Autor |
Abaqus bolt load, ale troche inaczej |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 01/26/2011 22:14 |
|
|
Witam wszystkich,
Potrzebuje wykonać analizę skręcanej konstrukcji, tylko wielkość całego modelu może przygnieść mój sprzęt, a istotnym elementem jest właśnie to skręcane połączenie. I tu pojawia się mój problem.
Mógłbym za modelować całe 50 śrubek i zadać im "bolt load" i "zmotywować" szefa do zakupu potężniejszej maszynki. Albo użyć konektorów i zmniejszyć wysiłek obliczeniowy do sensownych rozmiarów. Tylko... ehh zawsze jest jakieś TYLKO. Tylko nie wiem jak założyć "bolt load" do konektorów... Bo "bolt load" można założyć tylko na powierzchni przekroju poprzecznego bryły (śruby).
Jakieś pomysły?
Dzięki
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
RE: Abaqus bolt load, ale troche inaczej |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 01/30/2011 13:22 |
|
|
Nie znam Abaqusa, ale jeżeli dobrze rozumiem to chodzi po prostu o siłę z jaką śruba ściąga skręcane powierzchnie. Więc jeżeli ją znasz, nie ma problemu, prawda? Gorzej jeżeli znasz tylko moment dokręcenia śruby. No tu mam taki pomysł: zamodeluj pojedynczą śrubę w modelu wyrwanym z modelu całości i zobacz jakie wyjdą ci siły na powierzchni styku śruby z modelem i takie zadaj w pełnym modelu już bez modelowania pełnego połączenia śrubowego. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 01/30/2011 14:28 |
|
|
Witam,
No właśnie chcę uniknąć modelowania całego połączenia i zastąpić je w jakiś uproszczony sposób. Ale jedyny jaki przychodzi mi do głowy "nie działa" (znaczy, nie mogę się doczytać czy taka opcja wogule wchodzi w grę).
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 01/30/2011 19:44 |
|
|
No właśnie o tym piszę! Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem powyżej. |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Dodane dnia 01/30/2011 20:35 |
|
|
Fajnie by było jakby życie było takie proste.
Konstrukcja, którą sprawdzam, najprawdopodobniej projektowana była tak aby to połączenie śrubowe bardziej pracowało na "ścinanie" niż "rozrywanie". Zresztą specyfika obciążeń sugeruje właśnie taki sposób myślenia. W modelu potrzebuję "fizycznego" połączenia elementów ze sobą, właśnie ze względu na obciążenia, których na pewno nie uda mi się w żaden inny sposób zrównoważyć. Z obciążeniami też zresztą mam jazdę, bo mam obciążenie jednej "części", która w "jakiś" sposób, bardziej nieliniowy, niż liniowy przenosi obciążenie na "moją" strukturę.
Nawet myślałem już o modelu płytowym, aby było prościej i później jakimś submodelu, ale qrcze nie będę robił submodelu na połączeniu kontaktowym.
Ehh, ale namotałem.
Dam znać jak będą jakieś nowe, powiedzmy wnioski w tej materii.
Dzięki Panie Piotrze.
pozdr
Tomek
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
gilroy
Użytkownik
Data rejestracji: 14.06.13 |
Dodane dnia 06/14/2013 06:41 |
|
|
Druga to wykorzystanie różnie w różnych systemach nazywanego warunkowania zachowania węzłów jednej powierzchni od zachowania węzłów drugiej powierzchi (bounding - COSMOS/M, connection -FEMAP,.???.. - Hypermesh). W tym przypadku określasz tylko jak mają się zachowywać obie powierzchnie i nie musisz uzgadniać położenia węzłów
hi |
|