Autor |
Uproszczenia przy modelowaniu powłokowym |
exc
Użytkownik
Data rejestracji: 16.11.08 |
Dodane dnia 07/07/2009 14:19 |
|
|
Witam,
Próbuję policzyć konstrukcję spawaną z blach i rur grubościennych. Postanowiłem trochę się pomęczyć i wykonać model powłokowy. Mam taką sytuację, że do rury grubościennej (gr. scianki 40mm)przyspawane są stycznie blachy o gubości 12mm. Jeżeli zamodeluję powierzchnie środkowe to nie będą się one stykały ale powstanie szczelina wielkości 26mm. Jak modelujecie tego typu połączenia? |
|
Autor |
RE: Uproszczenia przy modelowaniu powłokowym |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 07/07/2009 20:23 |
|
|
To zależy jak bardzo chcesz się modelem bawić i jak ważne są te miejsca. Jeżeli lubisz się bawić i miejsca są ważne to w miejscu połączenia wstaw krótką powłokę od płaszczyzny obojętnej grubszej blachy do płaszczyzny obojętnej cieńszej. Powłoka ta winna mieć parametry grubszej blachy. Jeżeli zaś masz przypadek przeciwny to w odległości co najmniej 3-4 grubości blach "zjedź" z płaszczyzną obojętną grubszej blachy "po skosie" do płaszczyzny obojętnej cieńszej blachy.
W skrajnym przypadku np b.dużej różnicy grubości, umieść płaszczyznę środkową cienkiej blachy w płaszczyźnie obojętnej grubszej.
Edytowane przez piotr dnia 07/07/2009 20:24 |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 10/01/2009 15:42 |
|
|
A być może warto zamodelować to nawet zgrubnie, a później wykonać sub model?
pozdr
Tomek |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/01/2009 21:03 |
|
|
Myślę, że mogą być z tym kłopoty . Skoro kolega exc zdecydował się na model powłokowy to prawdopodobnie jest to dosyć duży model. A jak znam życie czasu już nie ma...
Ale oczywiście to dobra rada. I powiem szczerze, że chętnie zobaczyłbym wyniki. |
|
Autor |
oles
Użytkownik
Data rejestracji: 02.10.10 |
Dodane dnia 05/10/2011 08:38 |
|
|
Witam
Staram się policzyć ugięcie mostu stalowego suwnicy. Zrobiłem model w inventorze i przerzuciłem do algora, tam wygenerowalem mesh na powierzchniach srodkowych i teraz jak polączyć te powierzchnie? czy mam ten model podociagac w inventorze? czy moze zamiast generowania mesh na midplane zrobic w inv osobny model powierzchniowy?? Czy moze jeszcze inaczej doradzicie...
Bede wdzieczny za pomoc |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/10/2011 16:28 |
|
|
Nie wiem co potrafi algor w połączeniu z inventorem, ale mnie w życiu nie udało się zrobić złożonego modelu powierzchniowego inaczej niż w preprocesorze. Bo nawet model powłokowy w CAD'zie inaczej poczyna sobie z połączeniem powierzchni, pewne podziały ,niezbędne w MES w CAD'zie są nadmiarowe a więc zbędne. |
|
Autor |
oles
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 17:11 |
|
|
A jak te powierzchnie podociągać? kontakty jakieś miedzy nimi ustalić czy dodatkowe powierzchnie?? poradziłbyś coś?? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 18:14 |
|
|
Tak jak napisał Piotr,
Jeśli Twój model jest stosunkowo prosty, zrób go bezpośrednio w preprocesorze i stwórz jedną spójną siatkę. Bo zazwyczaj zawsze coś się rozjedzie. Wydaje mi się, a przynajmniej nie spotkałem się osobiście z softem, który automatycznie i poprawnie zmienia modele solidowe na shelle. Pytanie skoro robiłeś model z myślą o analizie powłokami, to czemu zrobiłeś go solidami? Jak dla mnie najprościej i najszybciej, zrobić model powłokami, w takim programie jaki Tobie odpowiada, a najlepiej w preprocesorze do Twojego solvera.
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 05/10/2011 18:15 |
|
Autor |
oles
Użytkownik
Dodane dnia 05/10/2011 21:36 |
|
|
Model bryłowy będzie do prezentacji a powłokowy do obliczeń...radzono mi żeby wykorzystać model solid do stworzenia powierzchni środkowych a potem zaimportować go z powrotem do inventora i tam podociągać powierzchnie...zrobiłem też osobny model powłokowy tylko nie wiem jak modelować niektore powierzchnie gdy jedna blacha jest dospawana na drugiej? |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2011 07:20 |
|
|
Tak na inżynierskie oko. Suwnica - belka o przekroju kwadratowym, pracująca na zginanie, zazwyczaj. W związku z czym ważny jest moment przekroju i wskaźnik na zginanie. Czyli ważne jest w którym miejscu będziesz miał "mocniki".
Już wiesz, którą powierzchnie dociągnąć do której?
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
oles
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2011 10:10 |
|
|
No właśnie za bardzo nie rozumiem...to jest mój pierwszy model powierzchniowy więc braków u mnie całe mnóstwo i jak można to poprosiłbym o łopatologicznie wytłumaczenie tego dociągania powierzchni...będę baardzo wdzięczny
|
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 05/11/2011 21:02 |
|
|
Prostu ciągnij powierzchnie to przecięcia osi obojętnych, pod warunkiem, że nie będziesz zmieniał offsetu grubości, bo to zmienia postać rzeczy.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ...
Edytowane przez Tomekk dnia 05/11/2011 21:06 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 05/12/2011 18:02 |
|
|
Jest jedna zasadnicza rada: uproszczenia, które wprowadzasz do modelu powinny co najwyżej go "osłabiać". I tak np podwójne jedna na drugiej położone blachy w przypadku powierzchni w całości rozciąganych spokojnie możesz modelować jak jedna blachę o podwójnej grubości (puryści: cisza) niestety nie sprawdzi się to gdy blacha jest zginana lokalnie lub jest w całości ściskana (w tym przypadku możesz modelować jako jedną płytę al pamiętać musisz o stateczności)! wyjściem najbardziej bezpiecznym (choć dalekim od optymalizacji) jest zamodelowanie dwóch blach w tym samym miejscu (bez offsetu).
Najbardziej poprawne jest oczywiście odtworzenie offsetu i dodanie kontaktu, ale... kto by się w to chciał bawić?, że nie wspomnę, że liniowość modelu szlag trafia... |
|
Autor |
oles
Użytkownik
Dodane dnia 05/12/2011 20:03 |
|
|
Dzięki wielkie za pomoc panowie!! |
|