Autor |
Z88 aurora V2b |
FEM-art
Użytkownik
Data rejestracji: 19.01.14 |
Dodane dnia 07/22/2014 21:33 |
|
|
Witam. Próbuję policzyć prostą belką - rurę prostokątną zamkniętą z dwóch stron płaskimi płytami. Import modelu z stp lub step działa, siatki się zakładają i Tetgen i Netgen, ale jest jakiś problem z jednostkami. Wyniki wychodzą o 3 rzędy wielkości wyższe niż w przypadku ANSYSA jeśli chodzi o przemieszczenia i naprężenia zredukowane. Czy coś jest w Z88 Aurora sknocone z jednostkami? Ktoś już miał do czynienia z tym programem i chciałby sprawdzić u siebie? |
|
Autor |
RE: Z88 aurora V2b |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 07/23/2014 06:31 |
|
|
Ehhh, to że w ansysie wpisujesz mm, to nie znaczy ze w step lub stp będzie wpisane np 100mm. Sprwadź położenia nodów po imporcie i będziesz wiedział jaką "skale" masz. Potem dostosuj to tej skali resztę jednostek.
Jednostki dostosowujesz w komputerze "między uszami", nie w sofcie, poza ansysem "dla idiotów" chyba żaden program nie operuje na gotowym układzie jednostek. Jest jeszcze coś co się nazywa "GeniE", ale to pominę milczeniem.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
FEM-art
Użytkownik
Dodane dnia 07/23/2014 07:09 |
|
|
Model był wykonany w SolidWorksie i importowany do obliczeń zarówno do ANSYSa jak i do Z88, w obu po imporcie jednostki się zgadzają, tzn. belka ma 1000 mm długości. Znalazłem podobny wątek na forum Z88 http://forum.z88.de/viewtopic.php?f=25&t=668, w którym problem częściowo udało im się rozwiązać (błędna interpretacja nazw rodzajów obciążeń). U mnie w dalszym ciągu naprężenia kształtują się na poziomie 60% tych z ANSYSa a przemieszczenia wypadkowe na poziomie 25% ANSYSowych. Parametry materiału identyczne. Co Państwo i Koledzy sądziecie? Czy rodzaj siatki i wybór elementów skończonych dla trywialnych przypadków może dawać tak duże różnice? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/23/2014 22:10 |
|
|
Nie rozumiem. Model MES nie posiada wymiarów w milimetrach, metrach czy calach tylko w jednostkach długości! O tym czy 100 to 100 milimetrów, czy 100 centymetrów, czy 100 kilometrów decydują wartości stałych wchodzących do macierzy sztywności , a więc stałych materiałowych i np w belkach danych przekroju (pole, mom. bezwł. i takie tam). Ja sprawdziłbym więc te stałe. Najczęstszym błędem jest właśnie np. nie zmienienie wartości WSZYSTKICH tych stałych do odpowiednich jednostek i wynikających z nich wartości. |
|
Autor |
FEM-art
Użytkownik
Dodane dnia 07/24/2014 06:48 |
|
|
Zgadzam się. W Z88 po nałożeniu siatki można ją w różny sposób analizować np. zmierzyć odległość pomiędzy wybranymi węzłami. Zrobiłem to - wynik: 1000, oczywiście bez miana ale odpowiada długości modelu w mm. Parametry materiału i obciążenia podane w [N], [mm], oraz [tonach], więc jest spójność jeśli chodzi o jednostki, czy raczej ich brak.
Sprawdziłem ten sam model również w SolidWorks Simulation - wyniki prawie identyczne jak w ANSYS. A w Z88 jakieś kwiatki... |
|
Autor |
muzykant
Użytkownik
Miejscowość: Siedlce
Data rejestracji: 17.09.14 |
Dodane dnia 09/17/2014 10:18 |
|
|
Z88 już wiele razy wyrzucało mi jakieś błędy i kwiatki... Od pewnego czasu omijam go szerokim łukiem. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 09/17/2014 21:33 |
|
|
Absolutnie nie potwierdzam wypowiedzi muzykanta. Z88 jest porządnym softem. Najlepiej ostatnio zebranym "do kupy" ze wszystkich opensource'owych fem'owych zabawek.
To że coś czasami "się zdarza" jednak najczęściej jest winą operatora. |
|