Autor |
Hypermesh - volume tetra |
DeDalus4
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 04.05.09 |
Dodane dnia 04/26/2010 22:00 |
|
|
Witam!
Dostałem za zadanie zmeshowanie modelu łożyska ślizgowego.Tam gdzie mogę stosuję elementy typu hexa ale w niektórych miejscach jestem zmuszony używać tetry. I pojawia się problem, a mianowicie kiedy używam opcji Volume tetra z włączoną funkcja Match Existing Mesh siatka nie chce powstać.Dodam ze siatka do której elementy maja się dopasować istnieje tylko na niektórych ścianach. Czy spotkał się ktoś z takim zachowaniem softu?Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Próbowałem użyć opcji Tetra Mesh ale kiedy obudowałem solida elementami 2D dostałem komunikat "mesh is not enclosed" mimo ze na oko jest zamknięta.
Z góry dziękuje za odpowiedzi |
|
Autor |
RE: Hypermesh - volume tetra |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 04/27/2010 09:19 |
|
|
Komunikat "mesh is not enclosed" prawdopodobnie pojawia się dlatego że węzły nie są połączone możesz to sprawdzić używając funkcji TOOL -> EDGES |
|
Autor |
DeDalus4
Użytkownik
Dodane dnia 04/27/2010 09:33 |
|
|
Dzieki.Ale to nie rozwiazuje mojego problemu.Edge sa wyswietlane na czerwono czyli free ale nie moge przypisac do nich nodow poprzez equivalece. Probowalem tez solid>>ode edit>>associate ale to tez nie dziala |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 04/27/2010 10:23 |
|
|
Chyba się nie zrozumieliśmy albo wypiłem za mało kawy i jeszcze się nie obudziłem napisałeś:
Próbowałem użyć opcji Tetra Mesh ale kiedy obudowałem solida elementami 2D dostałem komunikat "mesh is not enclosed" mimo ze na oko jest zamknięta.
W przypadku funkcji Tetra Mesh taki komunikat pojawia się gdy węzły elementów w siatce nie są zmergowane |
|
Autor |
DeDalus4
Użytkownik
Dodane dnia 04/27/2010 11:01 |
|
|
W mojej siatce sa zmergowane:/i dlatego nie wiem gdzie popelniem blad:/najgorsze jest to ze nawet volume tetra nie dziala:/ |
|
Autor |
pichtovy
Użytkownik
Data rejestracji: 22.05.10 |
Dodane dnia 05/22/2010 18:33 |
|
|
Problem rozwiązany? jeśli dalej się z tym męczysz to może będę mógł pomóc.
Może zżuć skina (w postaci elementów shell 2d) na istinejących elementach Hexa/Penta i zamknij resztę objętości która ma być zmeszowana tetrą też meshem 2d i zmeszuj ten obszar przy pomocy pierwszej opcji w tetramesh. |
|
Autor |
DeDalus4
Użytkownik
Dodane dnia 05/25/2010 20:40 |
|
|
dzieki za odpowiedz.z pomocą supportu udało mi się rozwiązać problem |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/25/2010 20:41 |
|
|
Może w takim razie choć słówko? My też jesteśmy ciekawi! |
|
Autor |
DeDalus4
Użytkownik
Dodane dnia 05/27/2010 09:47 |
|
|
Witam
Problem polegał na tym, że podczas przesuwania nodów funkcją replace nałożyłem na siebie 2 nody. Element wygladał jak 2D trójkąt a w rzeczywistości był czworokątem. Potem gdy wyciągnąłem siatkę funkcją solidmap>general problem powielił się. dlatego gdy zrobiłem find faces na geometrii 3D i sprawdzałem spójność siatki dostawałem komunikat ze siatka jest nie zamknięta. |
|
Autor |
czaszka18
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.09 |
Dodane dnia 06/01/2010 22:24 |
|
|
no wiec trzeba ostroznie postepowac przy meshowaniu, w takim przypadku mozna probowac ustawic bardzo mala tolerancje mergowania wezlow i sprawdzac dzieki temu gdzie takie wezly sa. Oprocz polecenia free edges w tej samej funkcji mamy polecenie T-connections co czasem tez pozwala namierzyc bledy w siatce. |
|