Autor |
Dynamika, macierz transformacji, problem |
KazikKazik
Użytkownik
Data rejestracji: 02.12.08 |
Dodane dnia 12/02/2008 11:57 |
|
|
Dany jest układ prętowy jak w załączniku. Ciężar własny i obciążenie stałe zgranulowałem do węzłów i mam problem z opisaniem przemieszczeń mas. Dokladnie z przejsciem ze wspołrzednych kartezjanskich do uogolnionych - macierz A we wzorze u=A*q. Moglby ktos doradzic cos?
http://wyslijto.pl/download/bmheml9rrx |
|
Autor |
RE: Dynamika, macierz transformacji, problem |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 12/02/2008 18:47 |
|
|
określ dokładnie gdzie są przeguby, bo nie wiem co oznaczyłeś jako przegub a co jako masę skupioną. Sądzę, że belka pionowa jest utwierdzona ale czy mam rację? Daj obrazek bez mas , tylko z przegubami. |
|
Autor |
KazikKazik
Użytkownik
Dodane dnia 12/02/2008 19:25 |
|
|
Trzy pręty schodzą sie do wspólnego sztywnego węzła. Pręt pionowy utwierdzony,zas pozostałe 2 skośne podparte przegubowo przesuwnie.
dynamikaa.pdf |
|
Autor |
benek
Użytkownik
Miejscowość: net
Data rejestracji: 26.05.07 |
Dodane dnia 12/04/2008 18:50 |
|
|
wydaje mi się że mówimy o dwu stopniach swobody: przemieszczenie i obrót węzła w którym skupiają się pręty. |
|
Autor |
KazikKazik
Użytkownik
Dodane dnia 12/05/2008 11:26 |
|
|
Problem dotyczy przejscia ze wspolrzednych kartezjanskich lokalnych do uogolnionych wspolrzednych Lagrange'a, przy pominieciu odkształcalności podłużnej prętow (EA=nieskończoność). Problem juz rozwiazalem - sa 2 stopnie swobody dynamicznej (2 niezależne przemieszczenia). Dzieki za zainteresowanie. |
|