Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak wstawić układ współrzędnych zgodnie z kierunkiem naprężeń głównych w węźle? Np. oś X w kierunku S1, Y w kierunku S2, a Z w kierunku S3.
Naprężenia główne wyliczane są dla elementu, nie dla węzła. Dlatego pojawi się pytanie dla którego elementu (z tych, które wchodzą do węzła) chcesz wziąć kierunek główny. Niektóre systemy oferują aproksymację naprężeń w węzłach więc pewnie o to Ci chodzi. Ale myślę, że o ile w ogóle da się to zrobić. to chyba tylko ręcznie...
Konkretniej można by odpowiedzieć gdy dowiemy się w czym pracujesz...
No tak Zapomniałem napisać, że pracuję w Ansys Classic 12.
Układ może być zaczepiony w węźle lub w centrum, bez różnicy.
Chodzi tylko o to jak go tam zaczepić i skierować zgodnie z kierunkami głównymi.
Edytowane przez exc dnia 11/15/2009 18:04
Niestety Antka nie znam i tu Ci nie pomogę (może Admin coś tam w Antku robił), ale że zapytam po co Ci to? Czy chcesz ustalić układ materiału zgodnie z kierunkiem naprężeń?
Robię analizę zmęczeniową. Chcę odczytać naprężenie w pewnym krytycznym kierunku we wszystkich Load Case'ach. Dlatego nie mogę użyć kierunków głównych i muszę kombinować z układem współrzędnych.
A to koła Mohra nie wystarczą? Znając wartości naprężeń głównych możesz policzyć naprężenia w dowolnym kierunku... A listing naprężeń przecież masz... to nawet w Excelu można...
np.: Dyląg, Jakubowicz,Orłoś: Wytrzymałość materiałów PWN 2003 str 98 ( i okolice)
Edytowane przez piotr dnia 11/16/2009 21:28
No tak. Zanam wartości naprężeń głównych ale ich kierunki mam w postaci kosinusów kierunkowych. Trochę będzie roboty żeby to poprzeliczać. Dlatego wolałbym wstawić układ wspórzędnych i odczytywać sobie po prostu z kolejnych przypadków obciążenia.
Ale już jestem blisko bardzo eleganckiego rozwiązania. W Ansysie mam możliwość wstawienia układu współrzędnych na podstawie punktu (np. węzła) i kątów Eulera. Z naprężeń głównych natomiast, tak jak wspomniałem mogę wyciągnąć kosinusy kierunkowe. Gdybym teraz przetransformował kosinusy kierunkowe na kąty eulera to mógłbym wstawić sobie układ w dowolnym węźle i skierować jedna z jego osi zgodnie z kierunkiem głównym w danym przypadku obciążenia. Co o tym myślisz Piotr?
A może ktoś już napisał jakieś makro, które wstawia układ współrzędnych w węźle zgodnie z kierunkami głównymi naprężeń? Byłbym bardzo wedzięczny za pomoc.
Edytowane przez exc dnia 11/17/2009 20:54
Potrzeba matką wynalazków. Szczególnie jak się jest przyciśniętym do muru Trwało to trochę ale znalazłem sposób. Jest taka funkcja, która przyjmuje jako argument składowe tensora naprężenia w punkcje, a wypluwa kąty eulera. Po wstawieniu układu wsp. do węzła i obrocie o te 3 kąty jest on skierowany prawie idealnie w kierunkach głównych. Piszę prawie bo funkcja nie potrafi idealnie wyzerować naprężeń ścinających. Dla zainteresowanych podaję fragment kodu:
! trzeba zarezerwować tablicę na 6 składowych tensora napr.
*dim,ns,array,1,6
Cieszę się, że coś znalazłeś. Ja tylko słówko ad rem pisałeś, że potrzebujesz znać
Chcę odczytać naprężenie w pewnym krytycznym kierunku we wszystkich Load Case'ach.
a do tego podtrzymuję, niezmienniki naprężeń +trochę trygonometrii powinno wystarczyć.
Zresztą (tak samemu ze sobą dyskutując) dodam, tak naprawdę to te makro dokładnie to robi. Czyli obaj mieliśmy rację. Super!
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc