Autor |
Typy obciążeń - krótki przegląd |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 10/27/2007 18:01 |
|
|
Jeśli chodzi o obciążenia, to na myśl przychodzą zwykle siły (skupione, powierzchniowe, objętościowe-np. grawitacja) oraz pary sił/momenty, itp.
Ale są przecież inne obciążenia (np. termiczne), wyczytałem też że obciążeniem, warunkiem brzegowym może być zadane odkształcenie...
Jakie jeszcze obciążenia / warunki brzegowe są spotykane w MES ?
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
RE: Typy obciążeń - krótki przegląd |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 10/27/2007 18:46 |
|
|
Bardzo specyficznym rodzajem warunku brzegowego jest/może być zagadnienie kontaktowe. Polecam |
|
Autor |
benek
Użytkownik
Miejscowość: net
Data rejestracji: 26.05.07 |
Dodane dnia 11/04/2007 18:20 |
|
|
To jest statyka. A co z dynamiką i problemem początkowo-brzegowym?
Co powiecie np na drgania wywołane przyrostem temperatury? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 11/06/2007 18:10 |
|
|
No tak ciekawe! Chociaż próbując sobie wyobrazić gdzie miałoby to znaczenie to wymyśliłem: długie mosty (czyli konstrukcje o bardzo długim okresie drgań własnych) i piece - konstrukcje poddane bardzo szybkim zmianom temperatury. Ach słyszałem jeszcze , że jest to podstawowy problem w kosmicznych bateriach słonecznych w trakcie przejścia przez strefę cienia. |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Miejscowość: Opole, Gliwice, Rybnik, Kraków
Data rejestracji: 28.02.09 |
Dodane dnia 04/13/2009 14:10 |
|
|
Może trochę stary ten temat ale przybliżcie trochę zagadnienie kontaktu. Jak poprawnie zadać, jakie ES wprowadzać, co z siatką, jakie graniece stosowania oraz jakie problemy sie rodzą podczas modelowania kontaktu. Wydaje mi się ze to jest największy orzech do zgryzienia dla młodego MES-owca, często występuje aż kusi zeby użyć jednak jest to skomplikowane zagadnienie.
Abaqus... To jakieś zwierze? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 04/15/2009 23:42 |
|
|
Spróbuję coś na ten temat napisać i dam do artykułów. Od razu jednak uprzedzam to trochę potrwa. |
|