Autor |
Myjka wysokociśnieniowa KARCHER |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 08/25/2008 23:10 |
|
|
Chyba każdy zna Karchery, myjki wysokociśnieniowe.
Ich parametry znajdują się tu:
http://www.karcher.pl/versions/pl/assets/Urzadzenia%20domowe.pdf
Strona 13.
Najważniejsza zebrałem tu:
Ciśnienie maksymalne (bar/MPa) max. 100/10 max. 100/10 max. 100/10 max. 100/10 max. 100/10
■ Wydajność pompy 330 l/h 330 l/h 330 l/h 330 l/h 330 l/h
■ Maks. temp. doprowadzanej wody 40 °C 40 °C 40 °C 40 °C 40 °C
Mam geometrię dyszy wysokociśnieniowej (pistoletu) i mam obliczyć jak woda "napiera" na ścianki dyszy. Jak się odkształca dysza, jakie są naprężenia obudowy dyszy.
Projekt mam wykonać do końca stycznia 2009. Więc jest trochę czasu. Jaki soft będzie tu najlepszy ? Jak się do tego zabrać - proszę o wskazówki ? |
|
Autor |
RE: Myjka wysokociśnieniowa KARCHER |
Luk_Fiz
Użytkownik
Data rejestracji: 20.08.08 |
Dodane dnia 08/26/2008 08:14 |
|
|
Ansys CFX dalby rade pod warunkiem przygotowania odpowiedniej siatki - ma to duze znaczenie przy obliczaniu sil reakcji.
Pozdrawiam,
Lukasz |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/26/2008 09:10 |
|
|
... i wszystko co ma FLOW w nazwie Problem powinien dać się potraktować (chyba) jako kołowosymetryczny więc da się go zrobić jako 2D co powinno pozwolić na dostatecznie gęsty podział siatki. A musi być naprawdę gęsta bo to przepływ burzliwy! |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 08/26/2008 10:10 |
|
|
Ze stwierdzeniem "A musi być naprawdę gęsta bo to przepływ burzliwy!" nie mozna isc zbyt daleko. Siatka ma byc tak gesta jak powinna i tylko tyle - jak sobie za bardzo zagescisz zaczna sie prawdziwe klopoty (albo DNS).
Tak czy owak zacznij od kartki.
Pozdrawiam,
Lukasz |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/26/2008 18:19 |
|
|
Luk_Fiz , zainteresowało mnie to cyt:
...Siatka ma byc tak gesta jak powinna i tylko tyle...
Tzn może coś konkretniej...
Dodam jeszcze taki link z ciekawym demo:
http://www-harwell.ansys.com/demoroom/details.php?id=36,59
Edytowane przez piotr dnia 08/26/2008 18:30 |
|
Autor |
Luk_Fiz
Użytkownik
Dodane dnia 08/27/2008 08:59 |
|
|
Gdybym ja mial to walkowac to staralbym sie zrobic tak:
- w kierunku prostopadlym do scianki stosownie do uzytego modelu turbulencji. Tutaj prawdopodobnie standardowy k-e sie dobrze sprawdzi - pierwszego noda w 20 y+ (tak chyba jest napisane w instrukcji wiekszosci kodow) ale raczej jeszcze gesciej, problem bedzie na to czuly. W calej warstwie przysciennej dac troche wiecej niz zwykle nakazywane 15
- w kierunku przeplywu policzyc analitycznie jak sie zmieniaja naprezenia i starac sie dac jakas rozsadna liczbe podzialow zeby to uchwycic. Mozna sobie przyjac jakies kryterium - np 1 podzial na 5% zmiany momentu.
- koniecznie nie starac sie jakos na pale zageszczac siatki poza warstwa przyscienna- zaczniesz wlazic z butami w jakies tam skale kolmogorova i nigdy residuow nie ubijesz,
- koniecznie na koncu zrobic mesh studies,
- koniecznie zaczac od policzenia na kartce,
- jezeli chodzi o podzial siatki w samej dyszy (w sensie w ciele stalym) to nie wiem bo sie nie znam.
Pozdrawiam,
Lukasz |
|