Autor |
Koszt oprogramowania - ANSYS i ABAQUS? |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 06/08/2008 03:32 |
|
|
Ile kosztują programy ANSYS i ABAQUS, czy ktoś się orientuje? Designspace to wydatek 8-10 tys. euro, ile pozostałe pakiety kosztują?
Czy ktoś używa takiego oprogramowania w domu legalnie (w małej firmie 1-2-3 osobowej) ? Chciałbym taką osobę zapytać o parę rzeczy....
Edytowane przez PaulVanDyke dnia 06/13/2008 03:44 |
|
Autor |
RE: Koszt oprogramowania - ANSYS i ABAQUS? |
wieczny_student
Użytkownik
Miejscowość: Warszafka
Data rejestracji: 19.06.08 |
Dodane dnia 06/19/2008 19:56 |
|
|
ansys designspace to ok 10 tys. euro
ansys mechanical to ok. 25 tys. euro
ansys structural to ok. 35 tys. euro
ansys multiphysics to coś koło 45-50 tys. euro
Nie dam sobie głowy za to uciąć, bo to ceny z przez 3-4 lat
Pozdrowienia,
Emalia:
wieczny_student-1976@o2.pl
student mechatroniki PW na 14-tym roku :). |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 06/20/2008 07:38 |
|
|
najlepiej zapytac u zrodla http://www.mesco.com.pl/index.htm z tego co wiem to szanujace sie firmy daja wersje testowe (za darmo) na jakis czas i po testach wybiera sie to co potrzeba. Znam troche MES'co i z tego co wiem to znaja sie na rzeczy. |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Dodane dnia 06/24/2008 03:17 |
|
|
Znalazłem lekkie porównanie obu + koszty na rynku USA:
http://www.mcadcentral.com/proe/forum/forum_posts.asp?TID=31716
Tam za 10 tys. $ można mieć Abaqusa na rok, w Polsce coś ok. 2 razy drożej się cenią |
|
Autor |
wieczny_student
Użytkownik
Miejscowość: Warszafka
Data rejestracji: 19.06.08 |
Dodane dnia 06/24/2008 23:03 |
|
|
Nie porównujcie samej ceny, tylko cena / możliwości. ANSYS structural i Abaqus Standard+CAE to są zgrubsza podobne systemy, ale tylko z grubsza. Profesjonalista wyciągnie więcej z ANSYS-a. Opieram to na tym co powidzieli mi ludzie z GE EDC. Inna sprawa, ze z każdą wersją się to powoli zmienia i za rok-dwa lata Abaqus moze czymś zaskoczyć
Pozdrowienia,
Emalia:
wieczny_student-1976@o2.pl
student mechatroniki PW na 14-tym roku . |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Dodane dnia 09/13/2008 05:54 |
|
|
W MESCO cena ANSYS-a to wielka tajemnica- proszę spróbować wysłać do nich e-mail z pytaniem o cenę
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
Maciek
Użytkownik
Data rejestracji: 13.01.08 |
Dodane dnia 10/08/2008 23:30 |
|
|
w Mesco nie chcą podawać ceny ANSYSa jak się napisze do UOKIK z cc z kolesiem z mesco to podają, taki mały monopol. Po co ktoś inne w Polsce ma liczyć w ANSYS jak mesco tylko może? Więc kłody pod nogi. Dystrybutor ABAQUS (nie pamiętam nazwy firmy) zachowuje się o wiele bardziej profesjonalnie, odrazu co jak i za ile. To samo z Robotem millenium też odrazu co i jak. Nie chce obrażać mesco ale ta firma zachowuje się bardzo chamsko i nieprofesjonalnie. |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 10/09/2008 01:46 |
|
|
Nie chce obrażać mesco ale ta firma zachowuje się bardzo chamsko i nieprofesjonalnie.
Ale to nie tylko MESCO tak działa.
Dilerzy CAD-ów (szczególnie tych z wysokiej półki UG, CATIA) też "ukrywają" ceny. Ogólnie jest zasada: Im droższy program, tym trudniej poznać jego cenę
Kiedyś próbowałem wyciągnąć cenę od MSC.Software i też mi pierdoły różne przysłali (broszury), a "cennika to oni nie mogą". Chcieli żebym się umówił z handlowcem, wybrał konkretną wersję i wtedy podadzą cenę.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Data rejestracji: 20.08.08 |
Dodane dnia 10/10/2008 09:50 |
|
|
Nie jest najgorsze to, ze trudno uzyskac cene ansysa tylko jaka ona jest.
Luk |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/10/2008 21:03 |
|
|
Orientacyjnie ceny nastrana:
http://www.nastran.com/website/files/analysis/analysis8.htm
z przeceny jeden moduł ANSYS'a:
http://soft-buy.net/buy-cheap-ansys-fluent-63-at-low-price.php
a jak dla kogoś za drogo to może tu:
http://www.pen-centre.com/index.php?target=desc&progid=1612
|
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 10/10/2008 22:12 |
|
|
z przeceny jeden moduł ANSYS'a:
http://soft-buy.net/buy-cheap-ansys-fluent-63-at-low-price.php
Panie Piotrze, oczywiście Pan żartuje ? To jest strona piracka, sprzedają nielegalny soft, który w każdym akademiku w Polsce można mieć za free, lub na giełdzie, bazarze za 20 zł / DVD.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/10/2008 22:19 |
|
|
No cóż , przyznaję się... to żart! Ale chyba raczej oczywisty? |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Dodane dnia 10/10/2008 22:22 |
|
|
oczywista oczywistosc juz gdzies to slyszalem .... |
|
Autor |
MESco
Użytkownik
Data rejestracji: 21.10.08 |
Dodane dnia 10/21/2008 18:58 |
|
|
Szanowni Forumowicze.
Aby odpowiedziec na zarzuty skierowane pod adresem naszego biura ponizej kilka informacji o naszych metodach ofertowania:
>W MESCO cena ANSYS-a to wielka tajemnica- proszę spróbować wysłać do >ich e-mail z pytaniem o cenę
To prawda, ze nie sporzadzamy ofert na zapytania skierowane do nas e-mailem od osob ktorych nie mozemy przyporzadkowac do konkretnej instytucji. Natomiast jesli w mailu podany jest numer telefonu oddzwaniamy.
Jest kilka przyczyn takiego postepowania:
1. Ceny ANSYS moga sie znacznie roznić w zaleznosci od tego kto kupuje licencje. Wiele duzych koncernow ktore sa obecne rowniez na polskim rynku posiada umowy globalne w ktorych okreslone sa specjalne zasady jakie obowiazuja przy sprzedazy dla nich oprogramowania.
2. Naszym zadaniem jest doradztwo a nie sprzedaz pojedynczego modulu za jak najwyzsza cene. Nie jestesmy w stanie nic doradzic osobie/firmie o ktorej nic nie wiemy (co liczy, jak duzo liczy, jaki ma system CAD, jakie moduly uzupełniajace potrzebuje itd...)
W efekcie tego doradztwa sporo naszych klientow wydaje znacznie mniej pieniedzy niz zamierzalo pierwotnie.
3. System licencjonowania jest bardzo zlozony: licencje mozna kupic, wydzierzawic, wynajmowac na godziny....
4. Cenniki ktore posiadamy sa opatrzone klauzula " poufne" wiec nawet gdybysmy chcieli je komus wyslac.....Tak samo jest rowniez u konkurencji.
>o co ktoś inne w Polsce ma liczyć w ANSYS jak mesco tylko może?
Ta wypowiedz jest na tyle absurdalna, ze nie zamierzam z nia polemizowac. Prosze uwierzyc, ze bardzo sie cieszymy z faktu zdobycia kolejnego uzytkownika ANSYS Najlepszym tego dowodem jest fakt, ze ANSYS to najpopularniejszy system MES w Polsce. |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Dodane dnia 10/21/2008 21:47 |
|
|
milo poznac opinie MESco, zawsze miałem o Was dobre zdanie. Z jednym sie tylko nie zgodzę mianowicie "ANSYS to najpopularniejszy system MES w Polsce". istotnie ANSYS jest popularny ale nie mniej popularne są produkty MSC lub Abaqus. No chyba ze macie Państwo zrobiona jakieś badania rynku odnośnie popularności to proszę przedstawić chętnie zobaczymy. |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 10/22/2008 08:31 |
|
|
I czy ta popularność nie wynika z istnienia wersji edukacyjnych ? Bo uczelnie owszem (szczególnie moja PW) jadą na ANSYSie. A jak jest z firmami ?
Pozdrawiam,
Admin
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/22/2008 22:17 |
|
|
Ja nie wiem jaką politykę uprawiają sprzedawcy i mnie to nie obchodzi! Mnie obchodzi polityka kupującego! A czy ktoś wyobraża sobie taki tekst :
Cenniki ktore posiadamy sa opatrzone klauzula " poufne" wiec nawet gdybysmy chcieli je komus wyslac.....Tak samo jest rowniez u konkurencji.
w salonie samochodowym? Nie? No właśnie! Odpowiedź jest tylko jedna: brak konkurencji na rynku softu do obliczeń! I tyle! |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Dodane dnia 05/23/2009 20:53 |
|
|
Może odgrzewam starego kotleta, ale kumpel powiedział "jeśli nie znasz ceny programu XXX to idź do konkurencji a ci ją podadzą"
Tymbardziej wydaje mi się ukrywanie cen bezsensowne
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/10/2009 22:37 |
|
|
Ten banerek reklamowy, któory pokazał się na naszej głównej stronie, jest odpowiedzią, że jednak można podać cenę! Czekamy na resztę firm! |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/15/2011 15:03 |
|
|
Dla CFD znalazłem ciekawostkę:
http://www.cfd-online.com/Forums/main/13889-cfd-price-comparison.html
i w USA:
https://www.gsaadvantage.gov/ref_text/GS35F0639N/0ICT25.279L7U_GS-35F-0639N_GSASCHEDULEPRICELIST2010UPDATE2.PDF |
|