Autor |
Problem z odczytem wyników końcowych w abaqus |
Agula1928
Użytkownik
Data rejestracji: 02.03.09 |
Dodane dnia 03/02/2009 13:08 |
|
|
Witam Wszystkich.
Niedawno zaczęłam używać programu Abaqus. Używać - przerobiłam kilka tutoriali. Mam problem, pewnie banalny, definiowałam, obciążyłam kratownicę i obliczyłam.
Analizując wyniki z paska bocznego wyświetlam naprężenia, przemieszczenia.
Jednak gdzie mogę znaleźć podstawowy wykres sił wewnętrznych - normalnych dla kratownicy oraz np. MTN dla belki?
Szukam i szukam... proszę o pomoc |
|
Autor |
RE: Problem z odczytem wyników końcowych w abaqus |
ADMIN
Administrator
Miejscowość: Warszawa, PL
Data rejestracji: 18.10.07 |
Dodane dnia 03/03/2009 17:45 |
|
|
Takich funkcji nie ma od tak w MENU, typu kliknij w ikonkę " pokaż momenty " Trzeba skorzystać raczej z komend (nie twierdze że nie da się z menu, ale raczej nie jednym klikiem).
Nie znam zupełnie ABAQUS-a, ale np. w ANSYS się to robi przez ETABLE z dodatkowymi parametrami i komendami w zależności od typu elementu. Dla każdego elementu będą to trochę inne parametry.
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/03/2009 19:06 |
|
|
Nie znam zupełnie Abaqusa ale może to pomoże:
http://web.cecs.pdx.edu/~hormoz/me455555/winter09/abaqus_beam_tutorial.pdf |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Miejscowość: Opole, Gliwice, Rybnik, Kraków
Data rejestracji: 28.02.09 |
Dodane dnia 03/06/2009 01:11 |
|
|
Jeśli mogę sie wtrącić...
Koleżanka pewnie szuka programu który rozwiąże taką kratowniczke a wynikiem bedzie wizualizacja wykresów sił wewnętrznych (domyślam sie ze studiujesz mechanike). Moja odpowiedź wygląda tak: Narzędzie którego użyłaś, Abaqus jest dobre ale zbyt zaawansowane do takiej analizy (oczywiście tu sie tylko domyślam co Ci jest faktycznie potrzebne...) jeśli nie potrzebujesz zrobić tej analizy w Abakusie to polecam Ci program typu Rm-Win, napewno bedziesz zadowolona z działania
Edytowane przez Betonb15 dnia 03/06/2009 01:12 |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 03/06/2009 21:45 |
|
|
Beton, wersja DEMO ma jakieś ograniczenia ? (ilość uruchomień / dni ?). Zainstalowałem i dość ciekawie to wygląda...
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance |
|
Autor |
Betonb15
Użytkownik
Miejscowość: Opole, Gliwice, Rybnik, Kraków
Data rejestracji: 28.02.09 |
Dodane dnia 03/07/2009 23:19 |
|
|
Niestety nie miałem nigdy wersji demo... ale napewno możesz sprawdzic warunki licencji w helpie programu (tak sądze?). Polecam Rm-Win wszystkim którzy studiują mechanike i wytrzymałość a przy okazji to dobry początek przygody z MES-em. Ja się posługiwałem wersją "studencką" przez całe 5 lat studiów, póżniej rozgryzałem Rm-Wina jak ona tam działa i tak sie zaczęła moja przygoda z MES...
P.S. Jeśli masz jakieś pytania ad. obsługi samego programu, chętnie służe swoją wiedzą... tylko może załóżmy nowy temat żeby nie bylo offtop-u |
|
Autor |
ADMIN
Administrator
Dodane dnia 03/09/2009 06:07 |
|
|
Beton - zacząłem nowy wątek o RM -
http://www.feazone.org/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=437
Pozdrawiam,
Admin
We live in an age when pizza gets to your home faster than police or an ambulance
Edytowane przez ADMIN dnia 03/09/2009 06:08 |
|
Autor |
piotr
Super Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
Dodane dnia 03/14/2009 22:21 |
|
|
Chcę zauważyć, że nasza strona zawiera 3 programy, które mogą pełnić tę samą funkcję. No i Agula nie dostała odpowiedzi... |
|