Autor |
Zginanie płyty (moment skupiony a pary sił) - help! |
czoobs
Użytkownik
Data rejestracji: 01.04.10 |
Dodane dnia 01/20/2011 09:00 |
|
|
Witam wszystkich, to będzie mój pierwszy post na forum, chociaż już od pewnego czasu przeglądam różne wątki
Zajmuje się ostatnio projektem pewnego wysięgnika. Podstawowy model układu to belka utwierdzona obciążona momentem zginającym.
Problem pojawił się w momencie gdy chciałem obliczyć obciążenie jednego z czterech elementów podtrzymujących tą belkę. Jak z danych wejściowych w postaci momentu zginającego, przejść na siłę działającą na sworzeń (poniżej zamieszczam link do fotek bez tego się nie obejdzie)
http://img87.imageshack.us/i/fota1s.jpg/
http://img266.imageshack.us/i/fota2h.jpg/
Jak zdefiniować takie obciążenie w analizie mes, gdzie powinienem przyłożyć taki moment skupiony, chcąc obliczyć konkretne miejsce/komponent całego zespołu? Przepraszam za być może trywialne i laickie pytania ale w tym temacie nie jestem biegły
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi! |
|
Autor |
RE: Zginanie płyty (moment skupiony a pary sił) - help! |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 01/20/2011 17:46 |
|
|
Moim zdaniem mamy do czynienia z mechanizmem zwanym prostowodem. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 01/20/2011 17:49 |
|
|
Z tego co widzę to masz płytę na prętach.
Musisz policzyć układ z taką płytą i momentem przyłożonym w
jej środku. Jak to policzysz dostaniesz reakcje w prętach i jednosześnie odpowieź o siłę w sworzniu.
pozdr, |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/20/2011 17:51 |
|
|
No raczej nie. Zauważ, że mówimy wyraźnie o połączeniu sworzniowym => mój poprzedni post. |
|
Autor |
czoobs
Użytkownik
Dodane dnia 01/21/2011 09:49 |
|
|
[b]piotr napisał/a /b]
Moim zdaniem mamy do czynienia z mechanizmem zwanym prostowodem.
Tak dokładnie. Te dwie płyty mają być względem siebie cały czas równoległe, dlatego takie rozwiązanie konstrukcyjne przyjąłem. Problem właśnie mój polega na tym, że układ wyjściowy policzyłem jako belke, potem podczas projektowania urodził się taki układ i przydałoby się policzyć te sworznie. Spróbuję w takim razie policzyć taką płytę podpartą w 4 miejscach. |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 01/21/2011 09:51 |
|
|
[b]piotr napisał/a /b]
No raczej nie. Zauważ, że mówimy wyraźnie o połączeniu sworzniowym => mój poprzedni post.
Zgadzam się, jednak że moment jest tak narysowany jakby działał w płaszczyźnie XZ.
Konstrukcja sworzni pozwala na obrót w płaszczyźnie YZ.
Zatem w kierunku działania momentu nie ma możliwości swobodnego przemieszczenia się układu i można to policzyć tak jak wspomniałem wcześniej.
Jednakże mogę źle interpretować rusunek
pozdr, |
|
Autor |
czoobs
Użytkownik
Dodane dnia 01/21/2011 10:18 |
|
|
[b]dyku napisał/a /b]
[b]piotr napisał/a /b]
No raczej nie. Zauważ, że mówimy wyraźnie o połączeniu sworzniowym => mój poprzedni post.
Zgadzam się, jednak że moment jest tak narysowany jakby działał w płaszczyźnie XZ.
Konstrukcja sworzni pozwala na obrót w płaszczyźnie YZ.
Zatem w kierunku działania momentu nie ma możliwości swobodnego przemieszczenia się układu i można to policzyć tak jak wspomniałem wcześniej.
Jednakże mogę źle interpretować rusunek
pozdr,
Jest dokładnie tak jak mówisz |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 01/21/2011 12:01 |
|
|
Skoro tak,to rzeczywiście mechanizm prostowodowy nie ma znaczenia. I jest to konstrukcja statycznie niewyznaczalna. Co do tego jak przyłożyć obciążenie. Wypowiem się jak zobaczę jak to działa. Moim zdaniem w technice czyste momenty gnące występują raczej niezbyt często. Ale jeżeli ma to być przykład szkolny, to to co napisał Dyku jest jak najbardziej OK |
|