Autor |
Obciążenie sinusoidalne |
warzech1
Użytkownik
Data rejestracji: 21.01.08 |
Dodane dnia 05/05/2008 18:14 |
|
|
Witam,
Mam taki o to problem: chciałbym założyć na układ obciążenie zmienne w czasie sinusoidalne. Generuje sobie w excel przebieg funkcji sinus i chciałbym taki sam rozkład obciążenia wprowadzić do Patran lub Ansys. W obu przypadkach jest to rodzaj analizy "Transient". Jeżeli chodzi o Patran-a to domyślam się, że zadaje się to w zakładce FIELD lecz niewiem jaką komendą zadaje się taką funkcję. Jeżeli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę uprzejmie o pomoc. |
|
Autor |
RE: Obciążenie sinusoidalne |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 05/05/2008 20:43 |
|
|
Chodzi o analizę stanów nieustalonych ciepła czy dynamiki?
Jeżeli chodzi o obciążenia termiczne zmienne w czasie to patrz dalej zaś nad dynamiką jeszcze trochę popracuję ale dla ansysa warto zawsze zajrzeć tu :
http://www.mece.ualberta.ca/tutorials/ansys/index.html
Jeżeli tak to musisz zajrzeć do instrukcji patrana thermal). Będą Ci potrzebne dwie definicję: micro i macro funkcji. (w uproszczeniu macro to kombinacja micro)Dla funkcji trygonometrycznych są juz zdefiniowane niektóre mikrofunkcje! (patrz rozdział 10):
Option 3 - Sine Wave
Option 3 is a sine wave input of the form:
F(X)=P1 * SIN(P2 * X + P3) + P4
where::
P1, P2, P3, and P4 are the MICDAT(1) to MICDAT(4) parameters referred to in
Microfunction Parameters or Data Tables (p. 318). The arguments (P2 * X + P3) are
in radians.
a co do opisu zagadnień to poniżej podaję wyciąg stron z manuala:
Microfunction Data (p. 317)
Heat Source Macrofunction (QMACRO) Data (p. 320)
Temperature Control Macrofunction(TMACRO) Data (p. 323)
Mass Flow Rate Control Macrofunction
(MMACRO) Data(p. 325)
Pressure Control Macrofunction (PMACRO) Data (p. 328)
Initially Fixed Nodes (p. 331)
Nodal Classification Change (p. 331)
Initial Globally Initialized Temperatures,Pressure and Heat Sources (p. 332)
Individual Assignments of Initial Temperatures and Pressures (p. 335)
Individual Assignments of Constant Nodal Heat Sources and Mass Flow Rates(p. 336)
No i na koniec manual jest tu: THERMAL
Edytowane przez piotr dnia 05/05/2008 20:44 |
|
Autor |
warzech1
Użytkownik
Dodane dnia 05/05/2008 21:34 |
|
|
Chodzi o analizę stanów nieustalonych ciepła czy dynamiki?
Chodzi o dynamikę. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/06/2008 21:56 |
|
|
Zacznijmy od tego :
Dynamic Loads/BCs Sets: Dynamic loads and boundary conditions sets are those which have
a time-dependent component. They must be associated with a time dependent Load Case, which
must be the current case when the set is created. Time and spatial dependencies are assumed to
be uncoupled. Dynamic sets are comprised of a static spatial component multiplied by a time
varying component. Fields must be used to define the time dependency.
Co w skrócie oznacza, że obciążenia dynamiczne definiujemy w specjalnym "zależnym od czasu" wariancie obciążenia. Aby podać zależność od czasu musimy użyć funkcji/opcji "field:, wytłumaczenie tych opcji znajdziesz tu:
http://www.rrzn.uni-hannover.de/fileadmin/aws_dok/msc/docs/patran/user_manual/functional_assignments/functional_assignments.pdf
w rozdziale 6
W skrócie : możesz skorzystać z funkcji PCL (niestety na razie nie znalazłem tutków do PCL'a) lub podać przebieg funkcji w postaci tabeli czyli np wprost przepisując z excela
Edytowane przez piotr dnia 05/06/2008 21:58 |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 05/06/2008 22:08 |
|
|
witam,nie trzeba przepisywać na piechote do patrana...
funkcje PCL sa bardzo przydatne ale czasem mozna wykorzystać starego wujka excela ....
jak masz sinusa w exelu to zapisz go jako *.txt a następnie w Utilities wybierasz FIELD -> time dependent i wskazujesz ścieżkę pliku txt i jak wszystko dobrze zrobisz to powinien sie wczytać zdefiniowany sinus którego można wyświetlić w FIELD.
format pliku txt musi być w 2 kolumnach:
czas sila
czas sila
...... ......
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/06/2008 22:09 |
|
|
A tu jest tutorial jak to zrobić:
Lesson10_Spatial_and_temporal_variation_of_loads.pdf |
|
Autor |
warzech1
Użytkownik
Dodane dnia 05/07/2008 01:11 |
|
|
Dzięki bardzo za pomoc!! Super będę to testował myślę jednak, że teraz nie powinno już być problemów. Z dwóch powyższych omówionych metod skłaniał bym się do metody z funkcją. Czytałem już wcześniej w help-ie wspomniany wyżej rozdział 6 no i za nim wpisywałem funkcję sinus pod komendą "sind" i
tutaj właśnie był chyba problem bo powinno być jak widzę "sinr". Natomiast jak ten sam problem rozwiązać w Ansysie??
I mam jeszcze jedno pytanie czy orientuje się ktoś z forumowiczów wg jakiego algorytmu są rozwiązywane zagadnienia dynamiki w Nastranie? W Ansysie wiem że jest to Newmark. Niewiem czy Nastran to też Newmark a może Houbolt? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/07/2008 19:50 |
|
|
No co do tych metod to moim zdaniem te wszystkie i dużo więcej |
|