Autor |
problem w wyznaczeniu sztywności obwodowej rury w marc'u |
corncholio
Użytkownik
Data rejestracji: 05.06.09 |
Dodane dnia 06/05/2009 10:33 |
|
|
witam mam problem w wyznaczeniu sztywności obwodowej rury w marc'u model zrobilem jako powłokę w catii przerzuciłem do patrana, gdzie nałozyłem siatke paverem i stworzylem 2 plaszczyzny z góry i z dołu, a nastepnie wrzucilem do marka i niewiem co dalej, ustawiam kontakt ale zabardzo niewiem jak mam to zrobic by było to dobrze. prosze o pomoc, moje gg to 5190717
Edytowane przez corncholio dnia 06/07/2009 11:00 |
|
Autor |
RE: problem w wyznaczeniu sztywności obwodowej rury w marc'u |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 06/05/2009 17:47 |
|
|
Brak tego załącznika. Ale nawet bez załącznika moje wątpliwości budzi Twoje zdanie i stworzyłem 2 płaszczyzny z góry i z dołu
piotr dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez piotr dnia 06/05/2009 18:24 |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 06/05/2009 18:16 |
|
|
corncholio - opisz dokładniej problem + jakieś zrzuty ekranu.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
corncholio
Użytkownik
Dodane dnia 06/07/2009 10:52 |
|
|
Zdjęcie modelu , płaszczyzny które są to jedna powinna utrzymywac model a druga dosiskac model z odpowiednią siłą by otrzymać 3% odkształcenia. w linku umiescilem pliki z marca
http://www.sendspace.com/file/ns0bga
corncholio dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez corncholio dnia 06/07/2009 10:57 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/08/2009 17:48 |
|
|
Niestety to problem chyba jednak obsługi Marc'a, a nie problem teoretyczny. Tak przez ciekawość zadajesz siły czy przemieszczenia? |
|
Autor |
corncholio
Użytkownik
Dodane dnia 06/08/2009 19:19 |
|
|
mam to zrobic za pomoca siły a raczej zdefiniowaneego przyrostu siły w czasie |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/10/2009 15:15 |
|
|
No to masz problem w definicji pól kontaktu. Niestety od strony Marca nie jestem w stanie Ci pomóc. Mogę służyć tylko pomocą od strony podstaw teoretycznych. Dlatego spróbuj poczytać w helpie MARC'a o definicji kontaktu typu surface-surface lub node-surface. I aby znacząco uprościć sobie zadanie załóż model, w którym conajmniej jeden punkt jest już w kontakcie. |
|
Autor |
corncholio
Użytkownik
Dodane dnia 06/15/2009 20:02 |
|
|
udało mi sei zrobić co nieco niewyskakują zadne błędy co do modelu, lecz podczas liczenia wyskakuje błąd 3002 , zmieniałem siły i pare innych ustawien i dalej to samo. mam wrazenie, że tu jest problem z loadcasem albo z ustawieniami do liczenia. a taka jest tresc erroru 3002: Analysis has failed to converge to required convergence
tolerances. One of several error conditions has been
detected and the run aborted. The output will specify
additional messages.
prosze kolejny raz o pomoc |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/15/2009 20:42 |
|
|
Treść błędu sugeruje, że są kłopoty z uwarunkowaniem położenia części kontaktujących się ze sobą, tzn. zbieżność nie zachodzi wtedy gdy w jednym kroku obliczeniowym wzajemne przemieszczenia powierzchni kontaktujących są zbyt duże aby uzyskać zbieżność z zadaną dokładnością (jest to zmienna programu). Dzieje się tak najczęściej gdy na skutek braku właściwych relacji pomiędzy powierzchniami jedna z nich, np. na skutek siły, przemieszcza się w jednym kroku obliczeniowym o bardzo dużą odległość. Jak chcesz to sprawdzić to ustaw w parametrach liczących by program dodał niewielkie wartości do przekątnej macierzy sztywności (nie wiem jak ta opcja może nazywać się w MARC'u) jak to zrobisz i program zdoła przeliczyć problem tzn, że miałem rację i musisz szukać w uwarunkowaniach przemieszczeń powierzchni kontaktowych, której zaś powierzchni to dotyczy dowiesz się z obrazu przemieszczeń - ta sprawiająca kłopoty, będzie miała największe przemieszczenia |
|
Autor |
kzurawski
Użytkownik
Miejscowość: Gdynia
Data rejestracji: 09.01.08 |
Dodane dnia 06/16/2009 13:15 |
|
|
Moim zdaniem należy włączyć obliczenia nieliniowe. Poszukaj opcji NLGEOM lub czegoś podobnego. Włączenie nieliniowości spowoduje cykliczne odświeżanie macierzy sztywności i tym samym obejście problemu z brakiem zbieżności. Oczywiście obliczenia będą trwały dużo dłużej.
...rubbish in, rubbish out... |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 06/16/2009 15:21 |
|
|
Była mowa o 3% ugięciu. Nieliniówka to armata na muchę! |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 06/18/2009 21:20 |
|
|
Jeszcze co do zbieżności wydaje mi się, że jeżeli błąd tkwi, jak twierdzi Piotr, w sposobie definicji kontaktu to nieliniówka tylko spotęguje kłopoty zamiast je rozwiązać. Bo dojdą jeszcze kłopoty z ustawieniem opcji obliczeń nieliniowych. |
|