Autor |
Ansys 12.1 problem z zadaniem obiążenia |
robson2220
Użytkownik
Data rejestracji: 07.05.11 |
Dodane dnia 05/07/2011 19:55 |
|
|
Witam
mam problem z zadaniem obciążenia w modelu, mianowicie chcę obciążyć model tylko siłami wywartymi przez masę narzędzia, jak można to zrobić?
pozdrawiam
Robert |
|
Autor |
RE: Ansys 12.1 problem z zadaniem obiążenia |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 05/08/2011 09:07 |
|
|
Aby uwzględnić masę należy zadać odpowiednie przyspieszenie.
W sytuacji w której nie występuje ruch na ciało działa tylko grawitacja.
Zatem, musisz zadać przyspeszenie w kierunku zgodnym z jego działaniem (zależ od układu współżędnych).
pozdr, |
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/08/2011 09:41 |
|
|
dzieki, moge sie poslugiwac przyspieszeniem jezeli chce zrobić obliczenia statyczne ? |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 05/08/2011 11:19 |
|
|
Tak, możesz uwzględnić w obliczeniach statycznych grawitację.
Konstrukcja bedzie obciążona dodatkowo masą własną.
Możesz policzyć dodatkowo bez grawitacji i sprawdzić jaki wpływ ma masa własna.
To czy uwzgledniasz grawitację (mase własną) zależy od Ciebie.
Może to być również wymagane jeśli liczysz to według przepisów.
pozdr, |
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/09/2011 18:29 |
|
|
rozumiem że zadając przyśpieszenie 9,81 m/s2 otrzymuję model liczony na podstawie siły grawitacji, jak mogę otrzymać wynik bez zadania przyśpieszenia ? |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 05/09/2011 22:27 |
|
|
[b]robson2220 napisał/a /b]
rozumiem że zadając przyśpieszenie 9,81 m/s2 otrzymuję model liczony na podstawie siły grawitacji, jak mogę otrzymać wynik bez zadania przyśpieszenia ?
Możliwe że nie zrozumiałem wszystkiego.
Jeżeli masz tylko obciążenia od masy własniej wówczas nie uzyskasz wyników bez grawitacji. Wyniki będą równe zero gdyż nie ma żadnych innych obciążeń.
Moja sugestia odnośnie sprawdzenia wyników z grawitacją i bez niej zakładała że konstrukcja jest obciążona jeszcze innymi siłami.
pozdr, |
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 09:21 |
|
|
właśnie nie zrozumiłam dlatego tak napisałem, dzięki.
Mam dodatkowy problem bo próbuję zrobić analizę modalną dla swojego modelu. Model został obciążony tylko siłą grawitacji i przytwierdzony jak na rysunku:
http://imageshack.us/photo/my-images/163/obciazenie.jpg/
Wyniki wyszły kosmiczne i nie wiem gdzie mogłem zrobić błąd. Model był liczony dla następujących częstotliwości:
http://imageshack.us/photo/my-images/69/czestotliwosc.jpg/
Wyniki:
http://imageshack.us/photo/my-images/30/31242868.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/195/58998530.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/90/84484832.jpg/ |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 15:03 |
|
|
Obciążyłeś to masą własną.
Jeśli liczyłeś drgania własne to nie powinieneś obciążać układu grawitacją ani żadnym innym obciążeniem . Uruchamiasz Solver i liczy bez obciążeń. Wyniki powinny być poprawne.
Innaczej byłoby gdybyś chciał liczyć drgania od wymuszeń.
pozdr, |
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 16:56 |
|
|
problem w tym że żeby otrzymać jakieś wyniki potrzebuję zadać jakieś obciążenie, gdy usunełęm przyśpieszenie wyskakuje komunikat "you need at least one structural loads.... " |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 05/11/2011 21:52 |
|
|
Witam
Wyniki wyszły kosmiczne i nie wiem gdzie mogłem zrobić błąd. Model był liczony dla następujących częstotliwości:
Jeżeli pod pojęciem kosmiczne wyniki rozumiesz przemieszczenia to dla analizy modalnej otrzymujesz częstości własne oraz postać drgań dla danej częstości. Postacie drgań możesz skalować na rożne sposoby: 1) względem macierzy mas 2) tak by największe przemieszczenie = 1 oraz 3) (chyba) tak by norma z przemieszczeń = 1. W klasycznym ansysie można było wybrać sposób skalowania domyślnie chyba skalował według macierzy mas. Innymi słowy nie możesz porównywać przemieszczeń tak jak w statyce. W zależności jak/czy modelujesz przeguby takie otrzymasz wyniki, jak ich nie modelujesz model w przybliżeniu zachowywać się będzie jak belka największe ugięcia na swobodnym końcu czyli to co otrzymałeś, ale to jest na moje nie fachowe oko.
Jeśli liczyłeś drgania własne to nie powinieneś obciążać układu grawitacją ani żadnym innym obciążeniem
Można liczyć drgania własne pod obciążeniem statycznym np. belka zmienia swoje częstości własne pod działaniem siły rozciągającej/ściskającej
Jeżeli gdzieś się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam |
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2011 22:31 |
|
|
czyli mam rozumieć że żeby otrzymać drgania własne powinienem obiążyć model siłą rozciągająca lub ściskająca, bo nie mogę otrzymać wyników bez zadnego obciążenia ? |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2011 22:35 |
|
|
[b]diadyn napisał/a /b]
Witam
Jeżeli pod pojęciem kosmiczne wyniki rozumiesz przemieszczenia to dla analizy modalnej otrzymujesz częstości własne oraz postać drgań dla danej częstości. Postacie drgań możesz skalować na rożne sposoby: 1) względem macierzy mas 2) tak by największe przemieszczenie = 1 oraz 3) (chyba) tak by norma z przemieszczeń = 1. W klasycznym ansysie można było wybrać sposób skalowania domyślnie chyba skalował według macierzy mas. Innymi słowy nie możesz porównywać przemieszczeń tak jak w statyce. W zależności jak/czy modelujesz przeguby takie otrzymasz wyniki, jak ich nie modelujesz model w przybliżeniu zachowywać się będzie jak belka największe ugięcia na swobodnym końcu czyli to co otrzymałeś, ale to jest na moje nie fachowe oko.
Jeśli liczyłeś drgania własne to nie powinieneś obciążać układu grawitacją ani żadnym innym obciążeniem
Można liczyć drgania własne pod obciążeniem statycznym np. belka zmienia swoje częstości własne pod działaniem siły rozciągającej/ściskającej
Jeżeli gdzieś się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam
Czy liczenie drgań z uwzględnieniem działania sił nie jest niczym innym jak liczeniem drgań z wymuszeniem???
Sam w tym momencie zaczynam mieć wątpliwość gdyż działanie siły rozciągajcej nie musi być wymuszeniem. Przejżę mądre księgi i się do tego jeszcze odniosę
Abstrachując od tego: postacie drgań własnych wyznacza się dla konstrukcji nieobciążonej z uwzględnieniem warunków brzegowych.
pozdr, |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 05/11/2011 22:44 |
|
|
Eh, nie zrozumiałeś, możesz przeprowadzić analizę modalną dla modelu nie obciążonego odsyłam do http://www.youtube.com/watch?v=XhoxTchLO_c
|
|
Autor |
robson2220
Użytkownik
Dodane dnia 05/13/2011 18:11 |
|
|
dzięki bardzo za pomoc ! |
|