Autor |
Drgania rurociągów na estakadach |
guzo
Użytkownik
Data rejestracji: 17.07.09 |
Dodane dnia 07/28/2009 14:14 |
|
|
Mam pytanie do jakiego kryterium można odnieść drgania rurociągów na estakadach?Czy w ogóle istnieje takie kryterium? |
|
Autor |
RE: Drgania rurociągów na estakadach |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/28/2009 18:19 |
|
|
A co to znaczy:
do jakiego kryterium można odnieść
Nie rozumiem. Proszę napisz otwartym tekstem o co chodzi. |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 07/29/2009 08:05 |
|
|
Postaram się opisać problem. Mam jakiś odcinek rurociągu który na pewnej długości jest posadowiony na estakadzie. Drgania generowane są od sprężarki tłokowej. Mój problem polega na tym żeby tak dobrać sztywność estakady żeby układ był stabilny i drgania wywołane przez sprężarkę nie powodowały rezonansu. Moje pytanie jest takie czy istnieje zależność na podstawie której mogę dobrać sztywność estakady znając sztywność rurociągu?Kolejne pytanie jeżeli już otrzymam wyniki drgań do czego je przyrównać żeby być " po bezpiecznej stronie"?
Edytowane przez guzo dnia 07/29/2009 08:06 |
|
Autor |
dyku
Użytkownik
Miejscowość: 3CITY
Data rejestracji: 13.05.08 |
Dodane dnia 07/29/2009 13:42 |
|
|
guzo napisał/a:
Postaram się opisać problem. Mam jakiś odcinek rurociągu który na pewnej długości jest posadowiony na estakadzie. Drgania generowane są od sprężarki tłokowej. Mój problem polega na tym żeby tak dobrać sztywność estakady żeby układ był stabilny i drgania wywołane przez sprężarkę nie powodowały rezonansu. Moje pytanie jest takie czy istnieje zależność na podstawie której mogę dobrać sztywność estakady znając sztywność rurociągu?Kolejne pytanie jeżeli już otrzymam wyniki drgań do czego je przyrównać żeby być " po bezpiecznej stronie"?
Sprawdź częstotliwość drgań własnych rurociągu, lub zespołu rurociąg-estakada. To drugie bedzie blizesz prawdy.
Jeżeli sprężarki generuja drgania o zbliżonej częstotliwości to znaczy że jest niebezpiecznie.
Im dalej od tych czestotliwości tym lepiej.
pozdr, dyku
Edytowane przez piotr dnia 07/29/2009 18:40 |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 07/29/2009 14:10 |
|
|
Dyku dzięki za pomoc drgania rurociągów mam do czego przyrównać bo takie fajne kryterium i wiem kiedy jestem po bezpiecznej stronie z drganiami chodzi mi dokładnie o to zeby dobrac sztywnosc estakady znajac sztywnosc rurociagu zeby rura nie wprowadzala w drgania estakady.
Edytowane przez piotr dnia 07/29/2009 18:40 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/29/2009 18:45 |
|
|
Zaraz, zaraz tzn, że ta estakada jest tylko dla tego rurociągu? Jeżeli tak to sprawa się o tyle upraszcza, że można to zrobić belkowo.
A dodatkowe pytanie brzmi: te drgania pochodzą od zamian ciśnienia w rurociągu czy są drganiami wywołanymi przez drgania samej sprężarki? |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 07/29/2009 18:56 |
|
|
Chyba chodzi o to że są zmiany ciśnienia w rurze i stąd pochodzą drgania (??)
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 07/30/2009 08:08 |
|
|
Tak estakada jest dla samego rurociągu. Drgania pochodzą od sprężarki i chodzi mi żeby dobrać tak sztywność estakady żeby rurociąg nie wprawiał jej w drgania. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/30/2009 09:12 |
|
|
No to coś się wyjaśniło!
Najważniejsze - zrób wszystko by odseparować estakadę od drgań! Przydał by się jakiś tłumik albo separator drgań!
Po drugie to czy możesz potraktować rurociąg jako wymuszenie+obciążenie czy jako część estakady, bo w tym tkwi problem, zależy od kilku rzeczy. Po pierwsze od sposobu mocowania rurociągu do estakady, po drugie od wzajemnej sztywności rury i estakady.
No a na koniec trzeba policzyć częstości drgań własnych bądź układu rura+estakada bądź samej estakady obciążonej tylko rurą.
Ponieważ są to drgania od sprężarki więc nie można pominąć (jeżeli są) podpór pionowych, co można by zrobić, moim zdaniem, przy drganiach od skoków ciśnienia. |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 07/30/2009 10:17 |
|
|
A istnieje jakieś kryterium odnosśnie sztywności gdzie na podstawie sztywności rurociągu dobiore sztywność estakady????Bo jeżeli nie musze wtedy wszystko wrzucać do patrana i zajmie mi troche zaprojektowanie tego A jak istnieje takie kryterium to moge wszystko wrzycic do AutoPipe i mam ma sprawie |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 07/31/2009 09:14 |
|
|
Pytam o takie kryterium bo chciałbym estakade zastąpić podporą o danej sztywności co bardzo by mi ułatwiło zaprojektowanie takiego odcinka. Z góry dziękuję za pomoc |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 07/31/2009 20:05 |
|
|
I wszystko dobrze tylko nie wiemy jak to w tej chwili wygląda (ta twoja estakada). Wzór do szybkiego obliczenia częstotliwości rezonansowej istnieje dla układów belkowych z jedną masą jest to tzw wzór Geigera:
f=0,5/sqrt(Yst)
gdzie
Yst = to statyczne ugięcie w punkcie przyłożenia masy (punktowej) m pod ciężarem tej masy.
Ale czy to choć trochę pasuje do Twojej sytuacji...? Nie wiem!
Edytowane przez piotr dnia 07/31/2009 20:06 |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 08/17/2009 09:09 |
|
|
Mam takie pytanie czy można zastąpić estakadę (znając jej sztywność) np zamocowaniem pionowym????Czy taki układ będzie adekwatny do takiego układu z estakadą??
Edytowane przez guzo dnia 08/17/2009 09:09 |
|
Autor |
Rocco
Użytkownik
Data rejestracji: 07.08.09 |
Dodane dnia 08/19/2009 09:32 |
|
|
Hm, trudne pytanie. Powinieneś porobic proste modele belkowe i zobaczyc jak sie ma co do czego(porownujac to z wynikami analitycznymi). Ja tak zawsze robie. W drganiach najwazniejsze jest odwzorowanie masy i sztywności przedewszystkim .Polacznie estakady z rurociagiem rowniez musisz odwzorowac poprzez sprezyne o odpowiedniej sztywnosci.
Powodzenia |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 08/21/2009 21:30 |
|
|
A ja chciałbym zobaczyć jakieś rysunki, bo z opisu to niewiele potrafię wyobrazić sobie o co właściwie chodzi. |
|
Autor |
guzo
Użytkownik
Dodane dnia 08/28/2009 07:52 |
|
|
Rysunki owszem mogę przesłaćpoproszę o maila Pana Piotra. |
|
Autor |