Autor |
FEM bez mesh oparty na "natywnej geometrii" |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 09/15/2010 01:01 |
|
|
Natknąłem się na solver obliczeniowy do programu do modelowania Rhinoceros 4. Program nie potrzebuje żadnej siatki podziału, upraszczania geometrii tylko właściwości materiału oraz sam model objętościowy. Jako student wciąż zgłębiający materie obliczeń inżynierskich trochę zdziwiłem się gdyż nigdy o czymś takim nie słyszałem nigdy i nie mam pojęcia jak to tego się odnieść. Jak to jest bez tej siatki? Wyniki wiarygodne? Może ktoś z was mógłby więcej na ten temat napisać. To link do programu:
http://www.scan-and-solve.com/page/compare-with-fea |
|
Autor |
RE: FEM bez mesh oparty na "natywnej geometrii" |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 09/15/2010 08:10 |
|
|
Zwykły typowy "express"
Reszta = marketing |
|
Autor |
kojot
Użytkownik
Miejscowość: Szczecin
Data rejestracji: 24.04.10 |
Dodane dnia 09/15/2010 10:52 |
|
|
A czym jest ten "express" ? Gdybyś mógł Piotrze nieco więcej na ten temat powiedzieć byłbym wdzięczny, gdyż ciekawi mnie zasada działania takich obliczeń. |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 09/15/2010 19:13 |
|
|
Express'y to takie okrojone wersje wbudowywane w systemy CAD. Pierwszym był CosmosWorks umieszczony w Solidworksie, potem pojawiła się tego cała lawina. Przeznaczeniem tych systemów jest szybkie analiza mes głównie pojedynczych detali choć i tu pojawiły się jaskółki rozbudowy na złożenia. Podsyawowym ich założeniem jest skrajna automatyzacja procesu obliczeniowego zwłaszcza w zakresie preprocesora. Pisząc skrajna mam na myśli naprawdę skrajną formę uproszczenia. a więc, podobnie jak w przykładzie, o którym powyżej, użytkownik nie ma świadomości, że korzysta z MES'a. Nie ma wpływu (albo niewielki) na dobór elementów, sposób podziału obiektu na elementy jakiekolwiek bardziej zaawansowane analizy są nie tyle niemożliwe co z założenia niedostępne. Ja to na swój użytek nazywam głuporób. Bo podobnie jak aparaty kompaktowe, robi ładne zdjęcia... ale profesjonalista się po nie nie schyli... |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 09/15/2010 19:46 |
|
|
Czyli w skrócie tzw. "małpki".
Ja nie mam nic przeciwko łatwości użytkowania (nie każdy lubi czytać kilka tysięcy stron dokumentacji ansysa :) ), ale fakt jest faktem, ten soft jest mocno okrojony i to jest raczej tylko dla dizajnerów, żeby mogli sobie na szybko sprawdzić model. A i tak później obliczenia robi się w laboratorium i MES z prawdziwego zdarzenia.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Tomekk
Użytkownik
Miejscowość: Norge
Data rejestracji: 01.10.09 |
Dodane dnia 09/20/2010 11:09 |
|
|
Wracając do zadanego pytania. Ja słyszałem, o czymś takim i wygląda to naprawdę obiecująco. Ale w tej chwili jakoś nomen omen nie mogę niczego znaleźć, ani w necie, ani w moich "ciekawostkach". Pewnie jak temat ucichnie to się wszystko znajdzie. W norweskim oddziale mojej firmy odbyła się nawet mini konferencja na ten temat. Jak coś więcej odgrzebie dam znać :)
pozdr
Tomek
pozdr
Tomek
-----------------------------
człowiekiem jestem ... |
|
Autor |
mnichv
Użytkownik
Data rejestracji: 20.03.08 |
Dodane dnia 09/20/2010 20:17 |
|
|
a o metodach bezsiatkowych koledzy slyszeli ?? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 09/20/2010 20:39 |
|
|
słyszeli...:
http://www.ippt.gov.pl/_download/doktoraty/doktorat_bartek.pdf
I być może masz rację, że tu o to chcodzi ale przecież w metodach bezsiatkowych stopień przybliżenia jest większy niż w MES z zastosowaniem elementów niedostosowanych....(bo funkcje kształtu to tak naprawdę należałoby dobierać do konkretnego modelu, czyli nie mamy kłopotów z podziałem na elementy tylko mamy problem z doborem funkcji kształu...).
metody te są znane a nawet rozwijane od jakiegoś czasu bodajże od przełomu lat 80 i 90 poprzedniego stulecia (no tu się mogę mylić, interesowałem się tym przyznaję pobieżnie)
Ale będę bronił swego do upadłego to jest expres... choć być może oparty o metodę MLS (Moving Least Square) |
|
Autor |
jasiu
Użytkownik
Data rejestracji: 23.07.07 |
Dodane dnia 10/02/2010 15:23 |
|
|
Piotrze napisałeś, zajrzałem nawet do linka, który zamieściłeś ale... nie bardzo rozumiem o co chodzi. Przecież dalej są węzły dalej trzeba mieć funkcję kształtu, to czym to się różni? że elementy są tworzone ad hoc w trakcie procesu obliczeniowego (przez element rozumiem tu węzły powiązane ze sobą chwilowo funkcją kształtu) ?
Sorry ale tego nie czuję. Przecież przy równomiernym rozkładzie węzłów natywność geometrii należy rozumieć powiem brutalnie w ten sposób, że po prostu dla algorytmu nie jest istotne jak wygląda obiekt (ma fazkę czy jej nie ma) więc nie bardzo czuję gdzie tu leży przewaga. Czy ktoś mógłby mnie oświecić? |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Dodane dnia 10/02/2010 15:58 |
|
|
Matematykę (zresztą bardzo fajną) znajdziesz np tu:www-personal.umich.edu/~kikuchi/Research/CML020100.pdf
ale ja może spróbuję bez matematyki. W skrócie metoda MLS jest wykorzystywana do rozpoznawania kształtów na podstawie punktowych pomiarów przestrzennej obecności obiektu. W wyniku takich pomiarów uzyskujesz np to:
potem stosując metodę MLS usyskujesz to:
by na końcu (po zagęszczeniu aproksymacyjnym podziału uzyskać to:
Jak sądzę to tłumaczy tę natywność geometrii, ale proszę zobaczyć jak gęstym podziałem ją uzyskujemy!
Przykład zaczerpnąłem z pracy
Moving Least Squares Multiresolution Surface Approximation
BORIS MEDEROS LUIZ VELHO LUIZ HENRIQUE DE FIGUEIREDO
IMPA
Edytowane przez piotr dnia 10/02/2010 16:05 |
|