Autor |
Obliczenia wytrzymałościowe + korozja |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 07/25/2010 15:05 |
|
|
Jak się podchodzi do obliczeń (np. konstrukcji morskich) wytrzymałościowych z uwzględnieniem korozji ? To trochę odbiega od MES, ale wiem, że są prowadzone takie obliczenia np. platform wiertniczych gdzie liczy się np. stateczność czy inne sprawy wytrzymałościowe z uwzględnieniem wpływu korozji od morskiej wody.
Słyszałem że liczy się też np. zmęczenie materiału wraz ze zmęczeniem korozyjnym..
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
RE: Obliczenia wytrzymałościowe + korozja |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 07/25/2010 15:49 |
|
|
Na dzień dzisiejszy z tego co dowiedziałem się na zajęciach daje się naddatki korozyjne zwiększające wymiary (grubości) płyt określane według norm towarzystw klasyfikacyjnych a do badania wytrzymałości bierze się pod uwagę grubości netto (bez naddatków). Różne towarzystwa podchodzą jednak trochę inaczej do tematu i należy się sugerować ich instrukcjami.
EDIT
Przykładem towarzystwa klasyfikacyjnego zajmującego się kontrolą statków, obiektów offshore (w tym platform) jest norweskie DNV
http://www.dnv.pl/
Jednak nie wszystkie normy są darmowe i trzeba niekiedy trochę pokombinować by je dostać. Sam będę badał podporę samopodnośnej platformy wiertniczej wedle DNV, a sama uczelnia nie bardzo jest w stanie mi je załatwić no i szukam.
Ewentualnie możesz nieco poszukać w polskim PRS
http://www.prs.pl/
Edytowane przez kojot dnia 07/25/2010 16:03 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 07/25/2010 17:48 |
|
|
Tak się tylko wtrącę,
http://www.dnv.com/industry/maritime/rulesregulations/dnvrules/index.asp
Ostatnio zmienili "politykę" i wszystkie przepisy i guideline'y dotyczące statków jak i obiektów offshore są za free... :D
Przy obliczeniach zmęczeniowych posadowionych konstrukcji uwzględnia się również porastanie tych konstrukcji ze względu na zwiększone opory względem wody...
polecam lekturę...
pozdr
Tomek
EDIT:
wyłączyłem uśmieszki....
EDIT2:
Moze nie dokonca na temat, ale fajne filmik znalazłem na stronce dnv...
http://www.dnv.com/press_area/press_releases/2008/dnvconcludes.asp
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 07/25/2010 17:59 |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 07/25/2010 18:12 |
|
|
Ostatnio zmienili "politykę" i wszystkie przepisy i guideline'y dotyczące statków jak i obiektów offshore są za free... :D
Może dlatego, że w sieci są od dawna za darmo :)
Na dzień dzisiejszy z tego co dowiedziałem się na zajęciach daje się naddatki korozyjne zwiększające wymiary (grubości) płyt określane według norm towarzystw klasyfikacyjnych a do badania wytrzymałości bierze się pod uwagę grubości netto (bez naddatków). Różne towarzystwa podchodzą jednak trochę inaczej do tematu i należy się sugerować ich instrukcjami.
kojot to ciekawe co piszesz. Rozumiem, że to się odnosi do sprzętu offshore. A co z prostszymi konstrukcjami jak pomosty (molo) morskie, czy falochrony, itp. obiekty, które również są narażone na wodę morską ? Też się robi naddatki obliczeniowe?
polecam lekturę...
jaką? chyba chciałeś tu coś podać?
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 07/25/2010 18:49 |
|
|
Do tej pory miałem do czynienia z samymi statkami ale spodziewam się iż jakieś naddatki z tytułu korozji dla stalowych elementów musza być. Jednak sprawa ma się nieco inaczej do statków bo one są budowane na okres eksploatacji do 30 lat lub coś tego rzędu. Konstrukcją stałym stawia się pewno inne wymagania i niestety tutaj już nie potrafię więcej napisać. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 07/25/2010 22:00 |
|
|
[b]ADMIN napisał/a /b]
polecam lekturę...
jaką? chyba chciałeś tu coś podać?
Przepisów powyżej.
Literatury na temat projektowania statków i offshorów jest na pęczki. Tylko (zawsze jest jakieś ale...) trzeba się troszkę wgryźć w tematykę, wtedy ludzie zaczynają polecać perełki i drugie "ale" niestety wszystko co wartościowe jest w językach mniej lub bardziej obcych. Było i w sumie dalej jest parę pozycji po polsku ale większość z nich nie jest odświeżana od lat 60-tych...
Z literatury, np: Consruction of marine and offshore structures - Ben Gerwick Jr.
i jest jeszcze kilka fajnych, do których mam dostęp w pracy, ale tytułów teraz nie pamiętam, więc jak coś to jutro lub na dniach.
pozdr
Tomek
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 07/26/2010 01:29 |
|
|
Chętnie bym coś poczytał, tylko po angielsku. Zdaję sobie sprawę, że polskich książek nie ma albo są zżółknięte w antykwariatach i kosztują 200-350 zł (czyli niewiele mniej niż na Amazonie nowe zachodnich autorów)
Jak będziesz mógł podać coś wartego uwagi, coś szeroko polecanego (same tytuły wystarczą!) to będę wdzięczny! (i pewnie nie tylko ja). Takie "iblie" dotyczące tych zagadnień...
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 07/26/2010 01:34 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 07/26/2010 07:57 |
|
|
Odnośnie statków - Ship desing and construction - Thomas Lamb, editor,2003;made in USA; ISBN 0-939773-40-6 - mogę polecić z czystym sumieniem, to są 3 tomy (dwa po jakieś 800-1000 stron i trzeci cieńszy, kolo 400).
A o offshorach pozycja z postu powyżej.Z literatury, np: Consruction of marine and offshore structures - Ben Gerwick Jr. ja posiadam wydanie drugie z 2000 roku. Książka też ponad 600 stron, a i tak z niektórych rozdziałów można by napisać osobne encyklopedie.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 07/27/2010 01:00 |
|
|
Przypomnę, że interesują mnie głównie sprawy wytrzymałościowe (z uwzględnieniem korozji). Pewnie nie będzie książek poświęconych tylko temu zagadnieniu, ale liczę, że jeden rozdział się znajdzie ?
Pozdrawiam,
Admin
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 07/27/2010 07:44 |
|
|
Korozję w obliczeniach wytrzymałościowych w okrętówce i offshorach załatwia się właśnie ściąganiem naddatków i braniem grubości "netto" do obliczeń, tak jak to pisał kolega Kojot. Wartości naddatków bardzo dokładnie specyfikują przepisy towarzystw klasyfikacyjnych i z tym zazwyczaj się nie polemizuje. Te towarzystwa również wydają "zalecenia" odnośnie ochrony korozyjnej, jej rodzajów i doboru. Poza tym, taka mała uwaga odnośnie przepisów towarzystw, one specyfikują MINIMUM, nie maksimum i w zakresie sprężystym, wyboczeniach, jak i w zmęczeniówce.
Admin, pisałeś też o mostach, nabrzeżach i innych konstrukcjach hydrotechnicznych. Ale to już działka budowlańców i tu moja wiedza nie sięga. Na pewno jakieś eurokody czy coś takiego specyfikują i tam jakieś podejście i metodologie obliczeń.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 07/27/2010 07:45 |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 07/27/2010 19:10 |
|
|
OK, dzięki - już wiem gdzie tego wszystkiego szukać.
Pozdrawiam,
Admin
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 08/06/2010 00:32 |
|
|
A czy znacie jakieś pozycje literaturowe na temat obliczeń wytrzymałościowych konstrukcji off-shore?
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 08/06/2010 12:35 |
|
|
jak wejdziesz w link do strony dnv i tam poszukasz to znajdziesz coś co się nazywa Offshore code oraz coś nazwanego Recomended practice. Tam jest metodologia oraz co i jak liczyć (jakies 50 PDFów po parenaście stron).
Podana przeze mnie książka tez jest ciekawa pozycją. Chyba, że interesuje Cie coś konkretniejszego?
pozdr
Tomek
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 09/05/2010 01:30 |
|
|
Dzięki! Wielki SZACUN Tomek !!
Jeszcze raz dzięki!
Pozdrawiam,
Admin
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 09/05/2010 07:53 |
|
|
No problem
Jak coś się przydało to super