Autor |
Problem z MESH'em Patran |
siusiek
Użytkownik
Data rejestracji: 30.11.08 |
Dodane dnia 12/01/2008 12:56 |
|
|
Witam wszystkich,
Przeszukałem już wszystkie wątki dotyczące Patrana ale nie znalazłem jak na razie odpowiedzi na mój problem. Ogólnie mój problem polega na wygenerowaniu wspólnej siatki dla kilku brył.
Przykład połączenia brył:
a efekt jest następujący:
Moja metodologia postępowania polega na zarzuceniu 'Mesh seeda' na krawędzie no i następnie meshing. Przy generowaniu TETów klikam jeszcze 'Assembly parameters' i zaznaczam sąsiednie bryły ale jednak nie daje to zamierzonego efektu. Przeszukałem wsparcie MSC ale nie potrafię natrafić na wzmiankę o łączeniu brył jedyne co znalazłem to tutorial z Hex'ami który nie do końca mnie satysfakcjonuje ze względu na elementy których tak się nie da zmeshować (lub nie umiem ).
Za każdą poradę byłbym wdzięczny bo nie wiem ile moja głowa wytrzyma jeszcze walenia w klawiature
Pozdrawiam |
|
Autor |
RE: Problem z MESH'em Patran |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/01/2008 16:40 |
|
|
Ciekawy tem! Akurat jakiś czas temu z nim walczyłem... Tylko, że w Twoim przypadku to jakieś nietypowe problemy widzę: chcesz łączyć trójkąty z prostokątami.... hm to się raczej nie uda, no chyba że bondingiem.... Jak masz wspólną płaszczyznę definiującą strefę kontaktu między bryłami to jednakowy podział wewnątrz tej powierzchni uzyskasz tylko i wyłącznie dla jednakowego ustawienia parametrów meshowania , jeżeli te powierzchnie są jednakowe ale różne to wtedy pomaga assembling. No i jeszcze trzeba sprawić aby węzły na wspólnych płaszczyznach były łączone!
Edytowane przez piotr dnia 12/01/2008 16:40 |
|
Autor |
siusiek
Użytkownik
Data rejestracji: 30.11.08 |
Dodane dnia 12/01/2008 21:15 |
|
|
Ogólnie rozumiem idee łączenia we wspólnych węzłach jak i płaszczyznach, cały czas staram się to zrobić tylko nie potrafię tego otrzymać. Według mnie dyskretyzacja krawędzi powinna sprawe załatwić, przynajmniej tych węzłów które znajdują się na krawędziach, a tak ewidentnie nie jest na tych przykładach powyżej nie chodzi mi o połącznie tetów z hexami tylko o połączenie czegokolwiek. np. tet+tet v hex+hex (no hex teoretycznie mi wychodzi o ile płaszczyzny 2 brył są identyczne) ale połączenie 2 brył tet'ami jest dla mnie nie do przeskoczenia
a no i przy meshowaniu hexami nie ma tej funkcji assembly więc wtedy krzyż na droge ? zresztą tet+tet nie zauważyłem żeby ta funkcja wogóle coś zmieniała istotnego
dzieki za uwage |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/01/2008 21:24 |
|
|
wyłącz opcję automatycznego wyliczania wielkości elementu i wpisz wartość "z palca". Upewnij się że jeżeli bryły stykają sie powierzchniami to te powierzchnie mają pokrywające sie krawędzie nie tylko że leżą na sobie ale i że pokrywają się ich końce i początki. Daj sobie też spokój z opcją mesh seed i od razu ustawiaj to w zakładce meshowania
Edytowane przez piotr dnia 12/01/2008 21:24 |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 12/17/2008 12:24 |
|
|
jezeli chodzi o bryly pokazanae na obrazku to ja bym zrobil plaska siatke i wyciągnął po szerokosci bryly |
|
Autor |
iceq
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 24.11.08 |
Dodane dnia 12/18/2008 22:59 |
|
|
a ze spytam w czym została przygotowana geometria? Jeżeli jest problem z odbiciem jednej geometrii na drugiej to przyjrzałbym się tolerancji operacji geometrycznych i zmniejszyłbym nieco ten parametr, trudno powiedzieć o ile. Poza tym obijałbym siatkę z jednego na drugie nie na wszystkich od razy ale w jakiejś kolejnosci. Czasem to pomaga. Pierwsza z drugą etc etc etc. Potem przypisałbym elementy z węzłami do grup i zmerdzowałbym węzełki z ręki.
|
|