam prostego i bezbolesnego programu ktory mi pokaże wyniki z tych trzech punktów. Następnym krokiem myślę ze będzie wyliczenie tego samego na piechotę czyli wzorkami. Lub też może powinienem zacząć od wyliczenia a potem zająć się modelowaniem tego w programie. Końcowym wynikiem jest pokazanie w jakim stopniu i w ilu % te wyniki się różnią.
PS: Jestem początkującym w MES-e także z góry dziękuje za wyrozumiałość i cierpliwość.
Edytowane przez chomik007 dnia 05/12/2009 19:04 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/09/2009 19:27 |
|
|
Na moje oko to masz problem z obsługa Inwentora a nie z MES, przynajmniej na razie. Nie używaj zbyt wielu programów bo się pogubisz. Sam problem od strony teoretycznej nie jest szczególnie złożony i z pewnością będzie można Ci pomóc.
Po pierwsze jak masz uzbrojonego swojego inwentora co za mes jest z nim zintegrowany? |
|
Autor |
chomik007
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2009 07:53 |
|
|
Ciężko mi na te pytanie odpowiedzieć, po prostu wyczytałem że Autodesk Inventor Professional 2009 został wyposażony w moduł do analizy naprężeń i symulacji ruchu oraz obliczeń MES. A że troche używałem inventora do wykonywania rys. brył to postanowiłem wykorzystać go do rozłożenia tego problemu.
W programie po wykonaniu modelu w menu narzedzia jest analiza naprężeń, jednak jest ona widoczna tylko gdy mam jeden element ze zdefiniowanym jednym materiałem. nie wiem jak wykonac inkluzje przypisujac do niej inny materiał i aby ta opcja analizy naprężeń nie zamienila sie w analize dynamiczną. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/10/2009 17:36 |
|
|
Więc masz jakiś moduł obliczeniowy typu "express". Są one wykorzystywane do szybkich obliczeń pojedynczych części. A części z definicji wykonane są z jednego kawałka materiału. Musisz przesiąść się na któryś z pełnych systemów MES. Napisz co masz dostępne lub ściągnij, któryś z darmowych dostępnych na naszej stronie w strefie download. Aktualnie dostępny po polsku podręcznik jest tylko do Z88. Pozostałe wymagają j. ang. |
|
Autor |
chomik007
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2009 09:49 |
|
|
Mam jeszcze Patrana 2004 , 2006 oraz Ansys. Patrana jeszcze miałem na uczelni, belke obliczalismy ale nic z tego nie pamietam zwlaszcza ze on jest w jezyku ang. Ale myśle że zdecyduje sie na Z88. Mam teraz 3 dni wolne takze posiedze troche nad tym programem.
A mam pytanie czy można takie zagadnienie rozwiązać za pomocą SolidWorks 2007 SP0.0 z COSMOSXpress??
Edytowane przez chomik007 dnia 05/11/2009 13:00 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/11/2009 19:06 |
|
|
Patran nie byłby zły.
Solid Works z cosmosepress'em to też na 99% taka maszynka do liczenia części, a nie złożeń (znam tylko wcześniejsze wersje) Zobacz czy widzisz menu cosmosxpress w kontekście złożenia. Ale SolidWorksa wykorzystaj do zrobienia modelu geometrii, nie będziesz się tego musiał uczyc w wybranym systemie MES. |
|
Autor |
chomik007
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2009 19:35 |
|
|
W SolidWorksa 2007 właśnie siedzę i sprawdzam no i mogę włączyć analizę badania cosmosxpress także w tym popróbuję. A mam i jedno pytanko dotyczące SolidWorksa nie moge zrobić wiązania elipsy (bryły) z wybraniem w płytce tzn zaczolem to tak narysowalem w szkicu prostokąt 100x100 i elipse, zastosowalem wyciagniecie czyli pozostalo wybranie eliptyczne w srodku. 2 element to sama elipsa w złozeniu gdy chcem zrobic wiazanie to jakos nie moge sciany elisy polaczyc ze scianą elipsy w wybraniu plytki, w sumie mam jeszcze do zrobienia z inkluzją prostokątną to tam wiązania działają bez zarzutu no i nawet naprężenia mi powyliczało. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/11/2009 19:39 |
|
|
Pewnie model wiązania złożenia dotyczy tylko płaskich powierzchni. Masz dwa wyjścia:
a) zmienić moduł liczący
zamodelować elipsę niejako od tyłu tzn wykonać ją z płaskich powierzchni o szerokości zbliżonej do stosowanych przez ciebie rozmiarów elementów skończonych |
|
Autor |
chomik007
Użytkownik
Dodane dnia 05/12/2009 10:25 |
|
|
Spróbuje drugiego wyjścia.
Mam tutaj takie wzorki właśnie do wyliczenia naprężeń w inkluzji eliptycznej, chcę z nich skorzystać do sprawdzenia poprawności wyniku i w jakim % wyniki wygenerowane za pomocą cosmosa w SW są zbliżone do tych z obliczeń.
z tego wzoru za bardzo nie rozumiem co podstawić przy naprężeniu sigma yy z nieskończonością to samo się tyczy sigmy xx.
i nie rozumiem który parametr odpowiada za dany punkt naprężeń w inkluzji. bo tak jak wcześniej wspomniałem z 3ch m-c mam wyliczenia zrobić.
a i czemu jak dolanczam img to nie pokazuje na forum??
Edytowane przez piotr dnia 05/12/2009 18:30 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/12/2009 19:02 |
|
|
Jeżeli chodzi o brak obrazka to zapomniałeś dodać w adresie:
http://
a musi być.
A jeżeli chodzi o ten wzór to jakiś podręcznik od mechaniki pękania najlepiej ten, z którego to piękne wzorzyszcze wziąłeś |
|