Autor |
Solidworks Simulation - opinie/ możliwości |
kka89
Użytkownik
Data rejestracji: 23.06.15 |
Dodane dnia 07/05/2015 18:45 |
|
|
Witam,
Jestem na forum nowy i co mnie zaskoczyło, nie znalazłem prawie nic nt. modułu Simulation w Solidworksie. Co jest przyczyną braku zainteresowania tym oprogramowaniem? Czy w zestawieniu z ANSYS'em oraz Abaqus'em jest gorszy? Jestem po szkoleniu z tego programu (certyfikowałem się w firmie CNS Solution w Warszawie). Na co dzień używam tego softu w pracy ponieważ mój pracodawca zainwestował w końcu w platformę obliczeniową. Na mój obecny stan wiedzy (używałem wcześniej modułu MES w Inventorze i symbolicznie raz Aurory) jest całkiem ok i daje dobre wyniki. Z niecierpliwością czekam na Państwa opinie.
Pozdrawiam |
|
Autor |
RE: Solidworks Simulation - opinie/ możliwości |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 07/06/2015 15:02 |
|
|
Nie śledzę rozwoju cadowskich modułów mesowych, ale jeszcze jakis czas temu można było powiedzieć o nich że są z reguły prostsze w obsłudze prostych zagadnień, łatwo je zagiąć czymś nietypowym nawet w zakresie analiz statycznych, a do analiz nieliniowych prawie się nie nadają (niektóre mają takie możliwości, ale w zagadnieniach które sam nie potrafię w stosunkowo prosty sposób zweryfikować to bym im nie ufał). Głównie to tylko elementy bryłowe, czasem belkowe jak wyciągnęło się przekrój po prowadnicy. Czy da się zadać offset przekroju w czymś takim? Nie wiem. Generatory siatek bardzo słabe. Słaba siatka = wynik oddalony od prawdy. Kontakty działające w magiczny sposób, bez możliwości weryfikacji ich poprawności. W zależności od potrzeby może wystarczyć. Powyższy akapit w kontekście analiz wytrzymałościowych.
Tak to widziałem parę lat temu. Jednak może coś się pozmieniało.
Edytowane przez kojot dnia 07/06/2015 15:23 |
|
Autor |
kka89
Użytkownik
Data rejestracji: 23.06.15 |
Dodane dnia 07/07/2015 15:31 |
|
|
Hmm. Jeśli chodzi o Simulation jak najbardziej ma moduł do badań nieliniowych. Można dodatkowo sprawdzać wyboczenie, robić testy zderzeniowe, i masę innych rzeczy. Mało tego. W wersji 2016 mają połączyć wybór materiału z aktualizowanymi analizami jakiegoś certyfikowanego labolatorium (oO). Wspomniał Pan o elementach. Mamy elementy bryłowe, belki, pręty, płyty, powłoki, elementy błonowe itp. - od wyboru do kolorze. Mamy siatki automatyczne kompatybilne i niekompatybilne, możliwości ich łączenia i tak dalej (jest tam masa opcji związanych z całkowaniem o których jeszcze nie mam pojęcia). W nowej wersji ma być możliwość ręcznego shape'owania siatki. Jeśli chodzi o kontakty, co to znaczy bez możliwości weryfikacji?
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Autor |
CAEneo
Użytkownik
Data rejestracji: 07.07.15 |
Dodane dnia 07/07/2015 15:54 |
|
|
A ja mam propozycję :) Podrzucie jakieś problemy które liczycie na co dzień z wynikiem a ja zobaczę co da się wyciągnąć z SW Simulation :) ? Co Wy na to ? |
|
Autor |
lary1211
Użytkownik
Data rejestracji: 08.07.15 |
Dodane dnia 07/08/2015 07:10 |
|
|
@CAEneo moge Ci podrzucic moje zlozenie schodów do którego muszę zrobić analizę. Tylko, że jest jedno małe "ale" - nie mam własnego wyniku gdyż nie miałem jeszcze stycznośći z MESami a szef mi dał zadanie aby do piątku policzyć wytrzymałośc tych schodów dla zadanego obciążenia. Jeśli by Ci się zechciało to daj znac :) Pozdrawiam |
|
Autor |
kojot
Użytkownik
Dodane dnia 07/08/2015 10:36 |
|
|
Widzę w załączonym artykule że SolidWorks wchłonął kod COSMOSa który zniknął z rynku przed rokiem 2010. http://blog.funtech.com/2009/01/bye-bye-cosmoshello-solidworks.html
I zdaje się na początku uboga implementacja powoli w końcu przeistacza się w korzystanie z pełniejszych możliwości COSMOSa. Dzisiaj nie podrzucę tematu do zbadania ale postaram się coś znaleźć w przeciągu kilku dni. |
|
Autor |
kojot
Użytkownik
Dodane dnia 08/12/2015 11:36 |
|
|
Przepraszam ale natłok pracy sprawia że ciężko mi się tym zająć. Może w przyszłym tygodniu... |
|