Jeżeli do oprogramowania inżynierskiego można podpiąć własne procedury to NVIDIA udostępnia darmowy driver NVCC za pomocą którego można kompilować kod napisany w C. Można to robić z Visual Studio (od wersji 10) pod Windows lub używając gcc pod Linuxem.
Wówczas oprogramowanie optymalizuje się pod posiadaną kartę graficzną. Warto mieć kartę o CUDA capability większym niż 2.0 ze względu na obsługę typu double.Zobacz Komentarze Newsów
Czy ktoś z forum korzysta może z Elmera? Bardzo ciekawi mnie jak to działa. Bo z tego tutka wynika, że jest OK, a tymczasem ja próbowałem... bezskutecznieZobacz Komentarze Newsów
Zagadnienie dotyczy kontaktu z tarciem zakrzywionych powierzchni brył (typu walec we wgłębieniu na płaszczyźnie, pod obciążeniem wzdłuż osi walca, z tarciem pomiędzy walcem i płytą).
Siatka jakiego typu jest w tym przypadku najlepszą: heksa-heksa, heksa -tetra, czy tetra- tetra (dla odpowiednio walca i płyty)?
Z mojego doświadczenia wynika, że heksa-heksa nie działa najlepiej.
Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam.
Edytowane przez ola dnia 11/23/2009 18:43
Należy pamiętać o jednym , ale istotnym elemencie tej zabawy! O ile my w preprocesorze zadajemy różne modele kontaktu, typu powierzchnia -powierzchnia to w ostatecznym rachunku i tak chodzi o napisanie równania, które jest oparte o schemat rozłożenia węzłów i w węzłach znajduje swoje odzwierciedlenie. Tak więc myślę, że chodzi po prostu bardziej o to by węzły w strefie kontaktu były tak rozłożone, że powierzchnia (interpolowana węzłami) była "w miarę" gładka.Z tej przyczyny HEXY, jako związane z siatką czworokątną, do niektórych kontaktów nadają się trochę gorzej, łatwo sobie odpowiedzieć na pytanie w których - ano w tych gdzie krzywizna powierzchni odkształconych będzie "chropowato" oddana przez taką siatkę. Wniosek - trójkąty spiszą się lepiej.
Ale!!! Zawsze jest jakieś ale! Siatka hexagonalna ma też swoje zalety! NP. jeżeli coś miękkiego wnika w coś twardego, to siatka hexów na tym czymś twardym nie powinna być kłopotliwa, a wyniki będą OK!
Mam podobny problem. Mianowicie chciałbym zamodelować w ANSYSie Workbenchu prosty przypadek wciskania sfery w płytę (analiza naprężeń Hertza). Nie wiem jak dobrać wartość tolerancji penetracji i sztywność kontaktu. Dla kontaktu typu "Frictionless" sfera z płytą przenikają się tak, jakby kontaktu nie było w ogóle. Powstaje problem ze zbieżnością. Dla kontaktu typu "onded" czy "o separation" liczy się. Jeżeli ktoś jest trochę bieglejszy w tej kwestii, to będę wdzięczny za podpowiedź...
Problem możesz rozwiązać doświadczalnie. Masz trzy parametry: sztywność elementu, tolerancję penetracji, i ilość iteracji. Zależność (mniej więcej) jest taka: im sztywniejszy element tym model kontaktu jest bliższy rzeczywistemu, ale tym wartość tolerancji musi być mniejsza (zmniejszamy tolerancję) Wartość sztywności może być mniejsza, choć nie powinna być mniejsza niż sztywności łączonych przez element GAP elementów (a jeszcze lepiej przynajmniej o rząd)i wtedy zwiększyć możemy tolerancję ale kosztem zwiększenia ilości iteracji.
Proces odbywa się bowiem tak, że sprawdzamy zagłębienie jednego obiektu w drugi i na podstawie wartości wzajemnego zagłębienia i parametrów GAP'a ustalamy pierwsze przybliżenie sił kontaktu (tu ciekawostka robimy to w wariancie naprężeniowym równań MES). Te siły przykładamy do modelu (bez gapa) liczymy odkształcenie (w klasycznym wariancie przemieszczeniowym MES) jeżeli jest ciągle zagłębienie to ponownie wyliczmy wartość siły (wariant naprężeniowy)i przykładamy je do modelu w miejscu GAPa .... itd (Iteracja jest potrzebna by wariant naprężeniowy dotyczył tylko elementów GAP, gdyby go liczyć dla całego modelu to iteracja jest zbędna)
Edytowane przez piotr dnia 05/20/2010 21:11
Ach i jeszcze jedno, problemem w Twoim wypadku jest prawdopodobnie to, że kula jest swobodna! Dlatego z dodatkiem tarcia działa- bo pojawiają się siły "trzymające" kulę. Pierwszy punkt kontaktu złącz "a sztywno" z powierzchnia i będzie OK lub dodaj małe wartości na przekątnej macierzy sztywności (niestety nie wiem jak to zrobić w Antku - może ktoś podpowie?).
Skocz do Forum:
Reklama
Szukaj
Logowanie
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Bulix 26.01.2022 Witam, szukam osoby która ogarnia program FEMM.
damian14100 25.01.2022 Witam,
Czy znajduje się na forum osoba która ma doświadczenie w obliczeniach wytrzymałościowych wózków wagonowych ?
BE-FEA 31.03.2021 Nie pracuję w Deform, ale może coś podpowiem na zasadzie analogii do innych programów MES. Napisz jeśli nadal aktualne.
daniel8894 31.03.2021 Czy pomógłby ktoś w zrobieniu symulacji procesu skrawania w Deform 3 d
BE-FEA 09.03.2021 Postaram się pomóc, zapraszam do kontaktu jeśli nadal aktualne.
kinia22 09.03.2021 witam, potrzebuje kogoś kto pomoże w przygotowaniu projektu w programie COMSOL - przeplyw ciepła przez ośrodek porowaty!
BE-FEA 02.04.2020 Przerobiło mi jedną literę na emotkę. Chodzi o przycisk new thread
BE-FEA 02.04.2020 Żeby dodać nowy temat wystarczy wejść w odpowiedni dział i kliknąć mały przycisk "ew thread" po prawej stronie.
KrzywaOHIO 30.03.2020 Jak dodać nowy wątek na forum?
Konrad96 02.12.2019 Witam, czy jest tu ktoś kto dobrze zna się na programie Robot struktural i pomógłby mi zamodelować belkę żelbetową podobną do belki użytej w badaniu? Proszę o kontakt jeśli ktoś chciałby pomóc