Autor |
Skalowanie obiektu; Przekroje wizualizacji |
Idiom_1
Użytkownik
Data rejestracji: 17.11.12 |
Dodane dnia 06/14/2014 22:21 |
|
|
Witam,
czy jeśli mam obiekt 3D tworzony jakby z kilku, to jest opcja przeskalowania całości?
Oprócz tego chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe obserwowanie wyników w 3D ale w wybranym przekroju, żeby zobaczyć co dzieje się wewnątrz materiału?
Dziękuję za rady i pozdrawiam 
Edytowane przez Idiom_1 dnia 06/15/2014 02:26 |
|
Autor |
RE: Skalowanie obiektu; Przekroje wizualizacji |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/15/2014 13:07 |
|
|
Pytanie ciekawe, ale pozbawione kontekstu. Jak sądzę dotyczy konkretnego oprogramowania... jakiego? |
|
Autor |
Idiom_1
Użytkownik
Dodane dnia 06/15/2014 22:06 |
|
|
Jeeej najmocniej przepraszam... tak często tu proszę o pomoc że zapomniałem napisać... chodzi o Abaqusa.
Ponadto jako trzecie pytanie chciałbym dodać, czy jest możliwe, że prawidłowo wykonany obiekt 3D - symetryczny(!), po nałożeniu siły grawitacji (oś Z) i zablokowaniu ruchu w kierunku osi Z, powoli przesuwa się w płaszczyźnie XY?? Czy jeśli tak się dzieje, znaczy że jest błąd i obiekt nie jest symetryczny?
Dziękuję za poświęcony czas,
pozdrawiam :) |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 06/16/2014 17:41 |
|
|
Na pierwsze pytanie odpowiedź, brzmi, oczywiście że się da. jest ikonka w pionowym pasku narzędzi odpowiedzialna za to, nie pamiętam jak nazywa się narzędzie ale w dolnej części paska je znajdziesz. Łatwo się domyślić po wyglądzie ikonki.
Na drugie pytanie, odpowiedź brzmi, "błędy numeryczne", a w mesie nie masz tarcia, jeżeli go nie zadasz, tak więc nawet minimalna siła może powodować gigantyczne przemieszczenia, i to jest powód błędu w obliczeniach.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
Idiom_1
Użytkownik
Dodane dnia 06/16/2014 18:11 |
|
|
Dziękuję, ale w sumie nie wiem jak to zrobić, bo jeśli chodzi o rysowanie w tym abaqusie, to robię na zasadzie, że rysuje powiedzmy okrąg i wyciągam, coś tam dorysowuję i wyciągam, i jakby się robią różne 'widoki' czy płaszczyzny, i jak chce w sketcherze to przeskalować to jakby nie mogę zaznaczyć całego obiektu tylko poszczególne, a później one mi się nie łączą. Ale ok, przerysowałem to jeszcze raz, więc tu nie ma problemu. Rozumiem że drugie pytanie jest możliwe że to nie jest błąd w rysunku że mi się obiekt przemieszcza.
A pytanie jedno dalej otwarte jest, czy da się zobaczyć wyniki w przekroju a nie tylko widok zewnętrzny?
Dziękuję, pozdrawiam :) |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 06/16/2014 22:42 |
|
|
Twoje pytanie o skalowanie jakoś mi umknęło.
Skalowanie "parta" odbywa się przy kopiowaniu części, jak mnie pamięć nie myli. Jutro sprawdzę i potwierdzę.
To co wcześniej napisałem dotyczyło "oglądania" wyników w przekrojach.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 06/16/2014 22:43 |
|
Autor |
Idiom_1
Użytkownik
Dodane dnia 06/18/2014 02:49 |
|
|
Dziękuję bardzo!!!
Racja, ikonka przekroju dość wymowna.
Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam :) |
|
Autor |
Idiom_1
Użytkownik
Dodane dnia 06/25/2014 12:59 |
|
|
Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu, bo tutaj poruszałem częściowo mój nowy problem. Chodzi o to że obraca mi się model, pomimo iż zablokowałem rotację...
Mam kształtem powiedzmy garnek (zawieszony na kołnierzu na górze), i chcę mu zablokować możliwość poruszania się w dół (oś Z) oraz zablokować możliwość obrotów (wszelkich, ale zwłaszcza w osi Z). Jednocześnie, nie mogę blokować mu możliwości przemieszczania się w płaszczyźnie XY (bo jak go grzeję, to on się rozszerza, więc jak go blokuję, to naprężenia skaczą mocno, a w rzeczywistości nie jest blokowany w osi XY). Więc znajduję punkt na jego dnie i go blokuję w płaszczyźnie XY.
Teraz podsumuję:
Krawędź na której jest zawieszony blokuję w:
- U3
- UR1,2,3
Punkt na dnie (żeby nie uciekał w płaszczyźnie XY) blokuję w:
- U2, U3
- UR1,2,3
W takim przypadku obiekt nie powinien się obracać wokół własnej osi, prawda?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :) |
|