Autor |
Analiza modalna-typ elementów |
knife
Użytkownik
Data rejestracji: 05.08.10 |
Dodane dnia 08/05/2010 09:37 |
|
|
Witam
Chciałem się zapytać i poruszyć temat odnośnie elementów używanych do analiz modalnych, czy są jakieś preferencje odnośnie takiego typu obliczeń. Dzięki i pozdrawiam. |
|
Autor |
RE: Analiza modalna-typ elementów |
knife
Użytkownik
Dodane dnia 08/05/2010 13:09 |
|
|
to może dodam to co udało mi się zaobserwować i znaleźć, otóż w większości symulacji które znalazłem używane były shell-e i z mojego małego ale jakiegoś już doświadczenia powiem że wydawało by się to logiczne ale nie będę mówił dlaczego, ponieważ nie chce nic sugerować i chciałbym zobaczyć jak inni do tego się odnoszą. Podobne wyniki dają elementy quadratic 20 węzłowe choć wartości są mniejsze. Może ktoś coś doda? albo mnie poprawi. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/05/2010 22:03 |
|
|
Ależ to nie jest i zarazem jest proste. Typ elementu dobierasz do rodzaju modelu. Rodzaj analizy ma (w pewnym sensie) drugorzędne znaczenie. Twoje pytanie więc, moim zdaniem, jest błędnie sformułowane. Ważne, żeby dobrany typ elementów w Twoim systemie umożliwiał analizę częstości drgań własnych. I to jedyny warunek właściwie (no bo można jeszcze się zastanawiać nad subtelnościami). Analiza modalna to po prostu wykorzystanie ortogonalności szeregu postaci własnych drgań w metodzie galerkina. A ponieważ i tak zazwyczaj ograniczamy się do kilku postaci drgań to w tym sensie dobór typu elementu do metody ma drugorzędne znaczenie. Zaś aby dokładnie policzyć postaci drgań własnych to trzeba poprawnie dobrać rodzaj elementów do rodzaju modelu (cienkościenny, prętowy, bryłowy....) |
|
Autor |
PaulVanDyke
Użytkownik
Miejscowość: WAWA
Data rejestracji: 08.06.08 |
Dodane dnia 08/06/2010 00:33 |
|
|
Takie pytanie, jakie elementy nie nadają się do takiej analizy? (i może krótko: dlaczego?).
Pozdrowienia,
PVD |
|
Autor |
knife
Użytkownik
Dodane dnia 08/06/2010 09:16 |
|
|
Do piotr
Co masz na myśli mówiąc ' typ elementów w Twoim systemie' . Nie wiem co dla Ciebie też znaczą subtelności bo ja po przeprowadzeniu takich analiz na różnych elementach miałem dość rozbieżne wyniki. Poprawnie przeprowadzona analiza modalna wg szpeców od łodzi podwodnych powinna zawierać tyle modów aby suma mas efektywnych w każdym kierunku była równa co najmniej 90% masy całego modelu. To nie jest takie hop-siup jak by się mogło wydawać.
Edytowane przez knife dnia 08/06/2010 09:16 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 08/08/2010 13:04 |
|
|
Odp.1 ' typ elementów w Twoim systemie'
każdy system liczący ma bibliotekę własnych elementów, w której nie każdy typ obejmuje wszystkie dostępne typy analizy...
Odp2 '...dla Ciebie też znaczą subtelności'
to znaczy, że wpływ jakiegoś parametru ma mniejszą "siłę oddziaływania" co nie zmienia faktu, że każdy element ma swoje własności i dlatego np. (i oczywiście "między innymi" uzyskuje się różne wyniki, wynika to jednak GŁÓWNIE z dostosowania typu elementów do modelu a nie z doboru elementów do typu analizy. Oczywiście mam na myśli elementy oddające w swoim wewnętrznym opisie sposób zachowania modelu, a więc np gdy masz elementy o trzech lub sześciu stopniach swobody w węźle - będziesz miał też różne wyniki przy podobnym podziale choć "w granicy" powinny być oczywiście zbieżne.
Odp. 3 "...najmniej 90% masy całego modelu"
warunek dość powszechnie znany i raczej oczywisty, w końcu chcesz znać zachowanie całego modelu (czyż nie?). Co nie zmienia faktu, że 90% modeli spełnia go już przy wzięciu pod uwagę 3-4 postaci drgań własnych...
No i na końcu w dalszym ciągu nie wiemy CO liczysz więc ewentualna pomoc będzie raczej natury takiej jak nasza dyskusja... ogólna |
|
Autor |
ManiaN
Użytkownik
Data rejestracji: 19.09.12 |
Dodane dnia 09/19/2012 19:36 |
|
|
No właśnie, najważniejsze żeby doprecyzować, wtedy będzie konkret:) |
|