Autor |
Analiza modalna - zamocowanie mas skupionych do reszty modelu |
sokl
Użytkownik
Data rejestracji: 19.02.11 |
Dodane dnia 07/09/2011 14:24 |
|
|
Witam serdecznie,
Chciałbym poznać częstotliwości drgań własnych konstrukcji podobnej do tej na zdjęciu poniżej:
Jest to część prasowa maszyny papierniczej.
Rama składa się ze spawanych profili skrzynkowych. Do ramy przymocowane są wały prasowe (to te większe) oraz wałki prowadzące filc (te mniejsze).
Dość dokładnie zamodelowałem ramę (model powłokowy) i mam problem z uwzględnieniem wpływu obecności wałów na dynamiczne zachowanie konstrukcji.
Wpływ wydaje się być nie do pominięcia (masa tych większych wałów to ponad 15 ton). Chciałbym je uwzględnić w postaci mas skupionych (takie podejście widziałem w pewnym opracowaniu - choć nie było one w żaden sposób argumentowane) - problem polega na połączeniu punktów reprezentujących środki tych mas z resztą modelu.
Jak to zrobić? Wydaje mi się, że połączenie sztywne między środkiem masy wału a ramą wprowadzi nieistniejące przesztywnienie konstrukcji (wał jest łożyskowany na przy pomocy łożysk baryłkowych - jedno z nich może się swobodnie przesuwać w kierunku osiowym).
Jakie jest prawidłowe podejście przy modelowaniu takich złożeń? Może należy te wały po prostu zamodelować?
Korzystam z oprogramowania Abaqus, które ma na tą chwilę znacznie większe możliwości niż użytkownik je obsługujący (ja).
Bardzo proszę szanowne Koleżanki i Kolegów o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam
Piotr |
|
Autor |
RE: Analiza modalna - zamocowanie mas skupionych do reszty modelu |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 07/09/2011 15:39 |
|
|
Witam
Wydaje mi się, że połączenie sztywne między środkiem masy wału a ramą wprowadzi nieistniejące przesztywnienie konstrukcji
Zrób dwie analizy modalne jedna z elementami sztywnymi (tylko nie dodawaj mas skupionych) a drugą bez tych elementów i porównaj wyniki będziesz miał odp jak to wpływa na częstości
Może należy te wały po prostu zamodelować?
Możesz je modelować elementami belkowymi (jak znasz wymiary, materiał itp.)
Pozdrawiam |
|
Autor |
sokl
Użytkownik
Dodane dnia 07/09/2011 17:49 |
|
|
Dziękuję za odpowiedź!
Na pewno przeprowadzę ten test ze sztywnymi połączeniami. choć wydaje mi się, że dodanie kilku takich sztywnych rozpór może nie być akceptowalne - no ale to się okaże.
Modelowania wałów jednak wolałbym uniknąć - jest to przebudowa maszyny i nie do wszystkich wałów jest dokumentacja.
Jeszcze jeden pomysł jaki mi przyszedł do głowy: wstawiam punkty w geometrycznych środkach łożysk i łączę je "a sztywno" do ramy. Następnie w środkach ciężkości wałów wstawiam skoncentrowaną masę. Następnie przy pomocy sztywnych elementów łączę masę z punktami w środkach łożysk - ale na połączeniu odbieram tylko te stopnie swobody, które faktycznie odbierają łożyska.
Czy może to dać zamierzony efekt?
pozdrawiam |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 07/09/2011 19:59 |
|
|
wstawiam punkty w geometrycznych środkach łożysk i łączę je "a sztywno" do ramy
przy pomocy sztywnych elementów łączę masę z punktami w środkach łożysk
Nie znam Abaqusa ale jeżeli używasz tzw. MPC to możliwe że będziesz musiał miedzy nimi wstawić jakiś joint chyba że chcesz to inaczej modelować.
Spróbuj też wstawić po 0.5masy wałka w geometrycznych środkach łożysk i przyczepić je do ramy przez MPC.
|
|
Autor |
sokl
Użytkownik
Dodane dnia 07/10/2011 21:47 |
|
|
Chciałem zrobić tak, że środek masy łączyć rigid barami punktami w środkach geometrycznych łożyska (które to będą przytwierdzone przy pomocy mpc do ramy). Końce rigid barów łącze ze tymi punktami używając kinematic coupling (ale tylko na te stopnie swobody, które odbiera łożysko baryłkowe)
Co do dawania po połowie masy - będę musiał spróbować (choć to pracochłonne), ale czy taka poważna zmiana rozkładu masy nie wpłynie na dynamiczne zachowanie ramy? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/11/2011 08:20 |
|
|
To wały odpowiedzialne są za wymuszenia wiec aby dowiedzieć się co i dlaczego musisz je uwzględnić w sposób możliwie mało przybliżony. Gdym to robił, w pierwszym przybliżeniu wstawił bym wały jako belki o przekroju wału z masą typu rozłożonego i z uwolnionymi przegubami w miejscach mocowania (i odebranym obrotem wzdłuż osi) sama belkę przymocowałbym do konstrukcji rbarami. Choc z drugiej strony to może nic nie zmienić w stosunku do propozycji z Rbarami (oczywiście pod warunkiem uwolnienia przegubów na końcach), w tym sensie, ze sztywność takiego "malutkiego wału" może być tego samego rzędu co sztywność rbara. Ale nawet wtedy opłaca się stosować belki, są bardziej elastyczne (w sensie możliwości) |
|