Autor |
Analiza modalna belki, potrzebna pomoc |
Reiv
Użytkownik
Data rejestracji: 12.03.10 |
Dodane dnia 03/13/2010 14:14 |
|
|
Witam nazywam sie Rafal i jestem tutaj nowy i przechodzac do rzeczy mam problem z pewnym projektem. Chodzi o to aby obliczenia z Algora zgodzily sie z obliczeniami z Mathcada. Wyznaczyc trzeba macierz sztywnosci,przemiszczenia,reakcje- co juz zrobilem i sie nawet zgodzilo i jeszcze czestosci drgan- i tutaj niekoniecznie.
Chcialem zapytac czy jest ktos komu moglbym przeslac plik z mathcada14 z szablonem obliczen tam sa gotowe wszystkie obliczenia podobnej belki tylko trzeba wiedziec jak pozmieniac(warunki brzegowe itp.) do tej mojej belki tak aby sie czestosci z algorem zgodzily?? oczywiscie nie za free gg:7365965 mail: rejv123@poczta.onet.pl
Sprawa troche pilna bo to jeszcze z letniego sem.
Pozdrawiam
Edytowane przez Reiv dnia 03/13/2010 14:15 |
|
Autor |
RE: Analiza modalna belki, potrzebna pomoc |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 03/13/2010 20:08 |
|
|
Przecież teraz jest letni semestr
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/13/2010 20:31 |
|
|
Tylko rok sie nie zgadza |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Data rejestracji: 02.02.10 |
Dodane dnia 03/14/2010 07:49 |
|
|
Ostatecznie za 100zl moge, ale:
- zapewne nie robie identycznego przykladu jaki masz oddac, bo inaczej to oszukasz prowadzacego,
- robie to (tzn. analize modalna) od poczatku i nie w MathCadzie, ale w Mathematica,
- nie wiem jaka to belka, ale na wszelki wypadek mowie, ze bede ja rozwiazywal jako uklad dyskretny (dyskretyzacja masy),
- daje rozwiazanie krok po kroku, ale nie tlumacze - po prostu mi sie nie chce tlumaczyc czegos co w kazdej ksiazce jest opisane jak znajdziesz wzor \det\left|\mathbf{K}-\omega^2\mathbf{M}\right|=0
- w korespondencji ze mna podpisujesz sie nazwiskiem i podajesz nazwisko prowadzacego:) |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/14/2010 10:34 |
|
|
Dziekuje niepotrzebuje laski z absurdalnymi warunkami bo po 1) Wie Pan pewnie doskonale ze rozwiazanie w Mathematice nic mi nie da skoro ledwo co pojmuje mathcada 2) nie oczekuje tlumaczenia gdyz gdyby ktos pokazal mi plik z rozwiazaniem doszedlbym w jaki sposob to zostalo zrobione.3)A juz napewno nie czerpie satysfakcji aby kogos oczerniac kto akurat tlumaczyl nie na moim poziomie.
Dziekuje i Pozdrawiam P.W. |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Dodane dnia 03/14/2010 11:34 |
|
|
Reiv napisał/a:
Dziekuje niepotrzebuje laski z absurdalnymi warunkami
de gustibus, dla mnie wcale nie takie absurdalne...
Wie Pan pewnie doskonale ze rozwiazanie w Mathematice nic mi nie da skoro ledwo co pojmuje mathcada
ja akurat patrzylem na swoja wygode, gdzie o wiele latwiej mi pisac niektore komendy w Mathematica niz w MathCadzie. Ot chociazby (nie wiem czy jest w MathCad) eigenvalues...
nie oczekuje tlumaczenia gdyz gdyby ktos pokazal mi plik z rozwiazaniem doszedlbym w jaki sposob to zostalo zrobione.
jak zerkniesz w inne watki, gdie bralem udzial w dyskusji to zobaczysz, ze sa osoby, ktore oprocz rozwiazania oczekuja czasami i wiedzy. Po czesci chwala im za to, po czesci wiecej roboty...
A juz napewno nie czerpie satysfakcji aby kogos oczerniac kto akurat tlumaczyl nie na moim poziomie.
A tego to juz nie zrozumialem |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/14/2010 12:10 |
|
|
Tak wiem ze chodzilo tutaj o Panska wygode bo jest Pan przyzwyczajony do Mathematic`a a mi chodzilo o to ze z zapisu w mathematic`a nic nie zrozumiem, bo poznalem tylko mathcada w ktorym da sie obliczyc wartosci wlasne macierzy(eigenvaules), tak czytalem wszystko co jest na tym forum i jezeli mial Pan na mysli dziewczyne rowniez z tematem o belce to przeciez i tak sama sobie poradzila... A conajmniej dziwnym wydal mi sie warunek podania personaliow prowadzacego
Edytowane przez Reiv dnia 03/14/2010 12:12 |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/18/2010 13:05 |
|
|
Witam ponownie jako ze nikt mi nie pomoze z tym problemem a "moj dr" pije kawe i mowi ze nie ma czasu, to chcialem zadac pare pytan
ta nieszczesna belka wyglada tak:
http://zapodaj.net/3118585cf1bc.jpg.html
Co do tej pory zrobilem:
Potraktowalem ja jako belke z 3 czesci pozniej agregacja macierzy w jedna, jako ze belka posiada 3st. swobody to reszte wierszy i kolumn w macierzy sztywnosci i mas wyzerowalem. Jestem na etapie wyznaczania czestosci drgan wlasnych, bo to musze obliczyc do tej pory utworzylem macierz sztywnosci, otrzymalem przemieszczenia,reakcje, powstale momenty w belce wszystko sie zgadza z Algorem wiec cacus.
Moje pierwsze pytanie to czy ktos sie orientuje jakiego rodzaju macierz mas wykorzystuje Algor (z tego co slyszalem diagonalna) ale chcialem sie upewnic, bo taka juz stworzylem i czy w niej rowniez warunki brzegowe sa takie same jak w macierzy sztywnosci?
I moze to banalne pytanie ale chcialem zapytac jak wyznaczyc te czestosci drgan wlasnych majac juz te dwie macierze (K i M) wiem ze mozna znalezc wzory itp. ale nie wiem jak to praktycznie zastosowac;/
Z gory dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi i Pozdrawiam forumowiczow
Edytowane przez Reiv dnia 03/18/2010 13:07 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/18/2010 16:33 |
|
|
Macierz mas jest diagonalna (choć masę należy rozumieć w sensie uogólnionym, czyli jest masą dla stopni translacyjnych i masowym momentem bezwładności dla rotacyjnych)).
Częstości drgań własnych są postaci:
u(t) =φ sin (wt)
w którym "w" jest częstością kątową, , a φ odpowiadającą jej postacią modalną,
Postać tę uzyskujemy z równania:
[K] = w^2 [M] {φ }.
gdzie:
[K] macierz sztywności
{u} wektor przemieszczeń
w - (udaje omegę!) częstości kołowe
[M]- macierz mas
rozwiązanie tego równania jest możliwe tylko dla pewnych wartości "w" (omega)
konkretnie takich dla których:
det |[K]w22;ω 2 [M]| = 0 .
W dziedzinie drgań mechanicznych pierwiastki rozwiązania powyższego równania są rzeczywiste.
Każda wartość własna (częstotliwość) spełniająca to równanie określa wektor {φ}n-ty, którego składowe zachowują stały wzajemny stosunek, lecz wartości każdej z nich mogą być dowolne. Wektory te określają tzw. postacie drgań układu.
Edytowane przez piotr dnia 03/18/2010 19:45 |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/18/2010 18:02 |
|
|
Dziekuje za odpowiedz tylko nie rozumiem zapisu tego rownania, ja to robie w mathcadzie i tam jest troche inny zapis i pewnie dlatego, ale przypuszczam ze chodzi Panu o rowanie typu: (K-w^2*M)*φ=0 ,bo na takie rowniez sie natknalem, wydaje mi sie ze w moim przypadku ono nie bedzie =0 tylko =wektorowi sil zewnetrznych i jest to jedno rownanie a sa w nim 2 niewiadome.. i tutaj jest problem bo w mathcadzie trzeba je jakos zadeklarowac;/ |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 03/18/2010 19:57 |
|
|
No nie!!! Chodzi przecież o metodę modalną a tu są dwa kroki:
1) wyznaczenie funkcji własnych
2) korzystając z funkcji własnych wyznaczamy odpowiedź układu na wymuszenie dynamiczne.
Czyli najpierw to równanie musi być równe 0 - tu trzeba wyznaczyć kilka funkcji własnych (max tyle ile układ ma stopni swobody) a potem podać rozwiązanie wykorzystując podstawienie:
{u}=[φ]{a(t)}
to równanie to tak naprawdę zamiana funkcji u(x,t) na iloczyn funkcji φ(x) a(t)
teraz po podstawieniu tego do równania:
[M]{u..}+[C]{u.}+[K]{u} = f(t)
gdzie kropki oznaczają pochodną po czasie
dostaniemy n równań różniczkowych ale już sympatycznych bo zależnych tylko od czasu.
TrRochę trudno pisać wzory na forum ale zajrzyj może tu:
www.engr.colostate.edu/~prh/Vibrations_Tutorial2.ppt
ps dodam, że belki są jeszcze sympatyczniejsze bo ogólne rozwiązanie podałem wyżej...
Edytowane przez piotr dnia 03/18/2010 20:11 |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/18/2010 21:41 |
|
|
Jednak jest to skomplikowane.. sytuacja jest taka ze mam podobny arkusz z mathcada w którym owy dr liczy to w ten sposób ze majac macierz mas M tworzy macierz L która to jest macierza poddiagonalna macierzy M czyli: LT*L=M , nastepnie tworzy macierz K_chol:=L-1*K*(L-1)T, sprawdza diagonalność równaniem: L-1*M*(L-1)T:= i powstaje macierz diagonalna (same jedynki po przekatnej) nastepnie wyznacza wartości własne z tej macierzy K_chol: λ:= eigenvals(K_chol) i z tej macierzy ω:=Pierwiastek(λ1..itd.) idac tym tokiem obliczen otrzymuje całkowicie inne wyniki niż w Algorze i czy te równania nie maja sensu? |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Dodane dnia 03/18/2010 21:51 |
|
|
@Reiv
Mam mocna nadzieje, ze w zyciu nie bedzie Pan musial miec cokolwiek wspolnego z mechanika - to dla naszego wspolnego dobra.
@piotr
Gratuluje cierpliwosci, watpie czy cos trafia. |
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/18/2010 22:43 |
|
|
Ja tez mam gleboka nadzieje ze w zyciu nie natkne sie na ludzi Panskiego pokroju |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Dodane dnia 03/19/2010 09:18 |
|
|
@Reiv
Wie Pan, ja mam pelna swiadomosc tego, ze moja umiejetnosc wzbudzania sympatii jest procesem dlugotrwalym, ale ponoc mam dodatkowo kilka innych zalet Jednak z checia posluchalbym rozwiniecia tematu, dlaczego nie chcialby Pan trafiac w zyciu na takie osoby jak ja, gdyz narazie z dyskusji wnioskuje, ze:
- takie osoby moglyby umiec wiecej rozumiec z tekstu czytanego niz Pan,
- takim osobom chce sie zdobyc wiecej wiedzy niz Panu (vide: prosba o wykonanie rozwiazania, a pozniej dopiero o podstawy teoretyczne),
- takie osoby teoretycznie maja szanse zaprojektowac cos bardziej bezpiecznego, gdyz obilo im sie o uszy (notatki, zlecenia) analiza modalna, ktorej nie mieszaja z drganiami wymuszonymi,
- nas rowniez uczono korzystac z programow, czesto wlasnych (czyli najpierw pisalismy cos, co potem liczylo zadanie). Nie uczono mnie korzystac z Algora, ale promotor (przez 5.5 roku) na kazdy wynik z programu komercyjnego mowil mniej wiecej w te slowy, ze poki on sam nie policzy po swojemu to w tamten wynik do konca nie wierzy. U Pana sytuacja jest troszke podobna, mocno wierze ze wyniki zgodza sie z arkuszem od Panskiego dra, a jezeli nie, to zapewne cos jest ustawione w komercyjnym programie, co wplywa na wynik. Moze uwzgledniaja tam jakies tlumienie, a moze nie zaznaczyl Pan odpowiednich opcji - nie wiem bo nie znam programu - faktem zas jest, ze strach mnie ogarnia, jesli kiedys Pan cos policzy komercyjnym softwarem, a potem nie bedzie Pan wstanie intuicyjnie/zgrubnie oszacowac, ze wyniki te maja sens - stad tez moje slowa, ze nie za dobrze dla nas wszystkich bedzie, jesli z taka wiedza zacznie Pan cos projektowac,
- mocno mnie zniecheca to, ze uparl sie Pan na to, zebysmy rozwiazali Panu zadanie w MathCadzie. Pana dalej nie interesuje zjawisko, ale uzyskanie identycznych wynikow obowiazkowo z Algorem. Nie chce sie madrzyc, ale ja juz w krotkim zyciu widzialem takie glupoty wprowadzone do programow komputerowych, ze glowa mala.
Wciaz bede obserwowal temat, zyczac Panu aby nie zaliczyl Pan przedmiotu, gdyz w mojej zgrubnej ocenie na podstawie tego co Pan pisze, nie zasluguje Pan na zaliczenie. Brakuje Panu wiedzy o podstawach mechaniki, ale rowniez umiejetnosci spojrzenia na problem.
Zyczac sukcesow w walce o uzyskanie papierka - Gbur i Ciemnogrodzianin, ale nie zadufany w sobie |
|
Autor |
diadyn
Użytkownik
Data rejestracji: 21.11.09 |
Dodane dnia 03/19/2010 09:30 |
|
|
Nie chce mi się rozpisywać wiec
Mając macierze K i M obliczasz:
KL=M^-1*K
λ:= eigenvals(KL)
λ1:=sort(λ
w=pierwiastek(λ
I chyba dzielisz to przez 2pi i porównujesz z Algorem
ehh Algor stare dobre czasy
|
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 03/19/2010 18:39 |
|
|
Do dyskutantów mam OGROMN¡ prośbę. Zostawcie forum do wypowiedzi merytorycznych. Jak chcecie podyskutować na inne tematy polecam PW!
|
|
Autor |
Reiv
Użytkownik
Dodane dnia 03/25/2010 20:07 |
|
|
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi szczegolnie "dziadynowi" chociaz jego zapis byl inny ale prowadzil do tych samych wynikow, problem tkwil w Algorze..
P.S.
A teraz biore sie za obliczenia zmeczeniowe dachu budynku mieszkalnego Pana "sawinski"-ego, bo takowe mi zlecil
Pozdrawiam i Zycze Sukcesow.
Edytowane przez Reiv dnia 03/25/2010 20:08 |
|
Autor |
sawinski
Użytkownik
Dodane dnia 03/26/2010 05:57 |
|
|
hmm chyba nie zlapalem zartu, badz nie wiem o co chodzi:/ |