Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Czy MES (Finite element method quantum) kwantowy jest możliwy?
Niektórzy twierdzą ze już mają teorie, trzeba tylko dostosować (zaprogramować) odpowiednio komputer kwantowy. Moje rozmyślenia związane z tym opierają się o stworzenie struktury siatki i podstawianiu odpowiednich równań opisujących wymianę ciepła. Na mój stan wiedzy w tej chwili komputer kwantowy działa na liczbach. (nie posiada jednostki do geometrii). Dlatego trzeba by stworzyć hardwarowy komputer kwantowy tylko dla MES. I podstawowe pytanie czy byłby szybszy niż MES w czasie rzeczywistym ?
Ja w takich kwestiach jestem z tych co nie uwierzą dopóki nie zobaczą ;-) Jest artykuł na ten temat: "Quantum algorithms and the finite element method" autorstwa A. Montanaro i S. Pallistera z 2015 r. Najciekawsze fragmenty to:
"(...) the quantum algorithm can achieve a polynomial speedup, the extent of which grows with the dimension of the partial differential equation. In addition, we give evidence that no improvement of the quantum algorithm could lead to a super-polynomial speedup when the dimension is fixed and the solution satisfies certain smoothness properties."
oraz:
"when one compares quantum and classical algorithms for the FEM (...) an apparent exponential quantum advantage can sometimes disappear. However, there are still two types of problem where quantum algorithms for the FEM could achieve a significant advantage over classical algorithms: those where the solution has large higherorder derivatives, and those where the spatial dimension is large."
Temat ciekawy, ale ja bym jednak na razie skupił się na rozwiązaniach z bliższej przyszłości. Np. metody bezsiatkowe mają szansę zastąpić to co dzisiaj znamy z programów do symulacji. Na razie jest ich niewiele (prym wiedzie Altair Simsolid), ale myślę, że do nich może należeć przyszłość. W końcu staranne meshowanie (które bywa bardzo mozolne), problemy z jakością siatek i liczba stopni swobody większych modeli (a co za tym idzie czas obliczeń liczony w całych dniach) to chyba największe bolączki dzisiejszej branży obliczeń numerycznych.
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc